نگرانی از حمله ترکیه؛ ارتش سوریه به درخواست کردها ‘وارد’ منبج شد

بی بی سی:یکی از فرماندهان ارتش سوریه از ورود نیروهای ارتش این کشور به شهر “منبج” در شمال این کشور خبر داده است. این شهر در سال ۲۰۱۶ میلادی از کنترل نیروهای موسوم به دولت اسلامی(داعش) خارج و در اختیار نیروهای کرد بوده است.

به گزارش تلویزیون دولتی سوریه، ژنرال علی میهوب سخنگوی ارتش سوریه اعلام کرد که “ارتش عربی سوریه” به درخواست ساکنان منبج وارد این شهر شده و پرچم سوریه را در آن به اهتزار درآورده ‌است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در واکنش به این اتفاق آن را قطعی ندانسته اما برافراشته شدن پرچم سوریه در شهر منبج را به نحوی تایید کرده و در عین حال گفته که “هنوز مسئله جدی‌ نیست”.

آقای اردوغان همچنین از مذاکره هیات ترکیه‌ای در مسکو در خصوص این مسئله خبر داده است.

وزارت دفاع ترکیه نیز با صدور بیانیه‌ای درباره هرگونه “اقدام تحریک‌آمیز” در شهر منبج که منجر به “برهم خوردن ثبات” شود هشدار داده است.

ایران اما از ورود ارتش سوریه به شهر منبج استقبال کرده و بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران “برافراشته شدن پرچم ملی سوریه در شهر منبج را گامی مهم در تثبیت حاکمیت دولت قانونی سوریه بر سراسر خاک این کشور” دانسته است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین روسیه از ورود نیروهای ارتش سوریه به شهر منبج استقبال کرده و آن را “یک گام مثبت برای ایجاد ثبات در این بخش” از سوریه دانسته است.

در خبری دیگر، منابع محلی وابسته به شورای نظامی شهر منبج از پرواز هواپیماهای نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا برای مبارزه با دولت اسلامی (داعش) بر فراز این شهر خبر داده‌اند.

شهر منبج در سال‌های اخیر تحت کنترل “شورای نظامی منبج” بود که بخشی از نیروهای دمکرات سوریه هستند.


تحلیل ژیار گل، بی‌بی‌سی

دعوت کردها از ارتش سوریه به منبج، چرخش استراتژیک کردها است به سوی روسیه و گشودن باب مذاکره با دولت سوریه. روسیه و ایران از این تصمیم کردها استقبال کرده‌اند. ورود ارتش سوریه به منبج ممکن است نمادین باشد اما احتمال حمله ترکیه به منبج بدون نظر روسیه بعید به نظر می‌رسد. فردا هیاتی از ترکیه با مقامات روس در این باره در مسکو دیدار خواهند کرد.

کردهای سوریه در یک هفته گذشته امیدوار بودند فشارهای داخلی دونالد ترامپ را وادار کند تصمیمش برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را تغییر دهد یا به نوعی از کردها در مقابل تهدیدهای ترکیه حمایت کند. اما آقای ترامپ گفت ترکیه قول داده به جنگ با باقیمانده نیروهای داعش در سوریه ادامه دهد. کردها تصمیم دونالد ترامپ را خیانت به خود می‌دانند.

ترکیه در چند هفته گذشته بارها تهدید کرده که به زودی به منبج حمله خواهد کرد. ارتش ترکیه نیروهای بیشتری را به مرز با منبج فرستاده و هزاران شبه‌نظامی سوری را برای حمله به کردها آماده کرده است. کردها خطر حمله ترکیه را بسیار جدی می‌دانند اگر نه به این راحتی منبج را تحویل ارتش سوریه نمی‌دادند.

اگر کردها و دولت سوریه با میانجیگری روسیه بتوانند به توافق برسند در آینده ممکن است شاهد ورود نیروهای ارتش سوریه به شهرهایی همچون رقه باشیم. هم اکنون یک سوم سوریه و بخشی از مناطق نفت‌خیز سوریه در کنترل نیروهای متحد کردهاست.


یگان‌های مدافع خلق پیشتر در توییتر رسمی خود خواستار در اختیار گرفتن بخش‌های تحت کنترل آنها از سوی ارتش سوریه به خصوص شهر منبج شده بودند.

این نیروها دلیل این دعوت از ارتش سوریه را “مقابله با تهاجم ترکیه” اعلام کرده‎‌اند. در روزهای اخیر و پس از فرمان دونالد ترامپ مبنی بر خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه که جزو مدافعان نیروهای کرد سوریه بود، ارتش ترکیه فعالیت‌های خود را در نزدیکی مرزهای شمالی سوریه تشدید کرده است.

در تحولی دیگر، بحرین اعلام کرد که سفارتش را در دمشق مجددا باز خواهد کرد. این تصمیم پس از اعلام امارات متحده عربی مبنی بر بازگشایی سفارتش در سوریه خبری شد.

وزارت خارجه بحرین در بیانیه‌ای دلیل این تصمیم را “حفظ روابط با جمهوری عربی سوریه” اعلام کرده است.

تعداد زیادی از کشورهای عربی پس از کنار گذاشتن این کشور از اتحادیه عرب در اوج جنگ‌های داخلی این کشور، اقدام به بستن سفارتخانه‌های خود در دمشق پس از سال ۲۰۱۱ کرده بودند.

از سوی دیگر یکی از مقامات وزارت خارجه روسیه نیز امروز خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب شده است.

در هفته‌های اخیر و با هدف انجام مبادلات تجاری، مرز بین سوریه و اردن نیز بازگشایی شده و اولین پرواز توریستی بین سوریه و تونس پس از هفت سال مجددا بین دو کشور برقرار شده است.

اینرا هم بخوانید

معاون پارلمانی دولت پزشکیان: طرح حجاب و عفاف اولویت دولت نیست.

شهرام دبیری معاون پارلمانی دولت پزشکیان در گفتگویی با در رادیو تهران گفته است: طرح …