کمیته سازمانده حزب کمونیست کارگری، واحد خوزستان: اعتراضات ساکنین و کشاورزان منطقه عین دو در غرب اهواز

روز جمعه بیستم فروردین ماه، شماری از کشاورزان منطقه عین دو در غرب اهواز پس از مطلع شدن از اقدام سازمان آب و برق خوزستان در خاکریزی و مسدود کردن کانال آب موسوم به چمران با تجمع خود از تخریب این کانال جلوگیری کردند.

در گفتگویی که با یکی از کشاورزان این منطقه داشتیم وی اظهار کرد که سالهاست علیرغم کم آبی و خشکسالی این کانال نقش مهمی در رساندن آب به زمین های کشاورزی ما داشته است. از همین رو بسته شدن این کانال مساوی است با نابودی اراضی کشاورزی و به دنبال آن از بین رفتن معیشت هزاران کشاورزی که در حاشیه این کانال زندگی می کنند. این کشاورز می گوید از طرفی دیگر در مواقعی که رودخانه های کارون و کرخه سیلابی می شوند این کانال نقش زیادی در انتقال سیلاب ها به دشت ها و زمین های مسطح شرقی دارد و می تواند جان روستاییان منطقه و احشام آن ها را نجات دهد. بنابراین اگر بسته شود مرگ و نابودی ما در اثر سیل حتمی خواهد بود.

اما کانال چمران یا به قول محلی ها کانال بنی صدر کجاست و به چه دلیل ساخته شد؟
گفته می شود در اوایل جنگ ایران و عراق، خمینی با طرح تخریب سد دز و ورود آب به دشت های خوزستان برای جلوگیری از پیشروی نیروهای ارتش عراق موافقت کرده بود. اما از آن جا که اجرای این طرح همه تاسیسات نفتی و شهرهای پایین دست را نابود میکرد بنی صدر با استفاده از امکانات ارتش اقدام به حفر کانالی کرد که آب رودخانه کارون را از شرق به سمت مرزهای غربی و دشت میشان هدایت کند و مانع از ورود ارتش عراق از این مناطق شود. به همین دلیل اکنون کانال مزبور به این نام شناخته می شود.
در سال های گذشته این کانال علاوه بر تامین آب مورد نیاز کشاورزان و کنترل سیلاب های فصلی مقدار قابل توجهی آب به هورالعظیم و بطور مشخص به دهانه پنجم این تالاب منتقل میکرد. اما با احداث تاسيسات شركت نفتي آزادگان جنوبی در اين منطقه برای بهره برداری فوری از مخازن نفتی مشترک بین ایران و عراق به جای حفاری در آب و ایجاد اسکله و برای جلوگيری از آسيب به این تاسیسات اقدام به خشک کردن حوضچه های سه، چهار و پنج این تالاب نمودند. اين تاسيسات نفتي محصول قراردادهاي گذشته با چينی هاست كه برای اكتشاف و استخراج نفت، هورالعظیم را خشک کرده و به یکی از کانون های گرد و غبار تبديل كردند.
با واگذاری هشت هزار هكتار از اراضی تالابی هورالعظيم به وزارت نفت زندگی مردم در این منطقه رو به نابودی گذاشت. خشكاندن بخش های عظيمی از هور، آلودگی های زیست محیطی، آتش زدن نیزارها، تخليه پسماند و جاده سازی، ارمغان نفت برای هورالعظيم و ساکنان اطراف آن بود که از طریق کشاورزی و ماهیگیری امرار معاش میکردند.
روز بیست و دوم فروردین ماه نیز ویدیویی از تخلیه پساب نفتی که به شرکت نفت و گاز مارون نسبت داده شده بود در فضای مجازی منتشر شد. این اقدام باعث اعتراض کشاورزان و اهالی روستاهای مجاور این نهر فصلی در منطقه غیزانیه شده است. کشاورزان معترض می گویند رها شدن پساب‌های نفتی در یکی از کانال‌های آبیاری منطقه به زمین‌های کشاورزی و دام‌های مردم آسیب جدی وارد کرده است.
شرکت نفت مارون این موضوع را تائید کرده است اما به جای پذیرش مسئولیت خود و جبران خسارات وارده به مردم کشاورز و محیط زیست، این اقدام را به خطای خودروهای استیجاری پیمانکار مربوط دانسته و در اطلاعیه ای که منتشر نموده در کمال گستاخی افراد آسیب دیده از این موضوع که اقدام به تهیه فیلم کرده‌اند را سودجو معرفی کرده و گفته است از این افراد شکایت خواهد کرد!
این ادعا در حالی مطرح می شود که کشاورزان منطقه با دنبال کردن رد ورود آلودگی های نفتی، حفره ای در نزدیکی تاسیسات مارون یافته اند که با توجه به وجود جاده تازه احداث شده برای دسترسی به این حفره نشان می دهد این اقدام یک موضوع برنامه ریزی شده بوده است و همین مسئله خشم بیشتر اهالی روستا را برانگیخته است.
شرکت نفت باید هر چه سریعتر ضمن عذرخواهی از مردم ساکن در روستاهای مجاور تاسیسات مارون، نسبت به پاکسازی منطقه از آلودگی های بوجود آمده و جبران تمامی خسارات وارده به کشاورزان و دام اهالی روستا اقدام فوری بعمل آورد.
کمیته سازمانده حزب کمونیست کارگری، واحد خوزستان
24 فروردین 1400، 13 آپریل 2021

اینرا هم بخوانید

درباره مصوبه جدید مجلس اسلامی؛ به حکومت درمانده و شکست‌خورده اجازه ندهیم از مردم انتقام بگیرد!

شکست مفتضحانه و تحقیر جمهوری اسلامی و خامنه‌ای در جنگ با اسرائیل، بار دیگر نشانه‌هایی …