نماینده مجلس:لبنان و سوریه که عده‌ای برای روابط ما با آن‌ها نگرانند خودشان عضو FATF هستند

روزنامه اعتمادی:حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلی با اشاره به جلسه روز شنبه نمایندگان با نمایندگان سران قوا و شورای نگهبان بر سر FATF تاکید کرد این جلسه تصویب لوایح مربوط به FATF را تسهیل می‌کند. او همچنین درباره مغایرت برخی از مفاد این لوایح با رویه ایران و کمک به گروه‌های آزادی‌بخش بیان کرد که لبنان و فلسطین خود جز کشورهایی هستند که به FATF پیوسته‌اند. مشروح این گفت‌وگو را در زیر بخوانید:

آقای فلاحت‌پیشه، بعدازظهر روز شنبه جلسه‌ای به ‌دعوت رییس مجلس و به‌منظور بررسی جوانب مختلف تصویب 3 لایحه باقی‌مانده درمورد FATF برگزار شد. جزییات این جلسه چه بود؟

 

همان‌طور که می‌دانیم FATF توصیه‌های 41گانه‌ای را به ایران ارایه کرده بود که درصورت تصویب این لوایح چهارگانه، هیچ‌کدام از این توصیه‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند. ما معتقدیم با تصویب توام با شروط تحفظ قوی می‌توانیم به 2 هدف مهم دست پیدا کنیم؛ اولا بهانه‌زدایی از دشمنان است و درثانی اقدامات صیانتی لازم در جریان پیوستن به FATF نیز صورت می‌گیرد. به طور کلی، در جلسه اخیر در مجلس که با حضور وزرای امور خارجه و اطلاعات و اقتصاد، رییس‌کل بانک مرکزی، نمایندگان شورای نگهبان و سپاه و روسای کمیسیون‌های تخصصی و 2 فراکسیون سیاسی مجلس به‌دعوت آقای لاریجانی برگزار شد، بحث اصلی بر تصویب CFT یا همان لایحه پیوستن به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم بود که پیرو این جلسه قرار شد لایحه مجددا به کمیسیون امنیت ارجاع شود. باتوجه به اینکه ابتدا دولت یک بیانیه تفسیری در این رابطه ارایه کرده بود و در ادامه ما در کمیسیون امنیت ملی نیز یک‌سری حق شرط ارایه کرده بودیم، در این جلسه صحبتی درباره محتوا صورت نگرفت و اعضای حاضر در جلسه متن لایحه را تایید کردند اما درنهایت قرار شد ما متن لایحه را به‌ لحاظ انشایی به متون حقوقی بین‌الملل و قوانین قابل استناد در عرصه بین‌المللی نزدیک کنیم. به همین دلیل با تغییر دستور کمیسیون امنیت، این مهم را در دستورکار روز سه‌شنبه کمیسیون امنیت قرار دادیم تا موضوع را بررسی کنیم.

 

اما بعضی از اعضای کمیسیون امنیت ملی همچون آقای نقوی‌حسینی معتقدند باتوجه به مسکوت ماندن 2ماهه لایحه، نباید این لایحه مجددا در کمیسیون بررسی شود و باید مستقیما به صحن برود.

 

پس از اتمام مهلت 2 ماهه مسکوت ماندن، ما بررسی CFT را در دستورکار کمیسیون گذاشتیم اما بعضی از اعضا ازجمله آقای نقوی تذکر دادند که کمیسیون نظرش را اعلام کرده است. این تذکر وارد بود چراکه کمیسیون پیش از این با امضای رییس وقت، آقای بروجردی نظر خود را اعلام کرده است. ما 2 بار در این رابطه با هیات رییسه نامه‌نگاری داشتیم و تاکید کردیم که نظرمان را اعلام کردیم. اما جلسه دیروز که بعد از این 2 نامه‌نگاری انجام شد، به‌نحوی جلسه‌ای بود با حضور مسوولان نظام و تقریبا تمام نهادها و دستگاه‌هایی که دغدغه داشتند و در آن جلسه مباحثی مطرح شد که نیازمند انشای مجدد لایحه است و این درحالی بود که بنابر آیین‌نامه، هر انشایی باید با رای کمیسیون همراه شود. ازطرفی باتوجه به آنکه مسوولان دستگاه اطلاعاتی در جلسه شنبه اعلام کردند که برخی دشمنان ما ازجمله امریکا، رژیم صهیونیستی و برخی مرتجعین تلاش دارند که ایران با FATF قطع ارتباط کند و همچنین برخی حضار به رویه دیگر کشورها اشاره کردند که با لحاظ حق‌الشرط‌هایی به این گروه اقدام مالی پیوسته است. به هر حال کشور لبنان و سوریه که بعضی نسبت به قطع ارتباط ما با برخی گروه‌های حاضر در این کشورها به‌دلیل عضویت در FATF نگرانی دارند، خودشان عضو FATF هستند. هم‌اکنون سوریه و لبنان و بسیاری از کشورهای دیگر عضو FATF هستند. بنابراین ضمن بهانه‌زدایی از دشمنان، سعی داریم با رعایت حق‌الشرط‌های لازم در راستای صیانت از حقوق‌مان اقدام کنیم.

 

تاکید دارید که در این جلسه بحثی از محتوای لایحه CFT نشد. نظرات مطرح‌شده در جلسه از چه قرار بود؟

 

بله! در این جلسه صحبت‌های بسیاری مطرح شد و تقریبا‌ تمام حضار نظرات‌شان را مطرح کردند. از جمله آقای ظریف نیز گفتند که بحثی در محتوای لایحه ندارند. نکته حایز اهمیت این است که بحث «حق‌الشرط» براساس معاهده 1967 وین در حقوق معاهدات بین‌المللی، پذیرفته است و نه مشکلی برای کشور ایجاد می‌کند، نه مشکلی در مسیر عضویت‌مان در FATF. بحث این است که اگر عضوی این حق‌الشرط را نپذیرد، می‌تواند صرفا بر حق‌الشرط یک تفسیر دیگر بگذارد و سخت‌ترین اتفاق این است که مثلا می‌گویند درمورد آن بند مشخص با ایران همکاری نمی‌کنند اما هیچ‌کدام از این تفاسیر ناظر بر عدم عضویت ما در FATF نخواهد بود. ما به کسانی که دغدغه دارند حق می‌دهیم و سعی می‌کنیم با تحفض‌های قوی‌تر مانع از نگرانی‌ها باشیم.

 

درنهایت اینکه آیا کمیسیون امنیت باید مجددا لایحه CFT را تصویب کند؟

 

به هر حال ما در کمیسیون امنیت در روز سه‌شنبه تشکیل جلسه می‌دهیم و کمیسیون نیز قطعا نظر خواهد داد و درمجموع باید بگویم برگزاری جلسه شنبه می‌تواند در تسهیل روند تصویب این لایحه و 2 لایحه دیگر موثر باشد.

اینرا هم بخوانید

نیویورک تایمز: ایلان ماسک و سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل محرمانه دیدار کردند

روزنامهٔ نیویورک‌ تایمز به‌نقل از منابع خود گزارش داد که ایلان ماسک با ایروانی، سفیر …