مندرج در ژورنال شماره ۹۳۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
محمد رئیس زاده، رئیسکل سازمان نظامپزشکی وضعیت بهداشت دهان ایرانیان را نامناسب خواند و گفت: “بالای ۲۵۰ میلیون دندان پوسیده در دهان ایرانیها وجود دارد که نگرانکننده است.”
سلامت دهان و دندان رابطه مستقیم با سلامت جسمی و روانی در تمامی دورههای زندگی دارد. در چند دهه اخیر بویژه، ارتباط بیماریهای قلبی، بیماریهای دیابتزی، نتایج نامطلوب دوران حاملگی، سکتههای مغزی، الزایمر با کمبود و یا نبود بهداشت دهان و دندان مورد تحقیقات وسیعی قرار گرفته است و در اغلب موارد این ارتباط نشاندادهشده است.
از سوی دیگر سلامت دهان و دندان در یک بعد اجتماعی آینه خوبی برای انعکاس رفاه و شادابی روحی و مادی مردم یک کشور محسوب میشود. به عبارت بهتر، سلامت دهان و دندان از شاخصهای مهم تشخیص رفاه فردی و اجتماعی نیز هست.
مثال کشورهای اسکاندیناوی در بسیاری از شاخصها از جمله شاخص آموزش و پرورش کودکان و یا رفاه شهروندان معمولاً مورد استناد بسیاری از متخصصان قرار دارد. در مورد موضوع بهداشت دهان و دندان به چند مورد ویژه که عامل اصلی بهبود کیفی سلامت دهان مربوط میشود باید پرداخت و از همین فاکتورها برای بهبود وضعیت سلامت دهان و دندان بهره جست.
اولین عامل و نشانه بهبود در اروپا و اسکاندیناوی را میتوان از لحاظ سیاسی، رویکرد دولتهای رفاه در دوره پس از جنگ جهانی دوم برای ارائه خدمات درمانی و از جمله خدمات دندانپزشکی رایگان برای کودکان از بدو تولد تا سن ۱۸ سالگی به شمار آورد.
ارائه خدمات ساده بهداشت دندان در مدارس مانند استفاده رایگان از دهان شورهای حاوی ماده فلوراید که در ترمیم مینای دندان نقش عمده دارد را از اولین و اساسیترین اقدامات برای کاهش پوسیدگی دندان میتوان دانست. این اقدام در ایران با تخصیص کمترین بودجه کاملاً عملی و مناسب است و در پایهایترین سطح به موضوع سلامت دندان و دهان و طبعاً در ادامه به سلامت جسمی و روانی شهروندان خواهد انجامید.
رایگان شدن خدمات دندانپزشکی، خارجکردن این بخش از بهداشت از زیر چرخدنده ویرانکننده بازار و سیستم سودجویانه سرمایهدارانه از زمره اقدامات پایهای است که با مبارزات روزمره، به هر رژیم سیاسی برای تأمین و رعایت آن در حال حاضر و در آینده میتوان تحمیل کرد.