نشریه «فوربز» روز چهارشنبه ۲۸ آذر در گزارشی در مورد رونق بازار سیاه سرویس اینترنت ماهوارهای «استارلینک» در ایران نوشت: هزاران تن با استفاده از این سرویس، در کشوری که یکی از سرکوبگرترین رژیمها بر آن حکومت میکند، به جهان خارج متصل شدهاند.
فوربز افزود که دو سال پس از موافقت دولت آمریکا، استارلینک، راه نجات حیاتی برای افرادی است که بهدنبال آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات بدونسانسور هستند.
این نشریه، تجربه شهروندی به نام «محمد» در جنوب ایران را بازگو میکند که با پرداخت ۷۰۰ دلار، یک پایانه سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک را که در ایران غیرقانونی محسوب میشود، خریداری کرد.
به گزارش فوربز، با توجه به اعمال محدودیتهای شدید جمهوری اسلامی ایران برای دسترسی مردم به اینترنت و مسدودکردن پلتفرمهای محبوبی مانند «اینستاگرام» یا «تلگرام»، بسیاری از شهروندان ایرانی برای دسترسی به اینترنت آزاد به بازار سیاه مراجعه میکنند.
گزارشها نشان میدهد که بیش از ۲۰ هزار ایرانی به اینترنت پرسرعت ماهوارهای دسترسی دارند که با توجه به غیرقانونی بودن این سرویس رقم قابل توجهی است.
این در شرایطی است که علاقه شهروندان برای استفاده از سرویس اینترنت ماهوارهای، باعث افزایش بهای تجهیزات مورد نیاز شده است که شاید تا دو هزار دلار نیز برسد.
فوربز به نقل از یک فعال ایرانی مینویسد که افزایش استفاده از استارلینک در ایران میتواند «همان انقلاب فناوری باشد که ایرانیان برای مبارزه علیه ظلم دیجیتالی رژیم در انتظار آن بودند.»
به گزارش این نشریه، حکومت ایران بارها در جریان اعتراضات مردمی، بهویژه پس از کشتهشدن مهسا امینی (در بازداشت گشت ارشاد) آغاز شد، اینترنت را قطع کرده است، و حالا سرویس آزاد اینترنت ماهوارهای، وسیله ارتباطی بسیار مهمی در ایران محسوب میشود.
این در شرایطی است که ایلان ماسک، کارآفرین میلیاردر آمریکایی و صاحب شرکت «اسپیسایکس»، اخیرا گفت که سیستم جدید استارلینک امکان اتصال مستقیم تلفنهای همراه به اینترنت ماهوارهای را بدون نیاز به تجهیزات اضافی یا نصب برنامههای خاص، فراهم میکند.
او با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی «ایکس»، که متعلق به خود او است، نوشت: «سامانه جدید استارلینک بدون تجهیزات اضافی یا اپلیکیشن خاص، پیوند با اینترنت را برای تلفن همراه شما ممکن میسازد.»
ایلان ماسک تاکید کرد که این فناوری میتواند تحولی چشمگیر در دسترسی به اینترنت، بهویژه در مناطق دورافتاده و بدون پوشش شبکه اینترنت ایجاد کند.
پیشتر، استفاده از استارلینک نیازمند دستگاههای مخصوص مانند آنتنهای ماهوارهای بود، اما طبق بیانیه ایلان ماسک، اکنون کاربران میتوانند تنها با تلفن همراه خود به این اینترنت پرسرعت متصل شوند.
استارلینک یکی از پروژههای اصلی شرکت اسپیسایکس برای ارائه دسترسی جهانی به اینترنت پرسرعت است و به نظر میرسد این قابلیت جدید میتواند تأثیر قابل توجهی در زندگی کاربران در سراسر جهان داشته باشد.
این بیانیه، برای مردم در ایران که دسترسی آنها به اینترنت آزاد از سوی جمهوری اسلامی محدود شده است، میتواند امیدی تازه به همراه بیاورد و برای حکومت مذهبی در ایران نیز چالشی جدید محسوب شود.
منبع: فوربز و صدای آمریکا