نشست مادرید،شکاف حامیان محیط زیست و اقتصادهای بزرگ

مذاکره کنندگان شرکت کننده در اجلاس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در مادرید، تمام شب گذشته را کار کردند تا بتوانند با رسیدن به توافقی که همگان بر آن اجماع دارند، این نشست را نجات دهند.

مذاکرات این نشست که قرار بود روز جمعه پایان یابد، به دلیل به نتیجه نرسیدن تلاش‌های اقتصادهای بزرگ و کوچک برای حل و فصل مهمترین اختلافاتشان در چهارچوب توافق پاریس، برای دو روز دیگر تمدید شد.

اختلافات بویژه پس از آن برجسته‌تر شد که برخی از آسیب پذیرترین کشورهای شرکت کننده اعلام کردند که در جریان مذاکرات کنار گذاشته شده‌اند.

کوین کونراد، نمایندۀ پاپوا گینه‌نو به نمایندگی بسیاری از کشورهای در حال توسعه از اینکه صدایشان شنیده نمی‌شود ابراز نگرانی کرد و اعلام کرد که ضروریست تا مذاکرات «باز و شفاف» برگزار شود. او گفت: «در ۲۴ ساعت گذشته، ۹۰ درصد شرکت کنندگان در این نشست، در مذاکرات حضور نداشته‌اند.»

این کشورها همچنین به پیش‌نویس اولیه اجلاس مادرید انتقاد داشتند و آن را بسیار ضعیف و حتی خیانتی به روح توافق پاریس می‌دانستند.

به این ترتیب گفتگوهای مذاکره کنندگان اجلاس مادرید تا بامداد یکشنبه ادامه یافت تا درنهایت یک تعهد جهانی «قوی» برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی شکل بگیرد.

ارولینا اشمیت، وزیر شیلیایی که ریاست نشست مادرید را در این دو هفته بر عهده داشت، در آغازین ساعات روز یکشنبه از ۱۹۰ کشوری که پیمان پاریس را درسال ۲۰۱۵ میلادی امضا کرده بودند خواست که در جریان نشست مادرید پیام روشنی را درباره پشتیبانی از اجرای یکی از مهمترین مراحل این پیمان در سال ۲۰۲۰ میلادی بفرستند.

اجلاس مادرید از شکاف بزرگی پرده برداشت. شکافی که یک‌سوی آن تقاضای فزاینده برای اقدام قرار داشت و جنبش جهانی مبارزه با تغییرات آب و هوایی آن را رهبری می‌کرد و سوی دیگر آن، سکون و بی‌تحرکی اقتصادهای بزرگ؛ اقتصادهایی که میزان انتشار دی اکسید کربن توسط آنها به رکورد جدیدی رسیده است.

گفتگوهای مادرید بویژه پس از آن با مشکلاتی جدی روبرو شد که موضوعاتی همچون ضرورت بازنگری در قوانین حاکم بر تجارت بین‌المللی کربن مطرح گردید.

کارلوس فولر، مسئول ارتباط بین‌المللی و منطقه‌ای مرکز تغییر آب و هوای جامعه کارائیب می‌گوید بسیاری از کشورها از جمله ۴۴ کشور حاضر در بلوکی که او نمایندگی آن را برعهده دارد، خواستار ایجاد قوانین سختگیرانه‌تری در موضوع تجات کربن بودند اما با تسلط کشورهای بزرگتر بر مذاکرات، آنها به حاشیه رانده شدند.

بحث بر سر اختلافات حل نشده در موضوعات آب و هوایی در حالی ادامه داشت که بسیاری از کنشگران محیط زیست هشدار می‌دادند چنانچه کشورهای شرکت کننده در نشست مادرید نتوانند آمادگی خود را برای اجرای سریع برنامه‌های کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای اعلام کنند، توافق پاریس شکست خواهد خورد.

دانشمندان نیز هشدار می‌دادند که تنها در صورتی جهان این شانس را دارد که از فجایع ناشی از گرم شدن زمین جلوگیری کند که کشورها به سرعت وارد عمل شوند و میزان تولید گازهای گلخانه‌ای را متناسب با توافق پاریس کاهش دهند.یورونیوز

اینرا هم بخوانید

٤٩ حمله هوایی آمریکا به مواضع حوثی‌ها در شمال یمن

جنگنده‌های آمریکایی 49 حمله هوایی به مواضع، سکوهای پرتاب موشک، انبارهای سلاح و پادگان‌ حوثی‌ها …