گزارشات کنفرانس”صلح سوریه”

جنگ لفظی در اولین جلسه نشست مذاکرات صلح سوریه

بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل که ریاست هیئت سوری را در مذاکرات صلح قزاقستان برعهده دارد،، جلسه اول مذاکرات آستانه را مثبت ارزیابی کرد اما گفت که اظهارات نماینده گروه‌های مخالف دولت سوریه “خارج از چارچوب دیپلماتیک است” و ارتباطی با این نشست ندارد.

آقای جعفری این اظهارات را در واکنش به سخنان محمد علوش، رئیس هیئت مخالفان مسلح سوری در مذاکرات آستانه بیان کرد.

محمد علوش، رئیس دفتر سیاسی جیش الاسلام، از گروه های مسلح اسلام‌گرا پیشتر در جلسه اول این مذاکرات ارتش سوریه و نیروهای ایرانی حامی دولت سوریه را به نقض آتش‌بس متهم کرد.

خشایار جنیدی، خبرنگار اعزامی بی‌بی‌سی فارسی به آستانه می‌گوید برای طرفین “چشم در چشم یکدیگر نشستن بر دور یک میز، پس از شش سال جنگ کار آسانی نبود” اما همین که آنها قبول کردند در زیر یک سقف به گفتگو بپردازند امیدها را برای رسیدن به توافق تقویت کرده است.

هرچند به گفته خبرنگار ما برای دستیابی به راه حلی برای پایان دادن به بحران سوریه هنوز راه بلندی در پیش است.

بیشتر بخوانید

آقای علوش گفت که توقف عملیات نظامی در کل سوریه و کمک رسانی‌ها و گام گذاشتن در جهت یافتن یک راه حل سیاسی را یکی از “گزینه‌های ارجح” شورشیان توصیف کرد اما در عین حال خاطرنشان کرد که این “تنها گزینه” نخواهد بود.

شار جعفری، سفیر دائم سوریه در سازمان ملل در این مورد گفت: “مذاکرات آستانه عملا رویدادی مهم در مسیر حل و فصل سیاسی در بحران سوریه است اما ما در نشست آستانه با یک حقیقت روبرو شدیم و آن اینکه مخالفان اهمیت این رویداد و مذاکرات را درک نمی‌کنند.”

او صحبت‎های هیئت مخالفان را “بی ربط” خواند و گفت که لحن آنها “تحریک‌آمیز” بوده است.

نشست مذاکرات صلح سوریه به میزبانی قزاقستان در آستانه، پایتخت این کشور با حضور کشورهای روسیه، ترکیه، ایران و نمایندگانی از سوریه و گروه‌های مخالف دولت این کشور پشت درهای بسته آغاز شد.

این نخستین بار است که نشستی با حضور نمایندگانی از گروه‌های مسلح مخالف دولت بشار اسد و نمایندگان دولت و کشورهای حامی آن مانند روسیه و ایران برگزار می‌شود.بی بی سی

—————————-

رادیو آمریکا:مذاکرات صلح سوریه با حضور روسیه، ترکیه و ایران در قزاقستان آغاز شد

مذاکرات صلح سوریه، که برای اولین بار در شش سال گذشته با شرکت نمایندگان دولت سوریه و مخالفان صورت می گیرد، در آستانه، پایتخت قزاقستان آغاز بکار کرد.

این نشست دو روزه دوشنبه چهارم بهمن با میانجی گری روسیه ، ایران و ترکیه و حضور فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه آغاز شده است

سفیر آمریکا در قزاقستان به عنوان ناظر در آن حضور دارد.

در همین حال، روز قبل از آغاز این نشست، تلویزیون دولتی سوریه تصاویری از حمله به مخالفان در شمال شرقی آن کشور منتشر کرد.

یحیی عریدی سخنگوی مخالفان در این باره گفت که دولت سوریه با ادامه حملات، آتش بسی را که بیش از سه هفته قبل بین طرفین به توافق رسید را نقض کرده است. از این رو، توقف این حملات در صدر دستور کاری این نشست قرار دارد.

او گفت که اجرای کامل آتش بس می‌تواند به روند سیاسی کمک کند.

با این حال ، آقای عریدی در حاشیه مذاکرات امروز گفت که مخالفان برای رعایت آتش بس آماده‌اند.

اسامه ابو زید، مشاور حقوقی ارتش آزاد سوریه مورد حمایت ترکیه نیز امروز در آستانه گفت که روسیه راه‌های فشار برای رعایت آتش بس را می‌داند.

او گفت: «موفقیت روسیه به عنوان ضامن موفقیت آتش بس این است که آیا می‌تواند توافق آتش بس را بر دولت‌های سوریه و ایران تحمیل کند؟ موضوع، اعتماد کردن نیست بلکه باید دید در صحنه جنگ چه رخ می‌دهد.»

الکساندر موسیینکو نماینده روسیه نیز گفت ، راه حلی آنی و ساده برای پایان دادن به جنگ شش ساله در سوریه وجود ندارد اما می‌توان خوشبین بود.

به گفته او در حال حاضر روحیه جنگ غلبه دارد اما هدف آنها پیدا کردن زمینه‌ای برای توافق بین طرفین است.

نماینده آمریکا در این مذاکرات، سفیر منصوب باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین به قزاقستان است که به عنوان ناظر حضور دارد. آمریکا هنوز سفیر جدیدی برای قزاقستان تعیین نکرده است. آقای عریدی‌ گفت که مخالفان با هر نماینده‌ای از سوی آمریکا همکاری خواهند کرد .

او در این باره گفت: «برای ما فرقی نمی‌کند که نماینده آمریکا را دولت اوباما تعیین کند یا دولت ترامپ. ما آماده ملاقات با هر کسی هستیم که دولت آمریکا تعیین کند تا به فاجعه در سوریه پایان داده شود. به ویژه در زمانی که دولت سوریه می گوید، برای پایان دادن به این فاجعه آمادگی دارد.»

از سوی دیگر، بشار جعفری، نماینده دولت سوریه در این مذاکرات در مورد همکاری با دولت جدید آمریکا اظهار امیدواری کرد و گفت: «ما امیدواریم با روی کار آمدن دولت ترامپ، آمریکا بتواند نقش مثبت تری برای یافتن راه حل سیاسی در سوریه ایفا کند.»

در همین حال، در تصاویر ویدیویی منتشر شده از سوی مرکز رسانه‌ای ارتش سوریه، حمله تانک‌های دولتی به عین الفیجه و دره بردی در شمال شرقی دمشق دیده می‌شود. این منطقه در کنترل مخالفان است و ۷۰ درصد آب مورد نیاز دمشق و اطراف آن از آنجا تامین می شود.

—————————

 

رادیو آلمان:پرهیز اپوزیسیون سوریه از گفت‌وگوی مستقیم با نمایندگان اسد در آستانه

مذاکرات صلح سوریه در آستانه آغاز شد. اپوزیسیون سوریه اعلام کرده که حاضر به گفت‌وگوی رو در رو با نمایندگان اسد در مذاکرات نیست. اپوزیسیون می‌خواهد فقط بر سر آتش‌بس مذاکره کند و نیز خواستار “مهار ایران” در سوریه شده است.

مذاکرات صلح سوریه با حضور نمایندگان روسیه، ترکیه، ایران و نمایندگان دولت و اپوزیسیون سوریه در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان، آغاز شد.

یکی از اعضای هیأت اپوزیسیون سوریه در مذاکرات آستانه در روز دوشنبه (۲۳ ژانویه/ ۴ بهمن) گفت که اولویت آنها گفت‌وگو بر سر تثبیت آتش‌بس شکننده‌ی اعلام‌شده از سوی روسیه و ترکیه است که “به کرات توسط شبه‌نظامیان وابسته به ایران” در سوریه نقض می‌شود.

از نظر حکومت بشار اسد، اکثر گروه‌های شورشی شرکت‌کننده در نشست آستانه “تروریست”های وابسته به کشورهای بیگانه هستند، اما دولت سوریه در عین حال اعلام آمادگی کرده است که با گروه‌های مسلحی که حاضرند اسلحه را زمین بگذارند و راه آشتی در پیش بگیرند، گفت‌وگو کند.

گروه‌های شورشی زیر چتر جریان موسوم به “ارتش آزاد سوریه” این شروط را رد کرده و می‌گویند، هدف آنها پایان بخشیدن به حکومت بشار اسد از طریق گذار تدریجی سیاسی با نظارت سازمان ملل متحد است.

تمرکز اپوزیسیون بر “تثبیت آتش‌بس”

یحیی العریدی، سخنگوی هیأت مخالفان سوری، به خبرگزاری رویترز گفت: «ما وارد بحث‌های سیاسی نخواهیم شد و همه چیز بر گرد تثبیت آتش‌بس و بعد انسانی تخفیف رنج مردم تحت محاصره در سوریه و آزادی بازداشت‌شدگان و ارسال کمک می‌چرخد.»

العریدی افزود: «منافع رژیم سوریه ایجاب می‌کند که بحث را منحرف کند. اگر رژیم سوریه حضور ما در مذاکرات آستانه را تسلیم شدن ما بشمارد، در توهم است.»

بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل و رئیس هیأت سوری در مذاکرات قزاقستان، روز گذشته تثبیت آتش‌بس، “تفکیک گروه‌های تروریستی از گروه‌های پایبند به آتش‌بس” و “یافتن زمینه‌ای مشترک برای مبارزه با تروریست‌ها” را از جمله محورهای مذاکرات آستانه برشمرده بود.

حیی العریدی، سخنگوی هیأت اپوزیسیون سوریه، همچنین در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرده است که تیم ۱۴ نفره‌ی شورشیان با نمایندگان رژیم سوریه در دور اول مذاکرات به شکل رو در رو و مستقیم گفت‌وگو نخواهد کرد. او پیشتر هم گفته بود که احتمالا این گفت‌وگوها، همچون مذاکرات پیشین در ژنو که به ابتکار سازمان ملل برگزار شده بود، با واسطه انجام خواهند شد.

حسین جابری انصاری، معاون وزارت خارجه ایران و رئیس هیأت ایرانی در مذاکرات آستانه نیز پیشتر گفته بود که «بعید است گفت‌وگوهای آستانه به مذاکرات مستقیم دولت سوریه و معارضین منجر شود».

العریدی رو در رو شدن با کسانی را دشوار خوانده است که به گفته‌ی او: «به کشورت تجاوز کرده‌اند، تو را می‌کشند و رژیمی که به آتش‌بس پایبند نبوده است و کماکان سیاست نابودی و کشتن مردم خود را پیش می‌برد».

خواست “مهار ایران”

اسامه ابو زید، یکی دیگر از مذاکره‌کنندگان ارشد اپوزیسیون سوریه و از اعضای ارتش آزاد سوریه نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز ابراز امیدواری کرده است که روسیه بتواند در مهار عملیات شبه‌نظامیان وابسته به ایران در سوریه که به ارتش اسد کمک می‌کنند، نقش مثبتی بازی کند.

ابو زید افزوده است که یا روسیه قادر به ایفای چنین نقشی هست یا آتش‌بس با حملات حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران در سوریه از بین خواهد رفت.

با توجه به آنچه در آستانه مذاکرات قزاقستان از سوی طرف‌های درگیر بیان شده، به نظر نمی‌رسد که بتوان انتظار زیادی از آن داشت. مذاکرات آستانه اما می‌تواند در صورت نتیجه‌بخش بودن و تثبیت آتش‌بس اعلام‌شده از سوی روسیه و ترکیه، نقطه‌ی آغازی باشد برای فرایندهای سیاسی و سکوی پرشی برای دور بعدی مذاکرات که قرار است در صورت توافق طرفین ۸ فوریه سال جاری (۲۰ بهمن) در ژنو سوئیس و زیر چتر حمایتی سازمان ملل برگزار شود.

مذاکرات صلح سوریه امروز در آستانه، پایتخت قزاقستان، به ابتکار روسیه، ترکیه و ایران و با حضور نمایندگان اپوزیسیون مسلح سوریه و استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، پشت درهای بسته آغاز شد. سفیر آمریکا در قزاقستان نیز در این نشست حضور دارد.

 

 

اینرا هم بخوانید

اصفهان؛ صدور حکم ۱۶۱ سال حبس برای ۲۲ متهم سیاسی

بیست و دو متهم سیاسی به نام های سمانه (سما) عمو شاهی، مرجان بشتام، شمیم …