وزارت صحت/بهداشت افغانستان اعلام کرده که شمار قربانیان حمله به بیمارستان کابل به ۲۴ نفر افزایش یافته و شمار زخمیها نیز ۱۶ نفر است. زایشگاه ۱۰۰ تختی دشت برچی در غرب کابل دیروز هدف حمله افراد مسلح قرار گرفته و درگیری برای ساعتها ادامه داشت.
وحید مجروح، معاون وزارت صحت افغانستان امروز (چهارشنبه ۲۴ ثور/اردیبهشت) به خبرنگاران در کابل گفت که در بین قربانیان یک قابله (ماما) کاملا سوخته است.
این حمله یک زایشگاه (نسایی ولادی) پزشکان بدون مرز را هدف قرار داد. به گفته شاهدان در زمان حمله شماری از زنان در حال زایمان بودند که هدف حمله مهاجمان مسلح قرار گرفتند. نوزدان تازه متولد شده و ماماها (قابله ها) نیز در میان کشته شدگان هستند.
به اساس گفتههای آقای مجروح ۱۸ نوزاد نیز برای مراقبتهای ویژه به بیمارستان دیگر کابل از این مرکز درمانی منتقل شدهاند.
آقای مجروح نیز گفت که در نتیجه این حمله ساختمان این مرکز درمانی تخریب شده است. او این رویداد را آسیب بزرگ برای بخش بهداشت افغانستان خواند.
معاون وزارت صحت گفت که مصونیت مراکز بهداشتی و کارمندان آنها از اصول ملی و بینالمللی است.
وقوع این حمله واکنشهای گسترده بین المللی و داخلی را به همراه داشت. کشورهای همسایه افغانستان این رویداد را محکوم کردند.
کاربران شبکههای اجتماعی نیز به این حمله واکنش گسترده داشتند. از ساعت ۱۲ امروز نیز توفان توییتری با هشتگ “مادر و نوزاد را کشتند” راه افتاده است.
لیزدوست – گزارشگر امور بینالمللی بیبیسی
حتی در کشوری که بدترین حالات را تجربه کرده، این حمله وحشیانه به نوزادان و مادران آنها بسیاری را تکان داده است و امیدواریهای شکننده را در مورد اینکه امسال سرانجام افغانستان بتواند به سمت صلح برود، متزلزل ساخته است.
تصاویر نیروهای ویژه در لباسهای زرهی که نوزادان را از محل حادثه نجات دادند، در ذهن آنهاییکه بارها خواستار آتش بس شدهاند ، باقی خواهد ماند – به ویژه در زمانی که افغانها در حال مبارزه با یک دشمن کشنده دیگر یعنی کووید ۱۹ هستند.
علیرغم تکذیب طالبان مبنی بر این که این حمله وحشتناک کار آنها نبوده، نکوهش رئیس جمهور غنی انعکاسدهنده خشم و ناامیدی بسیاری است. برخی نگران این هستند که گروههایی مانند داعش که تلاش دارند شگاف میان دولت و طالبان را عمیقتر بسازند، گامهای هرچند نامطمین به جانب صلح را خنثی کرده باشند.
و برای کسانی که هرگز به تعهد طالبان اعتماد نداشتهاند ، این حمله اخیر عزم آنهارا برای ادامه جنگ تقویت می کند.
شماری از مردم بعد از این حادثه به مراکز درمانی رفتند و خون اهدا کردند. در یک مورد خانمی با حضور در یکی از مراکز درمانی که کودکان نجات یافته نگهداری میشدند، به کودکان شیر داد و از سایر مادران نیز خواست به خاطر همدردی به این مرکز آمده به کودکان شیر دهند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا هم در توییتی حملات دیروز کابل و ننگرهار را محکوم کرده و نوشت: “آمریکا به قویترین شکل ممکن دو حمله تروریستی در افغانستان را محکوم میکند و معتقد است مردم افغانستان باید با متحد شدن در کنار هم به مقابله تروریسم بروند.”
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به حملات انتحاری روز سهشنبه به نیروهای امنیتی کشورش دستور داد تا حملات خود را از حالت “دفاعی” به وضعیت ‘تهاجمی’ مبدل کنند و مواضع طالبان و سایر گروههای به گفته او “تروریستی” را مورد حمله قرار دهند.
در حمله انتحاری در مراسم تشییع جنازه در ننگرهار نیز ۲۴ نفر کشته و ۶۸ نفر زخمی شدند.
طالبان گفته که حمله ننگرهار و کابل به آنان ربطی ندارد و مدعی شده که گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) این حملات را انجام داده است.
این گروه در واکنش به دستور آقای غنی گفته که “اعلان جنگ تعرضی در برابر آنان، نشان میدهد که اشرف غنی میخواهد هنوز هم حاکمیت خود را زیر چتر جنگ دوام دهد.”
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان در واکنش به حمله دیروز در توییترش نوشته “همکاری طالبان و دولت افغانستان در برابر دشمن مشترکی که مرتکب چنین جنایاتی میشود، و همکاری برای مهار نمودن کووید-۱۹، ضروریست. ناکامی در این کار، افغانستان را در برابر تروریسم، بیثباتی پیهم و مشکلات اقتصادی آسیبپذیر خواهد گذاشت. اکنون زمان پیش رفتن بسوی صلح است.”دفتر نمایندگی سازمان ملل نیز گفته بود که از حمله بر زایشگاهی در کابل و حمله به مراسم تشییع جنازه در ننگرهار که غیرنظامیان هدف بوده، شوکه شده و از دولت افغانستان خواستار تحقق عدالت شده است.بی بی سی