گرانی۵۰‌ درصدی گوشی و دردسرهای دانش‌آموزان آنلاین

روزنامه شهروند:قیمت گوشی افزایش یافت، آن هم در شرایطی که دانش‌آموزان در تمام نقاط کشور و از هر قشری باید هر روز صبح با گوشی‌های مجهز سر کلاس‌های درسی خود حاضر شوند. دانش‌آموزانی که با شرکت در کلاس‌های درسی به صورت حضوری ممکن است با جان خود بازی کرده باشند. اما کافی است که یک گوشی مجهز داشته باشند تا بتوانند در خانه و با امنیت کامل درس‌هایشان را بخوانند. اما حالا این وسیله ضروری همچنان گران می‌شود و خیال ثابت‌ماندن ندارد. این می‌تواند خبری نگران‌کننده برای خیلی از خانواده‌ها باشد. پدر و مادرهایی که تا پیش از این هم توان خرید یک گوشی برای فرزندان‌شان را نداشتند تا آنها بتوانند درس بخوانند، با گران‌ترشدن این وسیله، قدرت خرید آنها به صفر رسیده است. نمونه آن هم کولبر چهارده ساله‌ای است که چند روز پیش با دیدن مأموران نیروی انتظامی از کوه به پایین پرت شد. این پسربچه برای تهیه گوشی و استفاده از نرم‌افزار شاد برای تحصیل، کولبری می‌کرد. اما تا حالا شرایط سخت‌تر هم شده است. گوشی و تبلت و حتی مودم اینترنت حالا برای خانواده‌هایی که فرزند مدرسه‌ای دارند، به یک وسیله بسیار ضروری تبدیل شده است. با این حال نیاز خانواده‌ها به گوشی تلفن همراه و آنلاین‌شدن کلاس‌های درسی روی قیمت گوشی تلفن همراه تأثیر بسیار منفی گذاشته است. حتی گوشی‌های رده پایین نیز با افزایش قیمت زیادی مواجه بوده‌اند، چراکه این اپلیکیشن فقط بر موبایل‌های اندروید با ورژن ۵ به بالا نصب‌می‌شود، همچنین ساعت تشکیل کلاس‌ها هم همزمان با نبودن پدر یا مادر در خانه است که نیاز بود، برای دانش‌آموز گوشی جداگانه تهیه شود. با توجه به کمبود جنس در بازار و افزایش ناگهانی تقاضا برای گوشی‌های پایین‌رده و میان‌رده، این مدل‌ها حدود ٥٠‌درصد افزایش قیمت پیدا کردند. با این حال خیلی از خانواده‌ها به خیال اینکه قیمت ارز کاهش یابد، منتظرماندند، اما ورق جور دیگری برگشت. حالا دیگر کلاس‌ها شروع‌شده و فرصتی باقی نمانده است، همین صبح دیروز رئیس انجمن صنفی فروشندگان تلفن همراه از گران‌ترشدن گوشی خبر داد. او با بیان اینکه از یک ماه قبل تاکنون نرخ گوشی حدود ٣٠ تا ٥٠‌درصد افزیش یافته است، گفت: «مشتریان به این امید که بازار کنترل و نرخ ارز کاهش یابد تا بتوانند گوشی را با قیمت مناسب‌تری تهیه کنند، در خرید تعلل کردند، اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و اکنون بازار با رکود قابل توجهی مواجه است.»
افشار فروتن‌‌‌لاریجانی از تغییر قیمت گوشی و تبلت در پی تقاضای دانش‌آموزان برای آموزش مجازی خبر داد و اظهارات ناامیدکننده‌ای را مطرح کرد: «قیمت‌ها شدیدا متأثر از نرخ ارز است، به همین دلیل متاسفانه در طول مدت اخیر نوسانات افزایشی ایجاد شد و شاهد روند صعودی قیمت‌های گوشی و تبلت بودیم. این شرایط مصادف با تأمین گوشی مورد نیاز دانش‌آموزان برای آموزش مجازی شد که این اتفاق نیز در بازار تأثیر گذاشت. درحال حاضر حجم تقاضا و نیاز کاربران برای تهیه گوشی مصادف با افزایش قیمت شده است.عرضه‌کننده عمده نیز بعضا به دنبال گران‌کردن گوشی از عرضه سر باز زد، تمام این اتفاقات دست‌به‌دست هم داد، در بازار نابسامانی ایجاد و قیمت افزایش پیدا کرد. اکنون با وجود اینکه باید شاهد رونق و افزایش سطح تقاضا باشیم، این اتفاق به دلیل افزایش نرخ نیفتاده است، برای نمونه گوشی پرتقاضا و پرفروش برای دانش‌آموزان از دومیلیون و ٩٥٠‌هزار تومان در دو هفته قبل به ٣‌میلیون و ٨٠٠‌هزار تومان رسید، نرخ تبلت نیز متأثر از نوسانات ارز افزایش یافته است. درواقع از یک ماه قبل تاکنون نرخ گوشی حدود ٣٠ تا ٥٠‌درصد افزایش یافته است.»
در مقابل وزیر ارتباطات بود که از اقدامات این وزارتخانه برای تسهیل شرایط خرید تلفن همراه توسط مردم خبر داد و اعلام کرد که قصد فروش اقساطی گوشی تلفن همراه را دارند.
آذری‌جهرمی صبح دیروز به خریداران گوشی تلفن همراه گفت: «با وجود مشکلاتی که نوسانات نرخ ارز در بازار ایجاد کرده است، نمی‌توان به‌عنوان مسئول گفت که کاری از دست ما برنمی‌آید. در شرایط خوب که همه می‌توانند مدیریت کنند. به علت نوسانات بازار ارز، شرایط خرید تلفن همراه برای مردم دشوار شده، با آغاز‌ سال تحصیلی خیلی از خانواده‌ها می‌خواهند برای دانش‌آموزان خود مودم و تلفن هوشمند یا تبلت خریداری کنند. قیمت خرید مودم نیز افزایش پیدا کرده است. مودمی که قبلا ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت، اکنون قیمت آن ۱۰ برابر شده است. در این شرایط باید چه کرد؟ غیر از این است که باید نیاز مردم را تأمین کنیم؟»
آذری‌جهرمی با تأکید بر تولید کالای باکیفیت داخلی گفت: «اگر محصول باکیفیت تولید شود، مردم هم استقبال خواهند کرد. در نمایشگاه معرفی دستاوردهای بومی‌سازی تجهیزات پیشرفته شبکه ملی، چهار شرکت تولید‌کننده مودم و سه شرکت تولید‌کننده تلفن همراه حضور داشتند. معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات گزارش داد که شرکت صایران تلفن‌های همراه خوبی تولید کرده است و به‌زودی محموله اول آن به‌دست ایرانسل می‌رسد. ایرانسل نیز موظف است تا با شرایط مناسب گوشی‌ها را به بازار وارد کند. ما ۵۰۰‌میلیارد تومان در اختیار اپراتورها قرار می‌دهیم تا بتوانند شرایط فروش گوشی به صورت قسطی را فراهم‌کنند و زنجیره تولید تکمیل شود. دیگر شرکت‌‌ها نیز به این حوزه ورود کرده‌اند، ولی زمانی نتیجه ملموس خواهد بود که گوشی‌ها به دست مردم برسد.» حالا باید دید که شرایط خانواده‌هایی از قشر ضعیف مالی چطور می‌شود. فرزندان‌شان چگونه باید درس بخوانند که هم از خطر این ویروس مرگبار در امان باشند و هم بتوانند هر روز سر کلاس‌های آنلاین شرکت کنند.

اینرا هم بخوانید

سوسن زَکزَک، عضو شورای رهبری انجمن زنان سوریه:نگرانی زنان سوریه از ابهام در آینده حقوقشان پس از تغییر حکومت

سوسن زَکزَک، عضو شورای رهبری انجمن زنان سوریه، با ابراز نگرانی عمیق از عدم تأمین …