۱۴ و نیم میلیون کودک در سال ۲۰۲۳ از واکسیناسیون محروم ماندند

سازمان ملل اعلام کرده در سال گذشته میلادی ۱۴ و نیم میلیون کودک در سراسر جهان از واکسن‌های سه‌گانه دیفتری، کزاز و سیاه سرفه محروم ماندند. تعداد این کودکان در سال قبل از آن ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر بود.

سازمان ملل اعلام کرده در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال قبل از آن کودکان بیشتری از واکسن‌های حیاتی سه‌گانه؛ دیفتری، کزاز و سیاه سرفه محروم مانده‌اند. اغلب این کودکان ساکن مناطق درگیر جنگ و خشونت‌های منطقه‌ای هستند. 

بنا بر این گزارش که روز دوشنبه ۱۵ ژوئيه منتشر شده، ۱۴ و نیم میلیون کودک در سال ۲۰۲۳ از واکسن‌های حیاتی محروم ماندند، این در حالی است که در سال ۲۰۲۲ این رقم ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار کودک بود. بالاترین آمار کودکان محروم از واکسیناسیون مربوط به دوران پاندمی کرونا بود که حدود ۱۸ میلیون کودک را شامل شد.

بنا بر اعلام سازمان ملل همچنین شش و نیم میلیون کودک در سراسر جهان تنها یک دوز از واکسن‌های سه‌گانه را دریافت کرده‌اند یعنی واکسیناسیون آنها کامل نشده است. در مجموع سال گذشته ۸۴ درصد از نوزادان دوز کامل واکسن‌های سه‌گانه را دریافت کردند. این رقم پایین‌تر از حد لازم برای جلوگیری از شیوع این بیماری‌هاست.

کشورهای درگیر جنگ، بحرانی‌ترین مناطق

آخر هفته گذشته صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) به همراه سازمان جهانی بهداشت در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک اعلام کردند که در سال ۲۰۲۳ تعداد کودکان واکسینه‌نشده در کشورها‌یی که درگیر جنگ و خشونت بوده‌اند، به میزان چشم‌گیری افزایش یافته است. 

بیشترین تعداد کودکان واکسینه‌نشده در سال گذشته در سودان گزارش شده که ۱۵ ماه است درگیر جنگ داخلی است. در این کشور نرخ واکسیناسیون کودکان از ۷۵ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۵۷ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش پیدا کرده است. این بدان معناست که در سودان ۷۰۱ هزار کودک علیه بیماری‌های کشنده‌ای مانند دیفتری و سرخک واکسینه نشده‌اند. 

در مناطق فلسطینی تعداد کودکان واکسینه‌نشده در عرض ۹ ماه؛ از ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۳ به ۱۷ هزار کودک رسید. این رقم در سال ۲۰۲۱ تنها هزار نفر بود.

سودان، یمن و افغانستان در صدر ۲۰ کشوری قرار دارند که بیشترین تعداد کودکان واکسینه‌نشده را در سال ۲۰۲۳ دارند و اصطلاحا “منطقه صفر” نامیده می‌شوند.

بیش از نیمی از کودکان واکسینه‌نشده دنیا در کشورهایی زندگی می‌کنند که درگیر جنگ و درگیری‌های منطقه‌ای هستند و وضعیت آسیب‌پذیری دارند. این در حالی است که به گفته یونیسف این کشورها بالغ بر ۲۸ درصد نرخ تولد در جهان را دارا هستند. 

اما برخی نکات مثبت هم در گزارش سازمان ملل دیده می‌شود برای مثال در سرتاسر منطقه آفریقا تعداد کودکانی که در سال ۲۰۲۳ اصلا واکسینه نشده‌اند،  ۶۰۰ هزار نفر کمتر از سال ۲۰۲۲ است.

همچنین واکسیناسیون HPV (زگیل تناسلی) در سراسر دنیا پیشرفت داشته است. اوکراین نیز علیرغم جنگ با روسیه در زمین واکسیناسیون پیشرفت داشته است.

زندگی پرمشقت کودکان کار در جهان

شمار کودکان کار در جهان اگر چه در مجموع سیری نزولی را طی می‌کند، اما در برخی از نقاط دنیا افزایش یافته است. روز ۱۲ ژوئن مصادف است با روز جهانی مبارزه با کار کودکان. نیمی از این کودکان تنها بین ۵ تا ۱۱ سال سن دارند.

کودکان کار در آسیا

این کودکان در یکی از کارگاه‌های آجرپزی در بنگلادش کار می‌کنند. آنها برای این کار پرمشقت کمتر از دو دلار در روز پول می‌گیرند. شمار کودکان کار در کشورهای آسیایی در مجموع رو به کاهش گذاشته، اما هنوز هم هفت درصد از کل کودکان در آسیا و اقیانوسیه ناگزیر به کار کردن هستند. شمار کودکان کار در آسیا و اقیانوسیه به بیش از ۶۲ میلیون می‌رسد.

تلاش میانمار برای بهبود وضعیت کودکان

دختران خردسال در کشورهای آسیایی نیز مجبور به انجام کارهای سنگین هستند، برای نمونه این دختر که اهل میانمار است. دولت این کشور حداقل سن اشتغال در کارخانه‌ها و خرده‌فروشی‌ها را به ۱۴ سال افزایش داده و کار تمام‌وقت نوجوانان زیر ۱۶ سال را منع کرده است. دولت میانمار همچنین در حال بررسی قانونی است که طبق آن انجام کارهای خطرناک برای نوجوانانی که به سن قانونی نرسیده‌اند، ممنوع خواهد بود.

هدفی که به سختی بتوان به آن رسید

کار کودکان به کارهایی گفته می‌شود که برای کودکان و نوجوانان خطرناک است، به رشد آنها لطمه می‌زند، مانع تحصیل آنان می‌شود و در یک کلام کودکی آنها را از بین می‌برد. اگر چه شمار کودکان کار در جهان سیری نزولی را می‌پیماید، اما بعید به نظر می‌رسد که این هدف که هیچ کودکی ناگزیر به کار کردن نباشد تا سال ۲۰۲۵ میلادی تحقق یابد.

کودکان کار در آفریقا

اکثر کودکانی که در جهان ناگزیر به کار کردن هستند، در قاره آفریقا زندگی می‌کنند. شمار آنان در مجموع نزدیک به ۷۲ میلیون نفر است که کودکان و نوجوانان دختر و پسر را شامل می‌شود. شمار کودکان کار در کشورهای واقع در جنوب صحرای آفریقا حتی افزایش یافته است. جنگ، خشکسالی و آوارگی سبب می‌شود که کودکان هم ناگزیر از طریق کار کسب درآمد کنند.

دوختن لباس به جای آموختن ریاضیات

در سراسر جهان حدود ۶۰ میلیون انسان آواره هستند. نیمی از آنان را کودکان و نوجوانانی مانند این پسربچه سوری تشکیل می‌دهند. هر چه دوران آوارگی طولانی‌تر باشد، احتمال اینکه این کودکان به جای تحصیل مجبور به کار باشند نیز بیشتر است. سازمان یونیسف هشدار داده که بدون آموزش و تحصیل، نسل‌های جامعه در دور باطل فقر گرفتار خواهند بود.

عرصه کشاورزی نزدیک به ۷۰ درصد از کودکان کار در بخش کشاورزی کار می‌کنند. حدود دو سوم از کودکان کار نیز معمولا در زمین‌ها و کارگاه‌هایی که متعلق به خانواده‌شان است، به کار مشغولند. تصویری از کودکان شاغل در یکی از مزارع گل در بنگلادش.

آغاز کار در سنین بسیار پایینانجام کارهای خطرناک برای نوجوانکارخانه‌های صنعتی و شرکت‌های ساختمان‌سازی معمولا به دنبال کارگرانی هستند که سنشان کمی بالاتر است. نیمی از کودکانی که در این عرصه‌ها به کار مشغولند، بین ۱۵ تا ۱۷ سال سن دارند. اکثر آنان به کارهای پرخطر اشتغال دارند.

توجه بیشتر به ایمنی

از آنجایی که کارگران نوجوان و جوان در مقایسه با کارگران باتجربه، بیشتر دچار سانحه می‌شوند، سازمان جهانی کار مسئله ایمنی و بهداشت را به عنوان موضوع محوری روز جهانی مبارزه با کار کودکان در سال ۲۰۱۸ برگزید. تصویر نوجوانی را نشان می‌دهد که در یکی از معدن‌های بولیوی کار می‌کند.

بدترین انواع کار کودکان

سازمان ملل سوء استفاده از کودکان به عنوان سرباز، روسپی و فروشنده‌ مواد مخدر و همچنین بیگاری کشیدن از آنان را بدترین انواع کار کودکان می‌داند؛ کارهایی که سلامتی جسم و روان و امنیت آنان را به خطر می‌اندازد یا حتی نابود می‌کند.

کار خانگی

به ویژه دختران نوجوان به عنوان کارگران خانگی به کار گرفته می‌شوند و در نهایت نیز در خفا مشغول به کار هستند. طبق برآورد کارشناسان حدود ۱۵ میلیون کودک و نوجوان در سراسر جهان به عنوان کارگر خانگی کار می‌کنند و گاه در شرایطی به سر می‌برند که به وضعیت بردگان شباهت دارد.

اتحادیه کودکان کار در بولیوی

برخورد با مسئله کودکان کار در بولیوی نسبتا شفاف است. در سال ۲۰۱۴ قانونی در این کشور به تصویب رسید که طبق آن کودکان در موارد استثنایی از ۱۰ سالگی اجازه کار کردن دارند. این قانون خبرساز شد، اما قانونی بود که خود کودکان و نوجوانان خواهان آن بودند. آنان همچنین اتحادیه‌ کارگران کودک و نوجوان را تشکیل دادند که از حقوق اصناف گوناگون، از جمله واکسی‌های نوجوان، حمایت می‌کند.

معضل فقر

هر چه متوسط درآمد در یک کشور پایین‌تر باشد، شمار کودکان کار در آنجا بیشتر است. اگر چه بسیاری از کودکان می‌کوشند در کنار کار از مدرسه غافل نمانند، اما واقعیت این است که آنها فرصت چندانی برای درس خواندن و آموختن ندارند. ارائه خدمات و امکانات آموزشی باید به موازات مبارزه با فقر صورت گیرد.

هر چه متوسط درآمد در یک کشور پایین‌تر باشد، شمار کودکان کار در آنجا بیشتر است. اگر چه بسیاری از کودکان می‌کوشند در کنار کار از مدرسه غافل نمانند، اما واقعیت این است که آنها فرصت چندانی برای درس خواندن و آموختن ندارند. ارائه خدمات و امکانات آموزشی باید به موازات مبارزه با فقر صورت گیرد.

برگرفته از دویچه وله

اینرا هم بخوانید

پوتین “قانون تصویب معاهده ۲۰ ساله” با جمهوری اسلامی را امضا کرد

پوتین قانون تصویب معاهده جامع راهبردی ۲۰ ساله با جمهوری اسلامی را امضا کرد. مجلس …