دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل، در واکنش به تصمیم دادگاه منطقه استکهلم در اعلام محکومیت این مقام سابق جمهوری اسلامی گفت که «این پیامی صریح، اگرچه دیرهنگام» به مقامات ایران است که «مرتکبین جنایات علیه بشریت نمیتوانند از عدالت بگریزند».
او ضمن تاکید بر تداوم روند «پاسخگو» کردن مقامهای جمهوری اسلامی در رابطه با جنایتهای ارتکابیافته، از جامعه جهانی از جمله اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خواست تا با ایجاد سازوکاری بینالمللی «با بحران جاری مصونیت از مجازات در ایران» مقابله کنند.
خانم الطحاوی با استناد به صدور این حکم بیسابقه علیه یک مقام جمهوری اسلامی در دادگاهی اروپایی، سایر کشورها را نیز به اعمال اصل صلاحیت قضایی جهانی فراخواند تا از این طریق، «سایر مقامات سابق و فعلی در ایران را که شواهدی مبنی بر دست داشتن آنها در جنایات گذشته و جاری علیه بشریت وجود دارند، از جمله ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، را تحت تحقیقات کیفری قرار دهند».
************
متن از تویترعفو بین الملل
https://twitter.com/AmnestyIran/status/1547626832308031488/photo/1
1/5 محکومیت امروز حمید نوری در سوئد به دلیل ارتکاب جرایم مرتبط با کشتار 67 گامی بیسابقه در راستای تحقق عدالت در حق بازماندگان و خانوادههای قربانیان این جرایم در ایران است و پیامی صریح، اگرچه دیرهنگام، به مقامات ایران که مرتکبین جنایات علیه بشریت نمی توانند از عدالت بگریزند.
2/5 برای بیش از سه دهه، بازماندگان و خانوادههای هزاران مخالف و دگراندیش سیاسی که در سال 1367 در زندانهای ایران بهطور فراقضایی اعدام و قهرا ناپدید شدند، برای دستیابی به حقیقت و عدالت تلاش و مبارزه کردهاند.
3/5 در پی این گام مهم، ضرورت دارد که همه کشورها با اعمال اصل صلاحیت قضایی جهانی سایر مقامات سابق و فعلی در ایران را که شواهدی مبنی بر دست داشتن آنها در جنایات گذشته و جاری علیه بشریت وجود دارند، از جمله ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، تحت تحقیقات کیفری قرار دهند.
4/5 حکم تاریخی دادگاه سوئد باید زنگ بیداری برای جامعه جهانی برای مقابله با بحران جاری مصونیت از مجازات در ایران باشد.
5/5 شورای حقوق بشر سازمان ملل باید فورا یک مکانیسم بینالمللی برای انجام تحقیقات و تضمین پاسخگویی در مورد جدی ترین جنایات ارتکاب یافته در ایران، از جمله هزاران مورد ناپدیدسازی قهری که با گذشت بیش از 30 سال پس از کشتار 67 همچنان ادامه یافته و مسکوت باقی ماندهاند، تاسیس کند.