مهر،عباس اکبرپور عضو هیأت مدیره انجمن مهندسان راه وساختمان، بی توجهی به ایمنی را یکی از دلایل مهم حادثه پلاسکو دانست و گفت: بیش از ۸۰ درصد ساختمان های تهران در وضعیت مشابه این ساختمان قراردارند.
وی درباره علت حادثه ساختمان پلاسکو، گفت: فرآیند ریزش این ساختمان، از نوع تخریب پیش رونده بود یعنی وجود یک مخزن ۲ هزار لیتری گازوییل در طبقه ۱۱۱ و انفجار آن عامل اصلی حادثه بود زیرا با این اتفاق وزن طبقات ۱۲، ۱۳، ۱۴ و ۱۵ به طبقه ۱۱ ریخته و بار ثقلی فراوان، موجب ریزش تمام طبقات شد.
وی ادامه داد: برای حفظ ایمنی ساختمان های بلند در سایر کشورها فرآیندی به نام مهندسی نگهداری طی می شود که در آن، افراد متخصص فعال در شرکت های ساختمانی به صورت ادواری وضعیت ایمنی ساختمان را کنترل می کنند ضمن اینکه این شرکت ها نماینده ای را هم در این ساختمان های بلند برای بررسی روزانه وضعیت ساختمان دارند و شرکت های بیمه براساس مطالعات این افراد، ساختمان را بیمه می کنند و این نوع بیمه سابقه ای ۱۰۰ ساله دارد.
در ایران بیمه ای با نام بیمه نگهداری ساختمان تعریف نشده است و در الزامات بیمه ساختمان ها هم چنین ماده ای وجود ندارد. علاوه بر این، در ایران به بحث نگهداری ساختمان ها اهمیت داده نمی شود اما در سایر کشورها، رشته ای به نام تعمیر و نگهداری ساختمان تدریس می شود.
شرکت های بیمه باید برای تصویب قانون نظارت بر ساختمان پس از ساخت و ساز پافشاری کنند تا شاهد بهبود شرایط ایمنی درساختمان ها باشیم.
با توجه به نحوه نامناسب ساخت و ساز در کشور، تقریبا تمامی ساختمان ها در معرض ریزش قرار دارند به عبارت دیگر، نبود ایمنی در ساختمان ها ربطی به سن بنا ندارد زیرا در پایتخت ساختمان هایی با عمر کمتر از ۲ سال هم وجود دارند که به علت عدم استفاده از مصالح مناسب، اتصالات نامناسب و … غیرایمن هستند و شرایطی مشابه پلاسکو دارند.
این کارشناس حوزه ساختمان بیان کرد: در سایر کشورها، ساختمان های بلند با عمر بالای ۱۰۰ سال، همچنان مورد استفاده قرار می گیرند زیرا فرآینده نگهداری و تعمیر در این ساختمان ها به صورت مرتب انجام می شود.
: بیش از ۸۰ درصد از ساختمان های بلند پایتخت در معرض خطر قراردارند زیرا امکانات لازم برای نگهداری آنها را نداریم و هیچ گونه فرآیند تعریف شدهای هم برای بازرسی مکرر آنها از لحاظ ایمنی وجود ندارد.
وی با اشاره به وقوع زلزله احتمالی در تهران، افزود: درصورت وقوع زلزله، بیش از ۵۰ درصد ساختمان های تهران در معرض آسیب شدید قراردارند و فاجعه بزرگی رخ می دهد.
متاسفانه بسیاری از واحدهای موجود در ساختمان های بلند که با کاربری تجاری و یا اداری مجوز پایان کار دریافت کرده اند، تغییر کاربری داده و به عنوان تولیدی مورد استفاده قرار می گیرند که این موضوع موجب ایجاد پدیده خستگی و فرسایش در ساختمان می شود و کنترل این موضوع، نیاز به بازرسی کارشناسان دارد.