BBC
مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود که امروز یکشنبه (۲۶ خرداد) آن را منتشر کرده، رشد اقتصادی این کشور در سال ۱۳۹۷ را منفی اعلام کرده است.
بر این اساس رشد اقتصادی ایران در سال گذشته با احتساب درآمدهای نفتی منفی ۴.۹ درصد و بدون احتساب نفت منفی ۲.۴ درصد اعلام شده است.
در این گزارش آمده: “محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال ١٣٩٠ در سال ١٣٩٧ به رقم هفت میلیون و ۱۳۰ هزار و ۲۲۵ میلیارد ریال با احتساب نفت پنج هزار و ۷۳۴ هزار و ۷۰۲ میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسید.”
بنابر اعلام مرکز آمار در سالی که گذشت بخش کشاورزی رشد منفی ۱.۵ درصدی را تجربه کرده و گروه صنعت شاهد رشد منفی ۹.۶ درصدی بوده است.
گروه خدمات البته ۲ دهم درصد رشد داشته است.
محاسبات فصلی در مرکز آمار ایران در قالب ١٨ بخش اصلی متشکل از ٤٢ رشته فعالیت انجام میشود که بر این اساس گروه کشاورزی شامل زیربخشهای زراعت و باغداری، دامداری، جنگلداری و ماهیگیری است.
گروه صنعت نیز شامل زیر بخشهای استخراج نفت خام و گاز طبیعی، استخراج سایر معادن، صنعت، تأمین آب، برق و گاز طبیعی و ساختمان است.
صندوق بین الملی پول (آیاماف) بیش از دو ماه پیش (آوریل/ فروردین) پیشبینی کرده بود که اقتصاد ایران در سال جاری میلادی (۲۰۱۹) حدود ۶ درصد کوچکتر خواهد شد؛ این نهاد بینالمللی پیشتر رکود ۳.۶ درصدی برای اقتصاد ایران پیشبینی کرده بود.
اخیرا هم جهاد ازعور، رئیس بخش خاورمیانه صندوق بینالمللی پول، گفت تحریم کامل نفت ایران میتواند بهای کالاهای اساسی و مصرفی را تا پنجاه درصد افزایش دهد.
ایران در دو سال گذشته با خروج آمریکا از توافق هستهای قدرتهای جهانی و بازگشت تحریمهای واشنگتن علیه این کشور شاهد کاهش صادرات نفت و سرمایهگذاری خارجی و مبادلات ارزی و بانکی بوده است.
بانک مرکزی ماههاست که انتشار نرخ تورم را که ماهانه اعلام میکرد متوقف کرده است؛ اما بنا به اعلام مرکز آمار ایران نرخ تورم در دو ماهه اول سال جاری خورشیدی (فروردین و اردیبهشت) از ٣٠ درصد گذشته است.
شاخص قیمت مصرفکننده، که بیانگر رشد قیمتها برای مجموعهای از کالاها و خدمات است، در ١٢ ماهه منتهی به اردیبهشت سال جاری بیش از ٣٣ درصد بالا رفته است.
با توجه به تورم ٣٠ درصدی فروردین، اردیبهشت ٩٨ بیست و پنجمین ماه متوالی است که تورم در ایران بالا میرود.
دولت آمریکا در اردیبهشت ماه معافیتهای موردی خریداران نفتی ایران را تمدید نکرد.
منابع عراقی اخیرا گفتهاند که آمریکا عراق را ۹۰ روز دیگر از تحریم های ایران معاف کرده تا این کشور بتواند همچنان تا سه ماه دیگر از ایران گاز وارد کند.
بعضی منابع از کاهش صادرات نفت ایران به ۵۰۰ هزار بشکه در روز در ماه مه خبر دادهاند؛ سال پیش میلادی صادرات نفت ایران به سه میلیون بشکه در روز هم نزدیک شده بود.