واکنش سرد دولت ایران به ملاقات تاریخی رهبران آمریکا و کره‌شمالی

BBC

ساعاتی پس از ملاقات تاریخی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و کیم جونگ- اون رهبر کره شمالی، دولت ایران واکنشی سرد به این دیدار نشان داده است.

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت حسن روحانی به طور تلویحی از رهبر کره شمالی به دلیل “اعتماد” به رئیس جمهور انتقاد کرده و دونالد ترامپ را هم “نماینده ملت فهیم آمریکا” ندانسته است.

آقای نوبخت که در جمع خبرنگاران در تهران حاضر شده بود گفته “رهبر کره شمالی با چه کسی می خواهد مذاکره کند؟ آیا این فردی که در هواپیما با یک توییت نشست سران گروه هفت را دچار اخلال می کند قابل اعتماد است؟”

او با اشاره به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته “این شخص نماینده ملت فهیم آمریکا نیست و مطمئنا ملت آمریکا در انتخاب های آینده خود، او را از ملت خود مبرا خواهد کرد”.

رئیس جمهور آمریکا و رهبر کره شمالی امروز (سه شنبه ۱۲ ژوئن/۲۲ خرداد) در سنگاپور با هم دیدار کردند که آغازی برای بهبود روابط دو کشور محسوب می‌شود. آقای ترامپ گفته که رهبر کره شمالی را به ایالات متحده دعوت خواهد کرد.

یک روز پیش از این و در آستانه دیدار رهبران آمریکا و کره شمالی، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز با ابراز بدبینی به نتایج این دیدار، دونالد ترامپ را فردی “غیرمتعهد” به توافق‌ها خواند و درباره احتمال “کارشکنی آمریکا و تخطی از تعهدات” به رهبر کره شمالی هشدار داده بود.

دیدار دونالد ترامپ و کیم جونگ- اون و توافق دو کشور بر سر حل و فصل بحران اتمی کره شمالی و بهبود روابط دوجانبه در حدود یک ماه پس از فرمان آقای ترامپ برای خروج ایالات متحده از توافق هسته ای با ایران انجام شده است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به توافق هسته ای موسوم به برجام را تایید کرده و شرکای دیگر این توافق خصوصا اتحادیه اروپا و سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان خواستار باقی ماندن آمریکا در این توافق بودند. با این همه آقای ترامپ ضمن خروج از توافق اعلام کرد که ضمن بازگرداندن تحریم های قبلی در صدد اعمال تحریم هایی بیشتری هم بر ایران است.

در شرایطی که ایران در گذشته بارها خواستار خلع سلاح اتمی کره شمالی و حل و فصل مسالمت آمیز بحران این کشور بود، واکنش سرد و محافظه کارانه به روندی که به توافقات اخیر منجر شد، نشان داده است.

طیف هایی از محافظه کاران، اصولگرایان و منتقدان دولت ایران تا پیش از این، کره شمالی را الگویی موفق از مقاومت در برابر آمریکا می خوانند که حاضر به خلع سلاح اتمی در برابر بهبود روابط بین لمللی‌اش نشده است.

حسین شریعتمداری مدیر منصوب آیت الله علی خامنه ای رهبر نظام جمهوری اسلامی ایران در روزنامه کیهان، کمتر از یک سال سال پیش در سرمقاله ای در این روزنامه نوشته بود که کره شمالی “نمونه موفقی از مقاومت به جای سازش” است و “به درخواست آمریکا برای مذاکره پاسخ مثبت نداد و برنامه‌های هسته‌ای و موشکی خود را غیرقابل مذاکره اعلام کرد”.

آقای شریعتمداری نوشته دلیل این اقدام کره شمالی این بود که “از مذاکرات بی‌نتیجه و فاجعه‌آمیز ایران با آمریکا الگو گرفته” است.

شماری از چهره های سیاسی نزدیک به آیت الله خامنه ای در زمان حصول توافق هسته ای موسوم به برجام از این توافق که از دیدگاه آنها می توانست الگویی برای همکاری بیشتر با آمریکا قرار بگیرد، ابراز ناخرسندی می کردند.

منتقدان دولت حسن روحانی می گفتند در صورت موفقیت این توافق، ممکن است اظهارات ضدآمریکایی آیت الله خامنه ای که به بارها درباره به دست آمدن توافق ابراز بدبینی کرده بود، در نظر بخش هایی از شهروندان ایرانی معتبر جلوه نکند.

کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی بهبود روابط کره شمالی و آمریکا را نشانه درایت رهبران کره شمالی خوانده و از احتمال انزوای بیشتر ایران به دلیل رویکرد مقام های ارشد این کشور ابراز نگرانی کرده اند. گروهی از کاربران هم داشتن برنامه اتمی با هزینه شهروندان و فقیرتر شدن کشور را نامطلوب خوانده اند.

اینرا هم بخوانید

در پی حمله نیروهای سرکوبگر به روستای گونیچ شهرستان خاش، یک زن کشته و ۱۱ زن دیگر مجروح شده اند

خبر تکمیلی:در پی حمله نیروهای سرکوبگر به روستای گونیچ شهرستان خاش، یک زن کشته و …