در پی تشدید تنش میان برلین و آمستردام با آنکارا، کمیسیون اتحادیه اروپا به تهدیدات ترکیه مبنی بر لغو “یکجانبه” توافقنامهی پناهجویان واکنش نشان داد و از طرفین خواست، به اجرای مفاد “توافقنامهی پناهجویان” ادامه دهند.
کمیسیون اتحادیهی اروپا روز پنجشنبه (۱۷ مارس) ترکیه و کشورهای عضو این اتحادیه را فراخواند که به مفاد “توافقنامهی پناهجویان” وفادار بمانند. توافقنامهی یادشده در ماه مارس سال گذشته از سوی نمایندگان کشورهای عضو و آنکارا به امضا رسید. سخنگوی کمیسیون در این رابطه گفت: «ما انتظار داریم که هر دو طرف به وظایف خود در این زمینه عمل کنند.» او تاکید کرد که اجرای تعهدات به سود هر دو کشور و همچنین به نفع پناهجویان سوری است.
توافقنامهی یادشده بر امر ساماندهی پناهجویانی که از یونان در تلاش ورود به کشورهای اروپایی هستند، نظارت دارد. در این چارچوب ترکیه متعهد شده پناهجویانی که از ماه مارس ۲۰۱۶ به یونان وارد شدهاند، باز پس بگیرد. در مقابل، اتحادیهی اروپا موظف است به تعداد مشابه پناهجوی سوری ساکن اردوگاههای ترکیه را بپذیرد.
واکنش شدید
مولود چاوشاوغلو، وزیر خارجهی ترکیه، روز چهارشنبه (۱۵ مارس) در مصاحبهای تلویزیونی گفت که ترکیه میتواند “توافقنامهی پناهجویان را بهطور یک جانبه” فسخ کند. چاوشاوغلو این احتمال را در پی تشدید تنش میان برلین و آنکارا با آمستردام مطرح کرد.
درگیریهای لفظی میان برلین و آنکارا، بهویژه در پی لغو سخنرانیهای وزیر دادگستری ترکیه و دیگر سیاستمداران این کشور در شهرهای گاگناو، کلن و فرشن آلمان در هفتهی گذشته بالا گرفت. قرار بود این مقامات در سخنرانیهای خود برای رفراندوم تغییر قانون اساسی ترکیه و در راستای جلب آرای ترکهای ساکن آلمان تبلیغ کنند. رفراندوم یادشده روز ۱۶ آوریل در ترکیه و در کنسولگریهای این کشور در خارج از خاک آن برگزار میشود. در صورت تغییر قانون اساسی، نظام پارلمانی ترکیه به ریاست جمهوری تغییر کرده، مقام نخست وزیری حذف و رئیس جمهور دارای اختیارات تام میشود.
مرکل، حامی تروریست؟
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، در پی لغو سخنرانیهای مقامات ترک آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، را به حمایت از تروریستها متهم کرد و گفت که فهرست ۴ هزار “تروریست هوادار حزب ممنوعهی پ.ک.ک.” را در اختیار دولت آلمان قرار داده، “ولی مراجع این کشور هنوز اقدامی در این زمینه نکردهاند.” دولت آلمان حملات لفظی اردوغان به مرکل را “کاملا نامربوط” ارزیابی میکند.
دستگیری دنیس یوجل، خبرنگار روزنامهی “دیولت” روز سهشنبه (۱۴ فوریه) در استانبول نیز یکی دیگر از موارد مورد مناقشه میان دو کشور است. او به اتهام “عضویت در یک سازمان تروریستی”، “انتشار تبلیغات تروریستی” و همچنین “سوءاستفاده از اطلاعات” بازداشت شده و هماکنون نیز در زندان بهسر میبرد. تمام تلاشها برای آزادی این خبرنگار آلمانی ترکتبار تا کنون بینتیجه مانده است.رادیو آلمان