کشف هفت سیاره جدید که شاید ‘قابل زندگی’ باشند

رادیو فردا:کشف ستاره‌ای با هفت سیاره زمین‌گونه که دور آن می‌چرخند

ستاره‌شناسان برای نخستین‌بار ستاره‌ای کشف کرده‌اند که هفت سیاره زمین‌گونه دور آن می‌چرخند. ستاره‌شناسان به‌دنبال علائم حیات در این سیاره‌ها هستند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، گروهی از دانشمندان ناسا خبر کشف این سیارات‌ زمین‌گونه را روز چهارشنبه چهارم اسفند اعلام کردند.

این هفت سیاره ۳۹ سال نوری با زمین فاصله دارند و در صورت فلکی «دلو» واقع در کهکشان راه شیری هستند.

این هفت سیاره زمین‌گونه به‌ دور ستاره‌ کوتوله تراپیست-۱ در گردش هستند. اندازه این ستاره کوتوله تقریبا به‌بزرگی سیاره مشتری است.

دانشمندان ناسا می‌گویند باید جو این سیاره‌ها را بررسی کنند تا ببینند آیا برای گونه‌هایی از حیات مناسب است یا نه.

بهار گذشته، دانشگاه میشل گیون بلژیک خبر از کشف سه سیاره‌‌ زمین‌گونه داده بود که به دور ستاره کوتوله تراپیست-۱ در گردش هستند. اکنون شمار این سیاره‌ها زمین‌گونه به هفت رسیده است که دور این کوتوله می‌چرخند.

همه این کره‌ها تقریبا اندازه سیاره زمین هستند و به احتمال زیاد از صخره و سنگ تشکیل شده‌اند.

آموری تریود یکی از دانشمندان این گروه تحقیقاتی می‌گوید اکنون «گام مهمی برای پیدا کردن حیات در آنجا» برداشته شده است.

منظومه تراپیست-۱ تاکنون رکورددار بیشترین سیارات زمین‌گونه است، که تاکنون کشف شده است.

این هفت سیاره در مقایسه با سیارات زمین‌گونه دیگر، در مناسب‌ترین «محدوده دمایی» قرار دارند؛ به عبارت دیگر نه آن قدر سرد هستند و نه آن قدر گرم؛ دمایی که حیات برای ظهور به آن نیازمند است.

ستاره کوتوله تراپیست-۱ کمتر از ۱۰ درصد جرم خورشید را داراست.

این هفت سیاره خیلی نزدیکتر از زمین خودمان به خورشید هستند اما چون ستاره کوتوله تراپیست-۱ خیلی کمتر از خورشید ما دما دارد و پرتوهای رادیواکتیواش هم ضعیف‌تر است، دمای سطح این کره‌ها بین صفر تا ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد در نوسان است.

این دانشمندان با بررسی ترکیبات شیمیایی این کره‌ها درمی‌‌یابند که آیا حیاتی در آنجا یافت خواهد شد یا نه.

برای نمونه می‌توان گفت وجود ترکیبی از متان، اکسیژن یا اوزون، و دی‌اکسیدکربن نزدیک به یقین از گونه‌ای از حیات حاصل شده است.

——————–

ستاره‌ شناسان موفق به کشف هفت سیاره شده‌اند که اندازه‌ای نزدیک به اندازه کره زمین دارند و همگی به دور یک ستاره در حال چرخش‌اند.

محققان می‌گویند که در سطح همه این هفت سیاره ممکن است آب مایع یافت شود. اما نکته مهم این است که سه سیاره از هفت سیاره کشف شده در فاصله‌ای از ستاره‌شان قرار دارند که می‌توانند قابل سکونت باشند.

این سیاره‌ها برای اولین بار به وسیله تلکسوپ‌ فضایی اسپیتزر، متعلق به سازمان فضایی آمریکا، رصد شده اند.

هفت سیاره تازه کشف شده به گرد ستاره “تراپیست یک” (Trappist-1) که یک ستاره با حجم کم و دمای پایین است می‌چرخند.

این منظومه کوچک در فاصله ۴۰ سال نوری زمین واقع شده است.

موضوع کشف این سیاره‌ها که با استفاده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا دیده شده‌اند در مجله نیچر شرح داده شده است.

میشل گیلون، از دانشگاه بلژیکی لیژ که سرپرست نویسندگان این مقاله مجله نیچر است و برای اولین بار خبر کشف این سیاره‌ها را داده می‌گوید: این سیاره‌ها به یکدیگر و همینطور به ستاره‌شان بسیار نزدیک‌اند و وضعیت‌شان خیلی شبیه به وضعیت ماه‌های دور سیاره مشتری است. اما چون ستاره این منظومه، کوچک و سرد است، دمای هفت سیاره کشف شده، معتدل است و این به این معناست که ممکن است در آنها آب مایع- و شاید حیات- وجود داشته باشد.

به گفته دگتر گیلون این بزرگ‌ترین مجموعه کشف شده از سیاره‌های هم‌اندازه کره زمین است که همگی در شرایط یکسانی از نظر وضعیت سکونت قرار گرفته‌اند.

فضاحق نشر عکسESO
Image captionممکن است در این سیاره‌ها آب و شاید حیات وجود داشته باشد

دکتر اموری تراود یکی دیگر از نویسندگان این مقاله می‌گوید که اگر دورترین سیاره نسبت به ستاره “تراپیست یک”، مثل سیاره زهره و نه زمین، اتمسفری داشته باشد به طور موثر مانع حرارت شود، احتمالا ممکن است قابل سکونت باشد.

او به بی‌بی‌سی گفته بسیار ناامید کننده است اگر زمین تنها محل قابل زندگی در میان سیاره‌های جهان باشد.

دیوید شوکمان، سردبیر بخش علمی بی‌بی‌سی معتقد است شور و شوق حاصل از کشف این سیاره‌ها تنها به این دلیل نیست که یک دفعه تعداد زیادی سیاره هم اندازه زمین همه با هم و در یک محدوده کشف شده اند بلکه بخشی هم به خاطر این است که ستاره “تراپیست یک”،تقریبا کوچک و کم نور است.

این به این معناست که مطالعه این سیاره‌ها از مطالعه سیاره‌هایی که به ستاره‌های نورانی نزدیک‌ترند آسان‌تر خواهد بود.

مرحله بعدی تحقیقات در مورد این سیاره‌ها هم‌اکنون در حال انجام است و در این مرحله جستجو برای یافتن گازهای کلیدی برای حیات یعنی اکسیژن و متان است آغاز شده است.ستاره شناسان امیدوارند که به زودی از رازهای دیگر سطح این سیاره‌ها پرده بردارند.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

٭شمی صلواتی: پیشروی راست افراطی «آلمان»

۹ ژوئن ۲۰۲۴میلادی یک‌شنبهدر انتخابات اروپا علی رغم توصيه دوستانم شرکت نکردم چون می دانم …