بی بی سی:صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود که امروز سهشنبه ۲۲ آبان (۱۳ نوامبر) منتشر کرده به وضعیت اقتصادی کشورهای خاورمیانه از جمله ایران و همچنین آسیای میانه پرداخته است.
در بخشی از این گزارش که با عنوان “چشم انداز اقتصادی منطقهای” منتشر شده تورم ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی که حدود یک ماه و نیم به پایان آن باقی مانده ۲۹.۶ درصد پیش بینی شده؛ این رقم برای سال ۲۰۱۹ میلادی ۳۴.۱ درصد تخمین زده شده است.
این سازمان همچنین پیش بینی کرده رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری میلادی (۲۰۱۸) یک و نیم درصد کاهش یابد و در سال آینده میلادی (۲۰۱۹) به منفی ۳.۶ درصد برسد.
اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی رئیس جمهور ایران دیروز (دوشنبه ۲۱ آبان) درباره “احتمال کاهش شدید قدرت خرید مردم در سال آینده” هشدار داد و گفت “در دوران اعمال تحریمهای جدید دو خطر بیکاری و کاهش قدرت خرید مردم کشور را تهدید میکند”.
نفت و تحریمها
صندوق بینالمللی پول در گزارش اخیر خود به تحولات بازار نفت هم به طور مفصل پرداخته و گفته چشم انداز اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت تا حد زیادی به آینده “غیر قطعی” قیمت نفت وابسته است.
این سازمان در گزارش اخیر خود به تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران اشاره کرده و پیش بینی کرده که تحریمها “احتمالا تولید و صادرات نفت ایران را به طور چشمگیری برای حداقل دو سال آینده کاهش میدهد.”
در این گزارش پیش بینی شده تحریمهای نفتی آمریکا علیه جمهوری اسلامی در کوتاه مدت قیمت نفت را بالا میبرد اما در میان مدت به دلیل افزایش عرضه توسط تولید کنندگان نفت شیل و همچنین اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) قیمت نفت در بازارهای جهانی رو به کاهش خواهد گذاشت.
در این گزارش متوسط قیمت هر بشکه نفت در سال جاری میلادی (۲۰۱۸) ۶۹ دلار و ۳۸ سنت پیش بینی شده که در سال آینده با کمی افزایش به ۶۸ دلار و ۷۶ سنت میرسد.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده که قیمت نفت با ادامه روند نزولی خود تا سال ۲۰۲۳ میلادی به ۶۰ دلار در هر بشکه هم خواهد رسید.