کمیسیون مشترک توافق اتمی “برجام” بین ایران از یک سو و از سوی دیگر بریتانیا، آلمان، فرانسه، چین و روسیه در وین برگزار شده و طرفها از عزم خود برای حفظ این توافق هستهای سخن گفتهاند.
هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که ریاست این جلسه را به طور مشترک با عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه ایران، بر عهده داشت گفته است که طرفها در این نشست برای حفظ توافق هستهای متحد هستند و علیرغم چالش های موجود، برای یافتن راهی درباره اطمینان از اجرای آن تلاش میکنند.
میخائیل اولیانف سفیر روسیه در وین هم در توییتر خود گفته است که این نشست نشان داد که اعضای توافق کاملا به آن پایبند و مصمم به حفظ آن هستند.
عراقچی پیش از شروع نشست گفته بود این جلسه زیر سایه تلاش آمریکا برای برگرداندن قطعنامه های پیشین شورای امنیت علیه ایران و نابودی برجام برگزار میشود.
این نشست در هتل کوبورگ که توافق برجام میان وزرای خارجه ایران و قدرت های جهانی از جمله آمریکا پنج سال پیش (تیر ۱۳۹۴) به دست آمده بود، برگزار شد.رسانهها میگویند اعضای هیاتهای سیاسی کشورها همگی در سالن محل برگزاری کمیسیون مشترک برجام حضور ندارند بلکه با هدف جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا، افراد بسته به موضوع مورد تخصصشان به صورت چرخشی در سالن حاضر میشدند و سپس محل را ترک میکردند.
تلاش آمریکا برای احیای قطعنامههای تحریمی شورای امنیت علیه ایران موضوع اصلی نشست کمیسیون مشترک بوده است.
آمریکا حدود دو هفته پیش در نامهای به ریاست دورهای شورای امنیت مکانیسم ماشه که در متن قطعنامه ۲۲۳۱ درج شده را فعال کرد. رئیس دورهای شورای امنیت اعلام کرد به دلیل مخالفت کشورهای عضو شورای امنیت، نامه آمریکا در دستور کار قرار نگرفته اما ایالات متحده گفته در صورتی که شورای امنیت اقدامی انجام ندهد، تحریمهای لغو شده سازمان ملل علیه ایران از روز سی ام شهریور ماه به شکل خودکار برمیگردد.
همزمان با نشست کمیسیون برجام، یک گروه لابیگری در بریتانیا بیانیهای منتشر کرده و از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته تحریمهای ایران را تمدید کند. “کمیته بریتانیایی برای آزادی ایران” گفته بیش از ۱۰۰ قانونگذار و نماینده پارلمان از کشور اروپایی و عرب از این بیانیه حمایت کردهاند. در این بیانیه از کشورهای اروپایی عضو برجام خواسته شده جلوی فروش سلاح به ایران را بگیرند.بی بی سی