RadioFarda
گزارشها از شرق سوریه حاکی است که نیروهای کُرد مورد حمایت آمریکا (اسافدی) در پی خروج ارتش سوریه و شبهنظامیان عراقی مورد حمایت ایران، وارد بخشهایی از شهر دیرالزور شدهاند.
دو منبع امنیتی روز جمعه ۱۶ آذر به خبرگزاری رویترز گفتند که نیروهای دموکراتیک سوریه موسوم به اسافدی یا «قسد»، تا عصر جمعه کنترل کامل دیرالزور را در دست خواهند گرفت.
شورای نظامی متحد نیروهای دموکراتیک سوریه نیز در بیانیهای اعلام کرد جنگجویان این گروه وارد بخشهایی از شهر دیرالزور شدهاند.
عمر ابولیل، فعال رسانهای که با این شهر در ارتباط است، به رویترز گفته که نیروهای دولتی سوریه و جنگجویان عراقی تحت حمایت ایران، پیش از ورود نیروهای سوریه دموکراتیک از دیرالزور عقبنشینی کرده بودند.
کمی بعد دو منبع ارتش سوریه به رویترز گفتند نیروهای دموکراتیک سوریه به سمت شهر البوکمال در مرز عراق پیشروی میکنند.
یک منبع امنیتی عراقی نیز خبر داده که این نیروها در مسیر شهر البوکمال هستند و ممکن است طی ۲۴ ساعت آینده آن را تصرف کنند.
این پیشروی نیروهای دموکراتیک سوریه همزمان با حمله شورشیان اسلامگرای سوری به رهبری گروه «هیئت تحریر الشام»، که پیشتر با القاعده مرتبط بود، به سمت شهر مرکزی حمص در روز جمعه صورت گرفت.
آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسماً گروه یا «هیئت تحریرالشام» را به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد؛ اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار دادهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته است که هیئت تحریر الشام و گروههای متحدش بامداد جمعه وارد شهرکهای مرکزی راستان و تلبیسه در شمال شهر حمص در مرکز سوریه شدهاند و به این سومین شهر بزرگ سوریه نزدیک میشوند.
در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع امنیتی ارشد لبنان خبر داده که گروه حزبالله لبنان شب گذشته گروه کوچکی از «نیروهای ناظر» به سوریه اعزام کرده تا به کمک دولت سوریه بروند و از سقوط شهر حمص جلوگیری کنند.
به گفته یکی از این دو منبع، گروه مورد اشاره شامل افسران ارشدی است که قصد دارند بر کار نیروهای شبهنظامی حزبالله که از سالها پیش در داخل خاک سوریه و نزدیکی مرز لبنان بودهاند، نظارت کنند.
از سوی دیگر یک افسر ارتش سوریه و دو منبع نزدیک به تهران به همین خبرگزاری گفتند که نیروهای «نخبه» حزبالله وارد سوریه شده و در شهر حمص موضع گرفتهاند.
شورشیان پیش از این در هفته گذشته با تصرف شهر شمالی حلب و اوایل این هفته شهر حما بزرگترین ضربه را به حکومت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، وارد کردند.
دیرالزور از جمله محل استقرار یک مرکز فرهنگی و مستشاران ایرانی بود که پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ به این کشور آمدهاند.
شبهنظامیان مورد حمایت ایران در طول جنگ، که با سرکوب یک قیام طرفدار دموکراسی آغاز شد، نیروی جنگی دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه را تقویت کردند.
استان دیرالزور، یک منطقه نفتخیز هم مرز با عراق، بین نیروهای کرد در شرق فرات و نیروهای دولتی سوریه تحت حمایت ایران و نیروهای نیابتی آنها در غرب تقسیم شده است.
بخش تحت کنترل دیرالزور در نزدیکی مرز با عراق، یک مرکز کلیدی برای نیروهای مورد حمایت ایران، از جمله جنگجویان شبهنظامی عراقی است.