در خونینترین روز اعتراضها علیه کودتای ارتش در میانمار، دست کم ۲۱ نفر در یکی از محلههای شهر یانگون به دست نیروهایی امنیتی کشته شدند.
بنا به گزارش رسانههای محلی نیروهای امنیتی به روی معترضانی که چوب و چاقو در دست داشتند، آتش گشودند. گفته میشود شمار واقعی کشتهشدگان بیشتر است و یک پلیس هم جان باخته است.
پس از آنکه معترضان به ده کارخانه حمله کردند که با سرمایهگذاری چین فعالند، در آن مناطق حکومت نظامی اعلام شده است. بسیاری از معترضان معقتدند چین از ارتش حمایت میکند.پکن از میانمار خواسته از مشاغل و کارکنان چینی حمایت کند.
گروهی از نمایندگان مجلس و سیاستمداران میانمار که با کودتای نظامی برکنار شدهاند، دولت سایه تشکیل دادهاند و عهد کردهاند تا پیروزی “انقلاب” علیه مقامات کودتا از پا نشینند.
ماهن وین خائینگ ثان رهبر این گروه در اولین سخنرانی عمومی خود گفت: “این تاریکترین لحظه این ملت است و لحظه نزدیک شدن طلوع آفتاب”.
او از مخفیگاهش، رهبری گروهی از نمایندگان مجلس را که از پذیرش کودتای ماه گذشته سر باز زدهاند، برعهده گرفته است.
از زمان کودتا و کنترل ارتش در روز ۱ فوریه و بازداشت آنگ سان سوچی، رهبر حزب لیگ ملی برای دموکراسی، میانمار شاهد اعتراضهای گسترده خیابانی بوده است.گزارشها حاکی است دیروز (شنبه ۱۳ مارس) نیز ۱۲ معترضان کشته شدهاند.
حزب لیگ ملی برای دموکراسی در انتخابات سال گذشته پیروزی چشمگیری داشت اما ارتش نتیجه را نپذیرفت و گفت در رایگیری تقلب شده است.
نمایندگانی از حزب لیگ ملی برای دموکراسی، که بعد از کودتا موفق به فرار از دستگیری شدند، گروه جدیدی را به نام کمیته نمایندگی پیادانگسو هوتاو (سیآرپیاچ) تشکیل داده و ماهن وین خائینگ ثان را بعنوان رهبر انتخاب کردهاند. این گروه در صدد است تا حمایت جامعه بینالمللی را بدست آورد و دولت برحق میانمار شناخته شود.
ماهن وین خائینگ ثان چه گفت؟
ماهن وین خائینگ ثان در سخنرانی در فیسبوک گفت: “این لحظهای است که شهروندان ما بایستی مقاومت خود در برابر لحظات تاریک را به بوته آزمایش بگذارند”.
“برای شکلگیری یک دموکراسی فدرال، برای همه برادران از همه اقوام، که چندین دهه از انواع ستم رنج بردهاند… این انقلاب فرصتی است تا تلاشهای خود را یکپارچه و متحد کنیم”.
“علیرغم اختلافات گذشته، این لحظهای است که ما باید دستان همدیگر را محکم بگیریم تا به این دیکتاتوری یکبار برای همیشه خاتمه دهیم”.
ارتش میانمار گروه سیآرپیاچ را غیرقانونی میداند و هشدار داده است هر کسی با آنها همکاری کند با اتهام خیانت روبرو خواهد شد.
چه اتفاقاتی تاکنون افتاده است؟
ناظران بینالمللی مستقل ادعای ارتش مبنی بر تقلب در انتخابات نوامبر سال ۲۰۲۰ را رد کرده و گفتهاند هیچ تخلفی مشاهده نشده کردهاند.
هفته گذشته، ارتش خانم سوچی را متهم کرد که غیرقانونی ۶۰۰ هزار دلار و ۱۱ کیلوگرم طلا گرفته است. ارتش هیچ مدرکی برای این اتهام ارائه نکرده و یک نماینده لیگ ملی برای دموکراسی هم آن را رد کرده است.
خانم سوچی از پنج هفته پیش در مکانی نامعلوم در بازداشت خانگی است و با چندین اتهام دیگر از جمله ایجاد “ترس و هشدار”، داشتن تجهیزات رادیویی بطور غیرقانونی، و نقض محدودیتهای کرونا روبرو است.
از زمان کودتا، ارتش برای جلوگیری از اعتراضهای گسترده خیابانی، دست به خشونت زده است، دهها نفر را کشته و محکومیت گسترده بینالمللی برانگیخته شده است.
آمریکا تحریمهایی علیه رهبران کودتا وضع کرده و در صدد است مانع دسترسی ارتش به یک میلیارد دلار بودجه دولت میانمار شود که در آمریکا است.ارتش میانمار انتقادها را نپذیرفته است و در عوض خانم سوچی را مسئول خشونتها میداند.بی بی سی