RadioFarda
رضا اردکانیان، وزیر نیرو ایران، «مصرفگرایی» را نقطه ضعف کشور دانسته و گفته است: «علت اینکه تحریم شدیم همین بدعادتی در مصرف است، تحریمکنندگان فهمیدهاند نقطه ضعف ما مصرف است. ما جامعهای مصرفی هستیم».
به گزارش خبرگزاری ایلنا، او علت اینکه چین مانند ایران تحریم نمیشود را مشکل مصرف گرایی دانسته و گفته چینیها «با یک وعده غذا هم رفع گرسنگی میکنند».
آقای اردکانیان همچنین گفته است: «ما [ایرانیها] بیشتر از متوسط کشورهای صنعتی و توسعه یافته غذا میخوریم، بیشتر میپوشیم و سرانه مسکونی بالاتری داریم، در مقابل احساس رضایتمندی و خوشبختیمان هم یک صدم است».
ادعای وزیر نیرو درباره وضعیت غذایی چینیها در حالی مطرح شده است که بر اساس گزارش سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، سرانه مصرف گوشت چینیها در حد فاصل سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳ از ۴۰ کیلوگرم به ۶۰ کیلوگرم در سال افزایش یافته است.
سرانه مصرف گوشت در ایران در سال ۱۳۹۷ حدود ۱۲ کیلوگرم در سال اعلام شده است.
این نخستین بار نیست که مسئولان حکومت جمهوری اسلامی، مردم را به خوردن یک وعده غذا در روز دعوت میکنند.
احمد جنتی خطیب نماز جمعه تهران در بهمن ۱۳۹۲ اعلام کرد که چه اشکالی دارد اگر وضع بدتر شد، روزی یک وعده غذا خورده شود. پیش از آن، احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد هم گفته بود که مردم میتوانند جای مرغ، اشکنه بخورند.
سال گذشته، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی هم مسافرت خارجی مردم ایران را بیش از حد خواند.
این دست اظهارنظرها که در هشت سال گذشته تحت عنوان انتقاد از مصرفگرایی مطرح شدهاند، همزمان با دورههای خاصی مانند نوسان نرخ دلار یا افزایش تحریمها و ناتوانی مسئولان حکومت در حل مشکلات اقتصادی تشدید میشود.
اظهارات آقای اردکانیان از همین زوایه نیز امروز در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفت. برخی از کاربران شبکههای اجتماعی به ویژه در توئیتر، به او توصیه کردهاند که به جای انتقاد از مردم، در زمینه حل مشکلات اقتصادی از کشورهایی چون چین الگو بگیرد.
برخی کاربران هم توجه وزیر نیرو را به وضعیت فقرا و خط فقر در ایران جلب کردهاند.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ایران که اردیبهشت ۱۳۹۸ منتشر شد، حدود ۲۳ تا ۴۰ درصد از جمعیت ایران در سال ۹۷ زیر خطر فقر بودهاند.
در بخشی از این گزارش آمده بود که سرانه مصرف گوشت فقرا در سال ۱۳۹۶ حدود ۴۸۰ گرم در سال بوده است.