نگاهی به مبارزات بازنشستگان – گفتگو با شهلا دانشفر

نشریه ژورنال شماره ۱۰۳۱ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه

سوسن صابری: بازنشستگان یک بخش مهم جنبش بر سر معیشت و رفاه هستند. خواست‌های اعتراضی آنها چیست و مبارزاتشان چه جایگاهی دارد؟

شهلا دانشفر: امروز جنبشی گسترده بر سر معیشت و رفاه در سطح جامعه جاری است. بازنشستگان  در صف مقدم آن قرار دارند و روزهای مختلف هفته را به تجمعات اعتراضاتی خود اختصاص داده‌اند. بازنشستگان تأمین اجتماعی، کشوری، معلمان،  مخابرات، نفت، بهداشت و درمان  صف بزرگ بازنشستگان را  تشکیل می‌دهند. همسان‌سازی حقوقها و افزایش آن به بالای نرخ سبد معیشتی  شصت، هفتادمیلیونی، درمان و تحصیل رایگان، حق داشتن مسکن و  پایان‌دادن به چپاول صندوق‌های بازنشستگی و سرکوبگری‌ها، خواست‌های مشترک و فوری جمعیت ۲۵ میلیونی بازنشستگان هستند که مضمون اتحاد مبارزاتی‌شان است.  بعلاوه هر بخشی از آنان خواست‌هایی فوری همچون پرداخت معوقات مزدی و اجرای مصوبات اجرا  نشده‌ای که می‌توانند بهبودی ایجاد کنند را دارند.

اعتراضات بازنشستگان محدود به خواست‌های معیشتی خود نیست. بلکه  به‌عنوان شهروند جامعه به کل بساط سرمایه‌داری وحشی حاکم معترض‌اند و صدای رسای اعتراض کل جامعه هستند.  یکی از فراخوان‌دهندگان  گرامیداشت روز جهانی کارگر امسال بازنشستگان بودند و در برابر فاجعه مرگبار انفجار بندر رجایی فریاد “از معدن تا بندر محل قتل کارگر” از تجمعات بازنشستگان بلند شد که به شعارنویسی‌هایی خیابانی و شعار اول مه تبدیل شد.

بازنشستگان یک نیروی مهم  انقلاب زن زندگی آزادی بوده و با فریاد “روسری را رها کن، فکری به حال ما کن”، در دفاع  از خاکریز فتح شده حجاب، سدی در برابر تعرضات حکومت به زنان هستند. علیه اعدام و زندان ایستاده و به نجات جان شریفه‌ها و محکومین به اعدام برخاسته‌اند. با فریاد “دشمن ما همین‌جاست، دروغ میگین آمریکاست” علیه جنگ‌افروزی‌های حکومت قد علم کرده و شعار”معترض زندانی آزاد باید گردد” را به خیابان کشانده‌اند.

اعتراضات بازنشستگان تأثیر مهمی در داغ نگاه‌داشتن فضای اعتراض در جامعه و جلو آوردن گفتمان‌های  رادیکال  و انسانی دارد. یک دستاورد بزرگشان سازمان‌یافتگی اعتراضاتشان است و امروز با تشکل‌هایشان فراخوان اعتراض می‌دهند. در کرمانشاه تجمعات مشترک بر پا کرده و  در مقاطعی تجمعات مشترکشان شکل سراسری داشته و چندین هزارنفره برگزار شده است. این اتفاقات مکان اعتراضات آنها را نشان می‌دهد.

سوسن صابری: اعتراضات بازنشستگان تابه‌حال به چه نتیجه‌ای رسیده است و اگر به خواسته‌هایشان تابه‌حال نرسیده‌اند چه دلیلی دارد؟

شهلا دانشفر: جمهوری اسلامی نه می‌خواهد و نه توانش را دارد که به مطالبات بازنشستگان و مردم معترض پاسخ گوید. پاسخ حکومت به مردم چپاول و سرکوب است. بازنشستگان نیز ایستاده‌اند. بازنشستگان با مبارزاتشان جلوی تعرضات بیشتر را گرفته‌اند، بعضاً توانسته‌اند بخش‌های کوچکی از طلب‌هایشان را نقد کنند. در صف جلوی مبارزه بر سر معیشت و علیه سرکوب و اعدام بوده‌اند و مبارزاتشان  نقش مهمی در بهبود  توازن قوا برای تداوم مبارزات خود و جامعه داشته است.  جنبش معیشت عرصه مهمی از رویارویی مردم با حکومت است که در  شعار زن زندگی آزادی، بازتاب یافت.  به عبارت روشن‌تر اعتراضات بازنشستگان امروز  به طور واقعی بخشی از اعتراضات کل جامعه برای هموارکردن مسیر پیشروی انقلاب و  به پیروزی رساندن آن است.

بازنشستگان  باتوجه‌به دستاوردهایی که کسب کرده‌اند و جایگاه مبارزاتی‌شان،  قدرتمندتر می‌توانند عمل کنند. اگر در کرمانشاه تجمع هفتگی مشترک بازنشستگان ممکن شده، می‌شود همین الگو را همه‌جا تکثیر کرد.  می‌شود گروه‌های مختلف بازنشستگان همگی  به‌صورت یک شبکه مبارزاتی سراسری نیروی بیشتری بسیج کنند  و این کمبودی جدی است که باید برای رفع آن دست بکار شد. ضعفی که در مبارزات بخش‌های مختلف کارگری در سطح جامعه وجود دارد  و اتحاد اکتیویست‌ها و رهبران کارگری – اجتماعی  فاکتور مهمی در رفع این کمبود است.

اینرا هم بخوانید

بزرگ‌ترین آسیب علیه زنان – سیاوش آذری

نشریه ژورنال شماره ۱۰۳۰ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه سوده نجفی، …