بی بی سی:نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران میگوید آمریکا حاضر است یک پیمان رسمی و پایدار با ایران ببندد اگر مقامهای ایران حاضر باشند درباره کلیت ‘تهدیدهایی که از جانب ایران میآید’ مذاکره کنند.
برایان هوک، مشاور ارشد وزیرخارجه آمریکا در سیاستگذاری است که بهتازگی رئیس “گروه اقدام ایران” در وزارتخارجه آمریکا هم شده است.
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال هادی نیلی، خبرنگار بیبیسی فارسی در واشنگتن، که چنین “پیمان”ی چه تفاوتی با توافق هستهای ایران دارد، میگوید: “برجام اصلا یک توافق هم نبود. یک برنامه اقدام بود. همانطور که من بهطور غیرعمومی از خود جواد ظریف، وزیرخارجه ایران هم شنیدهام که این را گفت.”
آقای هوک میگوید یک پیمان بین دو کشور، “پایدارتر و تقریبا دائمی” است.
برای تایید یک پیمان بین آمریکا و یک کشور یا نهاد خارجی دیگر لازم است که کنگره ایالات متحده آن را تصویب کند.
سال ۲۰۱۵ و بعد از توافق ایران و شش قدرت جهانی درباره “برنامه جامع اقدام مشترک” که به مخففاش برجام معروف شد، باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا که با مخالفت گسترده جمهوریخواهان در کنگره مواجه بود، با مانورهای سیاسی توانست این توافق را بدون آنکه کنگره فرصت پیدا کند دربارهاش رای مخالف بدهد، اجرایی کند.
با این حال مقامهای ارشد ایران، از رهبر جمهوری اسلامی تا رئیسجمهور و وزیر خارجه، در طول هفتههای گذشته گفتهاند که نمیخواهند در شرایط کنونی با آمریکا مذاکره کنند.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران میگوید با توجه به ۱۲ شرط که وزیر خارجه آمریکا قبلا برای ایران اعلام کرده “اگر آنها شروع کنند رفتارشان را تغییر دهند، میتوانیم مذاکره را آغاز کنیم. مذاکرهای که به یک پیمان رسمی منجر میشود. چون ما فکر میکنیم یک توافق لازم داریم که طیف کامل رفتارهای تهدیدهای ناشی از ایران را در بر بگیرد، و یک برنامه اقدام مشترک، ناکافی است.”
این مشاور ارشد وزیرخارجه آمریکا گفت این ۱۲ شرط، منعکسکننده اجماع جهانی تا قبل از برجام است. به گفته برایان هوک، “برجام، آن اجماع جهانی را فرسود.”
او همچنین در واکنش به حرف اخیر جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا، که گفته بود دولت دونالد ترامپ در واقع در پی تغییر حکومت در ایران است، بار دیگر گفت که موضع رسمی دولت آمریکا، سیاست تغییر حکومت در ایران نیست بلکه هدف “تغییر در رفتار رژیم” است.
برایان هوک میگوید آمریکا “از مردم ایران و از اشتیاقشان به شیوه بهتری برای زندگی حمایت میکند”. آینده رژیم ایران به مردم ایران بستگی دارد.”
این مقام ارشد دولت آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگار ما درباره تاثیر تحریمها بر زندگی ایرانیان و اینکه ایرانیان در نهایت چه کسی را عامل مضیقه اقتصادی خواهند شمرد، گفت که مردم ایران “درک میکنند قربانی سوءمدیریت اقتصاد توسط رژیم هستند.”
برایان هوک گفت: “توافق هستهای ایران با تعلیق تحریمها، میلیاردها و میلیاردها و میلیاردها دلار به این رژیم رساند. و رژیم هم این پولها را در ماجراجوییهای سوء و خونبارش در خارج ایران بر باد داد. خرج مردم ایران نکرد. وقتی به سطح فساد در رژیم نگاه کنید، آیتالله خامنهای صندوق پولی خودش را دارد به ارزش میلیاردها دلار، سلطان شکر را دارید، سردارهای میلیاردر… این رژیمی است که از مردم خودش میدزدد و ثروت مردم را در جنگهای انقلابیاش در سرتاسر خاورمیانه بر باد میدهد.”
برایان هوک که تا قبل از تصمیم دونالد ترامپ به خروج از برجام، از طرف آمریکا با همپیمانهای اروپایی درباره “اصلاح” برجام مذاکره میکرد، میگوید اختلاف کنونی بین آمریکا و اروپا درباره ایران را “رسانهها بزرگ نشان میدهند”.
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور ایران میگوید: “وقتی به رفتار خصمانه دریایی ایران نگاه کنیم، تهدیدهایش برای بستن تنگه هرمز، حملههای سایبریاش، حمایتش از تروریسم، کشورهای زیادی هستند که آنها هم درباره تهدیدهایی که از ایران ناشی میشود، ارزیابی مشابه ما را دارند. و ما داریم خیلی نزدیک با همپیمانان اروپاییمان و کشورهای دیگر همکاری میکنیم تا به طیفی از اقدامات ایران بپردازیم که از توافق هستهای برجام بیرون مانده بود. و ما از رایزنیهایی که داریم، خیلی راضی هستیم.”
او در پاسخ به سوال خبرنگار ما هادی نیلی، درباره اینکه اگر ایران حاضر به مذاکره نشود، آمریکا چه طرحی در نظر دارد، گفت: “من مشغول این مفروضات نمیشوم. رژیم ایران میداند ما در پی چه تغییری در رفتارشان هستیم. و آنها همچنین درک میکنند ما حاضر ایم چه چیزهایی بدهیم در عوض اینکه رژیم شروع کند مثل یک کشور عادی رفتار کند.” لینم گفتگو