گورهای دسته‌جمعی و بیش از ١١٢ هزار ناپدیدشدگان اجباری؛ سرنوشت هزاران سوری در هاله‌ای از ابهام

طبق گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، دست‌کم 112414 نفر در سوریه همچنان به شکل اجباری مفقود هستند و 9 گور دسته‌جمعی از زمان سرنگونی اسد پیدا شده که حاوی أجساد 1475 قربانی است.با گذشت 22 روز از سقوط بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، هنوز ابهامات زیادی در مورد موضوع زندانیان و ناپدید شدگان اجباری وجود دارد.

«اداره عملیات نظامی» چندین بار از مردم درخواست کرده است که گورهای دسته‌جمعی را نبش قبر نکنند تا از تخریب و محو شواهد جنایات جلوگیری شود.

«اداره عملیات نظامی» اخیرا از بیم چنین اقداماتی، از افشای مکان گورهای دسته‌جمعی خودداری کرده و چندین بار خواهان حفظ اسناد موجود در زندان‌ها و بازداشتگاه‌ها و مشخصا زندان صیدنایا از دستکاری توسط خانوادهای زندانیان شده است.

این در حالی است که خانواده‌های داغدار کماکان به دستکاری اسناد و مدارک ادامه می‌دهند که کار حفاظت از این مدارک را دشوارتر می‌کند.

در این زمینه رائد الصالح، مدیر سازمان دفاع غیر نظامی سوریه، به العربیه توضیح داد که معضل نبش گورهای دسته‌جمعی، بزرگترین چالشی بود که کارکنان این سازمان به‌ویژه هفته گذشته با آن روبرو شدند.

الصالح افزود که دفاع غیرنظامی مجبور شد از «اداره عملیات نظامی» درخواست کند تا تدابیری را برای ممانعت از اقدام خانواده‌های برای نبش قبر انجام دهد.

اجساد رها‌شده روی زمین

الصالح ضمن هشدار نسبت به خطر نبش قبرها تاکید کرد که تیم‌هایش همچنان با اجساد روی زمین و بقایای اجساد سر و کار دارند.

طبق گفته او، تیم‌های دفاع غیرنظامی به کمک‌های بین‌المللی در این خصوص نیاز دارند و مذاکراتی در حال حاضر برای بررسی طرح‌هایی با دولت موقت سوریه به منظور اطمینان از ورود تیم‌های بین‌المللی برای کمک، در حال اجرا است.

او همچنین تاکید کرد که همه گورهای دسته‌جمعی به عنوان صحنه جرم محسوب می‌شوند که مستلزم تدابیر ضابطه‌مند برای تعامل با آن است.

تنها یک دستگاه «دی‌ان‌ای»

الصالح در ادامه مصاحبه با تاکید بر این که این موضوع فوق‌العاده حائز اهمیت است، افزود که سوریه تنها یک دستگاه «دی‌ان‌ای» دارد و تیم‌های تخصصی بدون داشتن تجهیزات، نمی‌توانند کار خود را تکمیل کنند.

الصالح از خانواده‌های داغدار خواست تا از نبش قبر خودداری کنند زیرا کار متخصصان را مختل می‌کند. او خاطرنشان کرد که انتظارکشیدن برای اجرای تحقیقات، در حکم دفن آبرومندانه قربانیان آن‌گونه که شایسته آنهاست، خواهد بود.

الصالح همچنین با اشاره به اتفاقاتی که در بوسنی رخ داد و زمان‌بر بودن عملیات جست‌وجو، تاکید کرد که این ماموریت، بسیار طولانی است و چالش‌های پیش رو آن، بسیار بزرگ است.

وی اعلام کرد که کار روی حدود 125000 قربانی در حال انجام است و به اجرای تائید هویت از سوی خانواده‌ها برای کشف حقیقت، نیاز دارد.

مدیر سازمان دفاع غیر نظامی سوریه در پایان این مصاحبه ضمن تاکید بر این که این پرونده بسیار پیچیده و زمان‌بر است، خاطرنشان کرد که دفاع غیرنظامی با صلیب سرخ جهانی و کمیته بین‌المللی مفقودان و همچنین چندین نهاد بین‌المللی دیگر نیز برای آشنایی با تدابیر لازم و مناسب برای این کار، در تماس است.

بیش از 112 هزار مفقود اجباری

از زمان سقوط رژیم اسد در 8 دسامبر، «اداره عملیات نظامی» (گروه‌های مخالف مسلح سوری) بازداشت شدگان را آزاد کرده است با این حال، سرنوشت هزاران نفر از مفقودان هنوز روشن نیست.

طبق گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، دست‌کم 112414 نفر در سوریه همچنان به شکل اجباری مفقود هستند و 9 گور دسته‌جمعی از زمان سرنگونی اسد پیدا شده که حاوی أجساد 1475 قربانی است.العربیه

اینرا هم بخوانید

آمریکا در ۵۰ حمله هوایی شبانه، پایگاه‌ها و انبارهای تسلیحاتی حوثی‌ها را در ۴ استان هدف قرار داد

بنا به گزارش رسانه‌های عربی، ائتلاف تحت رهبری آمریکا ده‌ها حمله هوایی در استان‌های صنعا، …