آمریکا و بریتانیا نسبت به خطر شدید حمله به فرودگاه کابل هشدار داده و از شهروندان خود خواسته اند به این فرودگاه نروند.
این دو کشور به کسانی که بیرون فرودگاه بین المللی کابل حضور دارند توصیه کرده اند فورا آنجا را ترک کنند.
گفته می شود فرماندهان نظامی در فرودگاه بیش از پیش نگران بمبگذاری های انتحاری یا شلیک خمپاره به سوی جمعیتی است که سعی دارند به امید خروج از کشور وارد فرودگاه شوند.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا یک روز پیشتر نسبت به خطری که یک گروه وابسته به داعش متوجه فرودگاه کابل می کند هشدار داده بود.
همزمان گزارش ها از کابل حاکیست که طالبان عملا راه های رسیدن به فرودگاه را بسته است.
پیشتر وزیر خارجه آمریکا گفت که طالبان قول داده است شهروندان خارجی و افغان ها حتی بعد از تاریخ ۳۱ اوت، که آمریکا کنترل فرودگاه کابل را واگذار می کند، امکان خروج از این کشور را داشته باشند.
آنتونی بلینکن گفت که واشنگتن و متحدان آن “مسئولیت دارند از پاسخگویی ]طالبان[ در این مورد مطمئن شوند.”
او گفت که آمریکا هنوز در مسیر کامل کردن عملیات خود در فرودگاه کابل تا پایان ماه جاری است.
درحال حاضر همچنان هزاران نفر در داخل و خارج از فرودگاه کابل هستند که می خواهند افغانستان را ترک کنند.
از ده روز پیش که کنترل کابل به دست طالبان افتاد بیش از ۸۲ هزار نفر به خارج منتقل شده اند.
بریتانیا و سایر کشورها هم برای خارج کرد شهروندان خود و افغان های دارنده ویزا تا پیش از ۳۱ اوت عجله دارند.
بریتانیا گفت که عملیات خروج این شهروندان “با سرعت قابل توجهی” در جریان است به طوری که حدود ۱۲۰۰ نفر روز چهارشنبه به خارج منتقل شدند.
آقای بلینکن گفت این روند در روزهای اخیر شتاب گرفته و در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۱۹ هزار نفر با پروازهایی که آمریکا سازمان داده خارج شده اند.
او در واشنگتن به خبرنگاران گفت: “فقط ایالات متحده می تواند ماموریتی در این ابعاد و با این پیچیدگی را سازمان دهد و اجرا کند.”
او گفت: “طالبان به طور علنی و خصوصی تعهد داده است تا امکان عبور امن آمریکایی ها، شهروندان کشورهای ثالث و افغان های در معرض خطر را بعد از ۳۱ اوت فراهم کند.”
و افزود که آمریکا به کسانی که می خواهند افغانستان را ترک کنند “نه فقط در طول عملیات جاری خروج و اسکان مجدد، بلکه در روزهای پس از آن هم کمک خواهد کرد.”
آقای بلینکن گفت که تا ۱۵۰۰ شهروند آمریکایی هنوز ممکن است در افغانستان باشند و دولت آمریکا تلاش های مضاعفی برای ردگیری آنها انجام می دهد.
مقام های آمریکایی و سایر کشورها به روزنامه وال استریت ژورنال گفته اند که سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی آی اِی، و ارتش آمریکا با استفاده از هلی کوپتر و سربازان پیاده مشغول انجام ماموریت های مخفی برای خارج کردن آمریکایی ها بوده اند.
به نوشته این روزنامه این عملیات خطرناک در داخل و خارج از کابل انجام شده است.
پنتاگون گفته است که ده هزار نفر هنوز منتظر خروج از فرودگاه کابل با هواپیماهای آمریکایی هستند. این نگرانی هست که هزاران افغان دیگر که برای خروج تقلا می کنند نتوانند خود را به فرودگاه برسانند.
خبرنگاران بی بی سی می گویند به نظر می رسد بسیاری از کسانی که از سوی طالبان اجازه ورود به فروگاه را نیافته اند اسناد سفر داشته باشند.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در توییتی نوشته است که دولت او “هر کاری ممکن باشد” برای “خروج امن” این افراد انجام خواهد داد.
دامنیک راب وزیر خارجه بریتانیا هم گفت که دولت این کشور از “تک تک ساعات و روزهای باقی مانده” برای خروج بریتانیایی ها و افغان های واجد شرایط استفاده خواهد کرد.
آقای بایدن درخواست متحدان آمریکا برای تمدید ضرب الاجل ۳۱ اوت را رد کرده است. مقام های آمریکایی می گویند خطری جدی وجود دارد که پیکارجویان مرتبط با داعش فرودگاه را هدف بگیرند.
فرودگاه کابل هم اکنون تحت حفاظت ۵۸۰۰ سرباز آمریکایی و ۱۰۰۰ سرباز بریتانیایی قرار دارد.ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرد که خروج نیروهایش از افغانستان را شروع کرده است.بی بی سی