رادیو آمریکا:شماری از دیپلمات های ارشد، مقام های بلند پایه نظامی و پژوهشگران هسته ای و امنیتی آمریکا، با انتشار نامۀ سرگشاده ای تحت عنوان «ائتلاف ملی برای جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته ای» به ارزیابی استراتژی دولت پرزیدنت ترامپ در قبال ایران پرداخته اند.
در این نامه آمده است استراتژی دولت ترامپ در قبال ایران، اعمال حد اکثر فشار اقتصادی، سیاسی ، و نظامی با هدف تغییر رفتار ایران است. این استراتژی تهدیدی را متوجه رژیم می کند، گرچه ممکن است باعث فروپاشی آن نشود. اما از آنجا که دولت ترامپ در مورد دوازده درخواست خود از ایران با آن کشور وارد تعامل دیپلماتیک نشده است، دو گزینه پیش روی ایران می ماند: تسلیم یا جنگ. خروج آمریکا از برجام به هیچ یک از هدف های آمریکا جامه عمل نمی پوشاند.
این نامه را افرادی چون رایان کراکر سفیر آمریکا در افغانستان، پاکستان ، سوریه و کویت، مادلین البرایت وزیر خارجه پیشین، پل اونیل وزیر خزانه داری پیشین، توماس پیکرینگ معاون پیشین وزیر خارجه، نیکلاس برنز مدیر کل پیشین وزارت خارجه، مورتون آبراموویتز معاون پیشین وزیر خارجه در امور اطلاعاتی و تحقیقات امضاء کرده اند.
در بخش دیگر نامه آمده است که این عده ضمن حمایت از برخی از هدفهای دولت، بر این باورند که آن هدفها تنها با پیش گرفتن استراتژیی به مرحله عمل خواهند رسید که هم چند جانبه باشند و هم فشار و دیپلماسی را با هم اعمال کنند.
تحریمهای حداکثری آمریکا علیه ایران به خودی خود آمریکا را به هدفهای مورد نظرش نمی رساند. تحریمهای بین المللی ایران را وادار به پذیرش برجام کرد، چون جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای مورد حمایت بین المللی بود.
بدون پیشنهادی که در برگیرنده گزینه های مختلف و منافع مشترک باشد، آمریکا نمی تواند اجماع جهانی را علیه ایران و بازگرداندن آن کشور به میز مذاکره تامین کند. تصمیم دولت آمریکا در راستای یک رویکرد متوازن تر در قبال ایران، از جمله پایبندی به توافق هسته ای، مورد استقبال جامعه بین المللی خواهد بود و آمریکا را برای رسیدن به اهدافش در جایگاه بهتری قرار خواهد داد.
انتقادات آمریکا به جمهوری اسلامی
ایالات متحده از زمان روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ از رفتارهای جمهوری اسلامی و نقض برجام انتقاد کرده است بطوریکه به تازگی، گزارش وزارت خارجه ایالات متحده درباره وضعیت تروریسم در جهان بار دیگر تاکید دارد جمهوری اسلامی ایران در صدر فهرست حامیان تروریسم قرار داد.
بیانیه وزارت خارجه آمریکا ظهر چهارشنبه ۲۸ شهریور منتشر شد. این گزارش به نقش ایران در حمایت از گروه های تروریستی تاکید دارد. در بخشی از این گزارش آمده است که جمهوری اسلامی ایران با اقدامات خود، اختلافات را برای تضعیف حکومت ها در سراسر خاورمیانه تشدید می کند.
این چندمین سال پیاپی است که ایران در صدر حامیان تروریسم در گزارش وزارت خارجه آمریکا قرار می گیرد.
گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره وضعیت تروریسم در جهان می گوید ایران و نیروهای وابسته به این رژیم، برای آشوب و خشونت در کشورهای افغانستان، بحرین، عراق، لبنان و یمن مسئول هستند.
این گزارش می گوید جنگجویان ایرانی و شبه نظامیان تحت حمایت ایران مانند حزب الله لبنان از میدان جنگ در سوریه تا جاهای دیگر حضور دارند.
پرزیدنت ترامپ ۱۵ مرداد رسما خروج ایالات متحده را از توافق هسته ای سال ۱۳۹۴ جمهوری اسلامی ایران با کشورهای پنج به علاوه یک موسوم به برجام را اعلام کرد. دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده، که از ابتدا مخالف توافق اتمی ۲۰۱۵ قدرتهای جهانی و ایران بود، با این استدلال که تهران با ادامه برنامه موشکی و اقدامات بدخواهانه اش در خاورمیانه روح برجام را نقض میکند، هشتم ماه مه از آن خارج شد.
از ۱۵ مرداد ماه نیز کاخ سفید بخشی از تحریم های هسته ای ایران را که از زمان توافق برجام تعلیق شده بود، باز گرداند. با بازگشت بخش نخست تحریمها، خرید دلار آمریکا توسط دولت ایران، تجارت فلزات گرانبها، مانند طلا، فروش و تحویل فلزات خام یا نیمه ساخته مانند آلومینیوم و فولاد به ایران، و برخی از داد و ستدهای مالی جمهوری اسلامی ایران مشمول تحریم شد.
دولت ترامپ در نظر دارد در دور بعدی تحریمها در ۴ نوامبر (برابر با ۱۳ آبان)، صادرات نفت و گاز، و داد و ستد مالی با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار دهد.
دولت پرزیدنت ترامپ بارها اعلام کرده است که واشنگتن به دنبال تغییر رژیم در تهران نیست و هدف تغییر رفتار حکومت ایران است و مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز پس از اعلام خروج کاخ سفید از برجام، شروط ۱۲ گانه برای رسیدن به توافق جدید با تهران را اعلام کرد.