رادیو آلمان:گشتزنی مشترک نظامیان آمریکا و ترکیه در منبج
نیروهای دمکراتیک سوریه پیشروی علیه داعش در شمال را در اعتراض به حملات ترکیه به مواضع یگانهای مدافع خلق متوقف کردهاند. همزمان آنکارا و واشنگتن از تشکیل گشت مشترک در منبج خبر میدهند.
آمریکا و ترکیه، تا کنون در مبارزه با داعش، عملیاتی جداگانه را در شمال سوریه پیش بردهاند. خبرگزاری رسمی آناتولی اما به نقل از وزیر دفاع ترکیه از ماموریت نظامی مشترک دو کشور در مسیر منبج و جرابلس خبر میدهد.
دفتر اردوغان روز پنجشنبه اول نوامبر (دهم آبان) اعلام کرد که روسای جمهور ترکیه و امریکا در گفتوگویی تلفنی با یکدیگر پیرامون کنترل منبج و تقویت مناسبات دو کشور صحبت کردهاند.
در ماههای اخیر شبهنظامیان دولت اسلامی بسیاری از مواضع تصرفی در سوریه را از دست داده و به نواحی مرزی عراق عقبنشینی کردهاند. با این همه آنها به تازگی توانستهاند در حملهای نامنتظره، برخی مناطق شرق رود فرات را دوباره به چنگ بیاورند. شان رابرتسون، یکی از سخنگویان وزارت دفاع آمریکا، نسبت به تحرکات اخیر داعش ابراز نگرانی کرده و گفته که واشنگتن با همه شرکای خود برای جلوگیری از گسترش کشمکش و غلبه بر دولت اسلامی وارد مذاکره خواهد شد.
ترکیه نیز طی دو عملیات جداگانه، شبهنظامیان کرد موسوم به یگانهای مدافع خلق (یپگ) را از اعزاز و عفرین بیرون رانده است. پس از تصرف عفرین در ماه مارس، اردوغان تهدید کرد که عملیات دیگری در منبج در غرب فرات انجام خواهد داد. آنکارا در ماه ژوئن با آمریکا بر سر تشکیل “گشتهای هماهنگ” توافق کرد.
ترکیه میخواهد با تشکیل این گشتها، حضور خودش در منطقه را تقویت کند و تنش با آمریکا بر سر مواجهه با گروههای شورشی سوری را نیز کاهش دهد. این در حالی است که منبج در اوت ۲۰۱۶، با کمک یگانهای مدافع خلق سوریه (یپگ) از چنگ داعش خارج شد.
در ژوئن ۲۰۱۸، رهبری “یپگ” اعلام کرد که نیروهایش را از منبج خارج میکند اما وزیر دفاع ترکیه میگوید این گروه در منبج سرگرم سنگرسازی است و از آن خارج نشده است.
ائتلاف ضد داعش
کشمکش اخیر میان ترکیه و کردهای سوریه، پای ائتلاف بینالمللی ضد داعش را به مناقشه باز کرده است. آمریکا از حمله ترکیه به مواضع کردهای سوریه ابراز نگرانی کرده و سرهنگ شان رایان، یکی از سخنگویان ائتلاف، گفته است: «ما با ترکیه و نیروهای دمکراتیک سوریه در تماس هستیم تا مانع گسترش نزاع شویم.»
“نیروهای دمکراتیک سوریه” اتحادی متشکل از نیروهای سیاسی و نظامی کردها و عربهای سوری با نظر به الگوی تشکیلاتی یگانهای مدافع خلق است. ترکیه بیم دارد که قدرت گیری کردها در مرزهایش با سوریه، امنیت این کشور را به خطر بیندازد.
پس از آن که مواضع یپگ در روزهای گذشته در حوالی کوبانی از سوی سربازان ترکیه هدف گرفته شد، نیروهای دمکراتیک سوریه اعلام کردند که پیشروی علیه شبه نظامیان داعش در شرق سوریه را متوقف میکنند.
خبرگزاری آناتولی اعلام کرده که در حمله ترکیه به مواضع یپگ در حوالی کوبانی، چهار نفر از رزمندگان کرد کشته و شش نفر دیگر زخمی شدهاند. اردوغان نیز روز سهشنبه ۳۰ اکتبر تهدید کرده بود که دوباره عملیاتی در شرق فرات، کانون یگانهای مدافع خلق، انجام خواهد داد.
دولت ترکیه شبهنظامیان یپگ را شاخه سوری حزب کارگران کردستان (پکک) و تهدیدی علیه حاکمیت این کشور قلمداد میکند. آمریکا اما یپگ را متحدی برای مبارزه با داعش میداند و با وجود اعتراض آنکارا، از این گروه با پشتیبانی هوایی، واحدهای کماندویی و اسلحه حمایت میکند. شبهنظامیان کرد در آزادسازی رقه و دیرالزور از چنگ داعش نیز مشارکت داشتهاند.
در حالی که ترکیه پکک و یپگ را گروههای تروریستی میداند، اتحادیه اروپا و آمریکا تنها حزب کارگران کردستان را در فهرست سازمانهای تروریستی وارد کردهاند.