گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با چهار مقام اروپایی؛ وزیران خارجه فرانسه و آلمان می‌گویند زمان برای مذاکره رو به‌ پایان است

عراقچی، وزیر خارجه، با وزیران خارجه سه کشور اروپایی و نماینده اتحادیه اروپا امروز (جمعه ۳۰ مرداد/۲۲ اوت) تلفنی گفت‌وگو کرده است. براساس این گزارش در این تماس«مکانیسم ماشه و همچنین مسئولیت سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا در این زمینه» مطرح شده است.

به گفته عراقچی بر«عدم صلاحیت قانونی و اخلاقی کشورهای اروپایی برای توسل» به سازوکار ماشه تأکید کرده و در مورد «عواقب احتمالی آن هشدار داد.»

رسانه‌های دولتی ایران گزارش دادند که عراقچی و وزیران امور خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان در جریان این تماس تلفنی توافق کردند که معاونان وزیران امور خارجه روز سه‌شنبه مذاکرات را ادامه بدهند.

سه عضو اروپایی برجام هشدار داده‌اند که اگر پیشرفتی در پرونده هسته‌ای حاصل نشود، سازوکار «ماشه» را برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد به‌کار‌می‌اندازند.ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، پس از گفت‌وگوی تلفنی امروز گفت: «زمان برای مذاکره در مورد یافتن راه‌حل درباره برنامه هسته‌ای ایران رو به پایان است.»

او در پیامی در شبکه ایکس گفت: «ما همین حالا یک تماس مهم با همتای ایرانی خود درباره برنامه هسته‌ای و تحریم‌هایی که قصد داریم دوباره علیه ایران اعمال کنیم، داشتیم.»

او با اشاره به این که در این تماس، همتایان بریتانیایی و آلمانی او و همچنین دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا حضور داشتند، افزود: «زمان در حال اتمام است. جلسهٔ جدیدی هفته آینده درباره این موضوع برگزار خواهد شد.»

یوهان وادفول، وزیرخارجه آلمان هم در پی این گفتگو در پیامی در شبکه ایکس گفت: ««زمان بسیار محدود است و ایران باید به‌ طور جدی وارد گفت‌وگو شود تا از فعال‌سازی مکانیسم ماشه جلوگیری کند.»

او همچنین گفت: «ما روشن کرده‌ایم که تحریم‌ها را تنها در صورت دستیابی به توافقی قابل راستی‌آزمایی و پایدار لغو خواهیم کرد.»

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هم پس از تماس تلفنی نمایندگان سه کشور اروپایی با عباس عراقچی گفت که «اروپا به راه حل دیپلماتیک برای مسئله هسته‌ای متعهد است.»

خانم کالاس همچنین گفته است: «با نزدیک شدن به مهلت مکانیسم ماشه، آمادگی ایران برای تعامل با ایالات متحده بسیار مهم است.»

ایران و سه قدرت اروپایی آخرین بار در ۲۰ ژوئن (اواخر خرداد ماه) در ژنو ملاقات کردند، در حالی که جنگ اسرائیل با ایران همچنان ادامه داشت و نشانه‌های پیشرفت اندکی دیده شد.

رسانه دولتی ایران اعلام کردند که یک هیئت از ایران قرار است روز جمعه در سفر به وین با مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیدار کند.

ایران مذاکرات هسته‌ای را با آمریکا، که هدف آن محدود کردن برنامه غنی‌سازی ایران بود، پس از حملات هوایی آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای این کشور در جریان جنگ ۱۲ روزه در ژوئن متوقف کرد.

از آن زمان، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نتوانسته‌اند به تأسیسات هسته‌ای ایران دسترسی پیدا کنند، اگرچه رافائل گروسی، رئیس آژانس، اعلام کرده است که بازرسی‌ها همچنان ضروری است.

در صورت عدم بازگشت ایران به میز مذاکرات، کشورهای اروپایی تهدید کرده‌اند که «مکانیسم ماشه» را فعال کرده و تحریم‌های سازمان ملل را علیه ایران بازمی‌گردانند. این مکانیسم ممکن است به بازگشت خودکار تحریم‌ها در صورت نقض توافق هسته‌ای توسط ایران منجر شود.

سه کشور اروپایی به همراه آمریکا می‌گویند که ایران از برنامه انرژی هسته‌ای خود برای توسعه توانایی ساخت سلاح استفاده می‌کند و این اقدام نقض معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای است. در مقابل ایران مکررا این دیدگاه‌ها را رد کرده است.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

تعرفه‌‌های ۵۰ درصدی دولت ترامپ علیه هند به دلیل خرید نفت از روسیه اجرایی شد

تعرفه‌های سنگین ایالات متحده بر طیف وسیعی از محصولات هندی از روز چهارشنبه پنجم شهریور …