نسان نودینیان: در حاشیه اخبار کارگری

کارگر کمونیست ۵۶۶

 

۱- “رتبه ۹۴ ایران از ۱۰۰ کشور فقیر جهان در سال ۲۰۱۹

۲-  بیانیه ۸۴ انجمن صنفی کارگران ساختمانی

 

۱-  “رتبه ۹۴ ایران از ۱۰۰ کشور فقیر جهان در سال ۲۰۱۹

خبر: (فهرست ۱۰۰ کشور فقیر جهان در سال ۲۰۱۹؛ ایران رتبه ۹۴- در این فهرست ایران وضعیت کشورهای فیجی، مقدونیه، نامیبیا و اردن از ایران بهتر است. به گزارش ایلنا به نقل از اتاق بازرگانی ایران سایت “NaijaQuest” که اطلاعات کلی و عمومی دست اول را در سراسر جهان به کاربرانش ارائه می‌دهد، گزارشی تهیه کرده و بر اساس آن فهرستی به‌روز را از ۱۰۰ کشور فقیر جهان در اوایل سال ۲۰۱۹ ارائه کرده است. این فهرست به‌روز شده‌ ۱۰۰ کشور فقیر جهان در این لحظه است. این رتبه‌بندی بر مبنای تولید ناخالص داخلی (GPD) و برابری قدرت خرید (PPP) برای هر نفر در هر یک از این کشورهاست. بدین شیوه قادر خواهیم بود که استاندارد حقیقی زندگی افراد در بیشتر کشورها را برآورد کنیم. در واقع امروزه در بعضی از فقیرترین کشورها در جهان، افراد ثروتمندی وجود دارند که می‌توان آنها را میلیاردر تلقی کرد اما در عوض جمعیت آنهایی که در فقر زندگی می‌کنند بسیار بیشتر از جمعیت اغنیا در آن کشورهاست…)

 

رتبه ۹۴ ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی از ۱۰۰ کشور فقیر جهان، به ساختار و موقعیت دولت و سرمایه داری درایران گره خورده است.  دشواری های سرمایه داری در ایران یکی دو تا نیست. ساختار سرمایه داری نه خصوصی است نه دولتی، سپاه پاسداران و نهادهای وابسته به نهاد خامنه ای نقش مهمی در اقتصاد مالی در ایران ایفا میکنند. بخش عمده اقتصاد و درآمدهای مالی در اختیار نهاد سپاه پاسداران است که بزرگترین و قدرتمندترین طبقه بورژوا در ایران را تشکیل میدهد. در مقابل دولت روحانی از زمره بدهکارترین دولتها به موسسات خودی است. یکی از شاخصهای دشواری دولت بدهکار حمله به سفره مردم است، در کنار پایین بودن دستمزدهای سه برابر زیر خط فقر، تلاش برای حذف یارانه ها در صدر سند کار این دولت است. از جمله دشواری های  دولت روحانی اینها است که آشکارا در اخبار بین المللی و کانالهای مختلف دیده میشود، که دولت روحانی  قادر به پرداخت بدهی های هنگفت خود به نهادهای مختلف (از جمله به بانک های خصوصی و دولتی، بانک مرکزی، سازمان تأمین اجتماعی، شهرداری تهران، وزارت نیرو و صدها شرکت پیمانکاری) نیست. بخش عمده خصوصی سازی ها از کانال دادن امتیازهای متعددی است که  دولت روحانی به طلبکاران حمایت شده، نهاد و عناصر درجه اول بیت رهبری و بورژواها فروخته است.

آوار خانمان برانداز اقتصاد به بن بست رسیده در ایران بر دوش میلیون ها نفر از کارگران و مزدبگیران جامعه سنگینی میکند.

 

نوروز امسال برای مردم نوروز فقر نامیده شد. فقر و گرانی در ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی بیداد میکند. شکاف طبقاتی هر روز عمیقتر میشود. مرکز آمار و ایلنا و دوایر مختلف حکومت اسلامی سرمایه بی شرمانه رتبه بندی فقر را اعلام میکنند. به این قصد مزورانه که بگویند: “ما هم بر فقر”، “فاصله فقر” در ایران با کشورهای جهان واقفیم و نتیجه گیری کنند “نباید نومیدانه بشرایط برخورد کرد” و در آیات مذاهبشان میگویند فاصله فقیر و سرمایه سرنوشت “خدایی” است.  اما آنجه کارگران و مردم در چند سال گذشته در مراکز کار و خیابان تجربه کرده اند، مبارزه طبقاتی علیه “وضع موجود” است.  طبقه کارگر امیدوارانه و قاطعانه مبارزه طبقاتی و خواستهای اعتراضی را رادیکال کرده اند. کارگران با صدها اعتصاب و راه پیمایی و تجمع علیه وضع موجود ایستاده اند. و میگویند راه حل از بین بردن شکاف طبقاتی در دست دولت و سرمایه داران و نظام حاکم جمهوری اسلامی نیست. گزارش مرکز آمار فریب و روش مزورانه جوامع سرمایه داری است. ارائه آمار شکاف طبقاتی صورت مساله جامعه طبقاتی در ایران است، اما جواب و راه حل از بین بردن شکاف طبقاتی در دست کارگران و مزدبگیران است!

اکثریت قریب به اتفاق مردم در ایران بر این باورند که این جامعه وارونه است. تولید کنندگان ثروت جامعه، کارگران، بی چیزند و بیکارگان ثروتمند. پست ترین و فرومایه ترین عناصر، نجبا و عالیجنابان این جامعه اند و شریف ترین مردم، توده زحمتکشان فرودست و بی حقوق اند. آنها که یک عمر کار کرده اند و ثروت ساخته اند حتی پس از سی سال برای گذران هر روز از زندگی خود باید از نو برای کارشان مشتری پیدا کنند. قدرت خلاقه و مولد کارگر خود را در قدرت اجتماعی و سیاسی روزافزون سرمایه و فرودستی هرچه بیشتر خود کارگر نشان میدهد. برای حفظ این جامعه وارونه دولت ها پیدا شده اند، ارتشها ایجاد شده اند، زندانها و شکنجه گاهها بنا شده اند، خدایان آفریده شده اند و مذاهب ساخته شده اند. مساله از روز روشن تر است. این جامعه مبتنی بر بردگی است. بردگی مزدی. هیچ درجه رشد خدمات اجتماعی و بیمه ها و افزایش درآمد کارگران که تازه همه باید با نبرد و با زور از حلقوم طبقات حاکم بیرون کشیده شوند، در اساس این موقعیت برده وار کارگر تغییری نمیدهد. کودکی که امروز در میان ما متولد میشود مهر استخدام سرمایه شدن را بر پیشانی خود دارد. چند میلیون کودک بر اثر فقر از تحصیل محروم میشوند. چند میلیون از جوانان در بازار کار سرگردان و بیکارند. چند میلیون جوان تحصیلکرده از فرصت شغلی و استخدام، محرومند. اعتیاد، بی خانمانی و فحشا سرنوشت بخشی از لشکر بیکار و کم درآمد جامعه را رقم میزند. جواب آمار فقر و خلاصی از زندگی فقر مبارزه طبقاتی است. هیچکس تردید ندارد که حکومت و اقتصاد سرمایه داری در ایران دچار یک بحران عمیق است و جامعه ایران در آستانه تحولات سیاسی تعیین کننده ای قرار گرفته است. دیر یا زود جدال طبقات اجتماعی در ایران اوج تازه ای خواهد گرفت. احزاب و نیروهای بورژوازی، چه در داخل حکومت اسلامی و چه در خارج آن دارند خود را برای زورآزمائی های نهائی آماده میکنند. اینبار ما باید تضمین کنیم که طبقه کارگر بعنوان یک نیروی مستقل، زیر پرچم خود و با آرمان انقلاب کارگری به میدان خواهد آمد. این کار عملی است. حکومت اسلامی هم اکنون فشار اعتراضات مزدبگیران جامعه را بشدت بر پیکر خود احساس میکند. اول ماه مه فرصت مناسبی برای اعلام کیفرخواست علیه نابرابری و شکاف طبقاتی، است.! (در این نوشته از مقاله “کارگران و انقلاب” منصور حکمت استفاده شده است.)

 

۲ـ بیانیه ۸۴ انجمن صنفی کارگران ساختمانی

۸۴ انجمن صنفی کارگران ساختمانی درباره وضع معیشتی کارگران ساختمانی بیانیه ای صادر کردند و مطالبات خود را در پنج بند تنظیم کرده اند. ما بر این باوریم که محدود شدن فعالین کارگری به فعالیت در انجمن های صنفی و محدود شدن به فعالیت به اصطلاح صنفی و قانونی این انجمنها، آنها را از اهداف اعتراض و مبارزه رادیکال کارگران در عرصه های مهم مبارزه بویژه مبارزه ای توده ای برای افزایش دستمزدها، آزادی بیان و تشکل مستقل کارگری دور میکند.  من بر این باورم  مادام بیانیه ۸۴ تشکل کارگران ساختمانی به تشکلی فراتر از انجمن ها خود را متکی نکند، قدرت دسترسی اش  به خواستها و صف آرایی در مقابل دولت و نهادهای دولتی از جمله وزارت کار ضعیف خواهد بود.  گسترش انجمن های صنفی کارگران ساختمانی بخشی از پروژه وزارت کار است. دولت و نهادهای وابسته به دولت و کارفرماها مخالفتی با انجمن های صنفی کارگران ساختمانی ندارند.

همکاری های انجمن ها در سطح سراسری اما شیوه و اقدامی خوب است، در همین رابطه نکته حساس و کارساز اتحاد مبارزاتی و مطالباتی و همبستگی انجمن های صنفی است. اتحاد ۸۴ انجمن باید منشا کارساز و موثر اقدامات سراسری بشود. تلاش آگاهانه برای سراسری کردن خواستهای اعلام شده در بیانیه نکته اصلی است. برای این مهم اتکا به مجمع نمایندگان تشکلهای صنفی کارگران ساختمانی اهمیت دارد.

کارگران ساختمانی کارگرانی هستند که کار ثابت و حقوق و مزایای ثابتی ندارند. هزاران کارگر ساختمانی این روزها شانس پیدا کردن کار را ندارند. و در ناامنی شغلی و معیشتی مطلق زندگی میکنند. تعداد زیادی از آنها کارگران بیکار هستند که از دریافت تامین اجتماعی و معاش مکفی هم محروم هستند. مساله ناامنی شغلی و ناامنی معیشتی کارگران ساختمانی مساله طبقه کارگر است. دولت و نظام حاکم سرمایه داری با انواع فریبکاری های تجربه شده، و قولهای عملی نشده تن به تامین معیشت کارگران بیکار نمیدهد. هوشیاری بالا  و اقدام و اعتراض برای  دفاع از منافع طبقاتی کارگران امر خود کارگران است. در بیانیه ۸۴ انجمن صنفی کارگران ساختمانی به این مساله مهم و بیکاری و ناامنی معیشتی کارگران ساختمانی که بیکار هستند اشاره ای نشده است.

در این بیانیه مطالبات انجمن های صنفی در پنج بند به شرح زیر بیان شده است:

۱- تعیین دستمزد برای تمامی رسته‌های ساختمانی بصورت منطقه‌ای. ۲- کاهش سن بازنشستگی از ۶۰ سال به حداقل ۵۵ سال. ۳- گماردن کارهای ساختمانی در زمره کارهای سخت و زیان آور. ۴- پرداخت غرامت بیماری چه ناشی از کار چه غیر ناشی از کار بدون هیچ پیش شرطی. ۵- اجرای قانون واریزی حق بیمه کارگران ساختمانی با ۷ درصد حداقل حقوق قانون کار.

در خاتمه، در این شرایط که به استقبال روز کارگر میرویم، جا دارد فعالین کارگری و اعضای فعال انجمن های صنفی کارگران ساختمانی در تدارک برگزاری مارش روز کارگر باشند. و برای برپائی مراسمهای باشکوه تلاش کنند.

این بیانیه را تشکل‌های زیر امضا کرده‌اند:

۱- انجمن صنفی کارگران ساختمانی میاندوآب ۲- انجمن صنفی کارگران ساختمانی مریوان وسرواباد ۳-انجمن صنفی کارگران ساختمانی ارومیه ۴- انجمن صنفی کارگران ساختمانی خوی  ۵-انجمن صنفی کارگران ساختمانی نقده ۶- انجمن صنفی کارگران ساختمانی پیرانشهر ۷- انجمن صنفی کارگران ساختمانی بوکان ۸- انجمن صنفی کارگران ساختمانی مهاباد ۹-انجمن صنفی کارگران ساختمانی اشنویه ۱۰- انجمن صنفی کارگران ساختمانی سردشت ۱۱- انجمن صنفی کارگران ساختمانی شاهین دژ۱۲- انجمن صنفی کارگران ساختمانی کامیاران ۱۳- انجمن صنفی کارگران ساختمانی بناب ۱۴- انجمن صنفی کارگران ساختمانی ملکان

۱۵- انجمن صنفی نقاشان پاکدشت۱۶- انجمن صنفی کارگران ساختمانی ماهشهر۱۷-انجمن صنفی کارگران ساختمانی لارستان۱۸- انجمن صنفی عایق کاران خنج ۱۹- انجمن صنفی گچ کاران و نقاشان خنج۲۰-انجمن صنفی کارگران ساختمانی سقز۲۱-انجمن صنفی کارگران ساختمانی آبادان۲۲- انجمن صنفی کارگران ساختمانی پاوه۲۳- انجمن صنفی کارگران ساختمانی جوانرود۲۴- انجمن صنفی کارگران ساختمانی روانسر۲۵- انجمن صنفی کارگران ساختمانی رشت۲۶-انجمن صنفی کارگران ساختمانی شادگان۲۷-انجمن صنفی کارگران ساختمانی کازرون _فارس۲۸-انجمن صنفی کارگران ساختمانی ری .حسن اباد ۲۹- انجمن صنفی کارگران ساختمانی دیواندره ۳۰-انجمن صنفی برقکاران ساختمانی کرمانشاه ۳۱-انجمن صنفی کارگران ساختمانی دورود ۳۲-انجمن صنفی کارگران ساختمانی بانه ۳۳- انجمن صنفی کارگران ساختمانی قزوین ۳۴- انجمن صنفی کارگران ساختمانی مراغه ۳۵-انجمن صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی ابهر ۳۶- انجمن صنفی کارگران ساختمانی الیگودرز ۳۷- انجمن صنفی کارگران ساختمانی یزد ۳۸- انجمن صنفی کارگران ساختمانی بوئین زهرا ۳۹- انجمن صنفی کارگران ساختمانی امیدیه_و_آغاجاری ۴۰- انجمن صنفی نقاشان کاشان

۴۱- انجمن صنفی کارگران ساختمانی اردبیل ۴۲ کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی اردبیل ۳-انجمن صنفی کارگران ساختمانی نمین ۴۴-انجمن صنفی کارگران ساختمانی نیر ۴۵-انجمن صنفی کارگران صنفی سرعین ۴۶- انجمن صنفی کارگران ساختمانی گرمی ۴۷-انجمن صنفی کارگران ساختمانی پارس آبا  ۴۸-انجمن صنفی کارگران ساختمانی مشکین شهر۴۹-انجمن صنفی کارگران ساختمانی اصلاندوز ۵۰- انجمن صنفی کارگران ساختمانی چناران۵۱-انجمن صنفی لوله کشان مشهد ۵۲-انجمن صنفی کارگران ساختمانی درگز ۵۳-انجمن صنفی کارگران ساختمانی طرقبه و شاندیز  ۵۴-انجمن صنفی کارگران ساختمانی بندر_انزلی ۵۵-انجمن صنفی کارگران ساختمانی شیروان و چرداول۵۶-انجمن صنفی کارگران ساختمانی خرمدره ۵۷- انجمن صنفی کارگران ساختمانی هندیجان ۵۸- انجمن صنفی کارگران ساختمانی رامهرمز ۵۹- انجمن صنفی کارگران ساختمانی تبریز ۶۰-انجمن صنفی کارگران ساختمانی عجبشیر ۶۱- انجمن صنفی کارگران ساختمانی خدابنده ۶۲-انجمن صنفی کارگران ساختمانی خواف ۶۳-انجمن صنفی کارگران ساختمانی اردکان ۶۴-انجمن صنفی استادکاران ساختمانی مشهد ۶۵- انجمن صنفی بنایان سفت کار مشهد ۶۶- انجمن صنفی گچ کاران مشهد ۶۷- انجمن صنفی سنگ‌کاران مشهد ۶۸ – انجمن صنفی کاشی کاران مشهد ۶۹ – انجمن صنفی کارگران ساختمانی کاشان ۷۰ – انجمن صنفی کارگران ساختمانی میانه۷۱- انجمن صنفی کارگران ساختمانی دماوند ۷۲- انجمن صنفی کارگران ساختمانی فیروزآباد ۷۳- انجمن صنفی کارگران ساختمانی قرچک۷۴-انجمن صنفی کارگران ساختمانی اسالم ۷۵-انجمن صنفی کارگران ساختمانی بیله سوار ۷۶- انجمن صنفی کارگران ساختمانی خرمشهر ۷۷-انجمن صنفی کارگران ساختمانی فاروج ۷۸- انجمن صنفی کارگران ساختمانی ساوه  ۷۹- کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی استان اصفهان ۸۰- انجمن صنفی کارگران ساختمانی دهگلان ۸۱- انجمن صنفی کارگران ساختمانی چهارمحال_بختیاری ۸۲-انجمن صنفی کارگران ساختمانی شوش_دانیال ۸۳- انجمن صنفی کارگران ساختمانی سمنان ۸۴- کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی استان قم.*

اینرا هم بخوانید

بیانیه مشترک فعالین و تشکل‌های داخل و خارج کشور: راه خروج از بحران جنگ‌افروزی، نقش‌آفرینی ما مردم آزادی‌خواه و سازماندهی اعتراضات و اعتصابات سراسری و برپایی اعتصاب عمومی است!

در شرایط کنونی، تحولات سیاسی و اجتماعی در ایران و خاورمیانه، ما را به چالشی …