رادیو آلمان:اختلاف ترکیه و روسیه بر سر شرکت کردها در مذاکرات صلح سوریه
وزارت امور خارجه قزاقستان خبر داد که روسیه، ترکیه و ایران در مذاکرات آستانه توافق کردند که کنگره آتی صلح سوریه (۲۹/۳۰ ژانویه) در سوچی برگزار شود. روسیه و ترکیه ولی بر سر حضور گروههای کرد سوری اختلاف دارند.
روسیه قصد دارد “کنگره گفتوگوی ملی سوریه” را با شرکت گروههای قومی در سوچی برگزار کند و درباره نقش و موقعیت آنها در شرایط بعد از جنگ در سوریه رایزنی کند. مسکو در صدد است از گروههای کرد سوری هم برای شرکت در کنگره دعوت کند اما ترکیه به شدت با آن مخالفت میکند.
خبرگزاری آناتولی در آخرین گزارش خود پیرامون کنگره یادشده نوشته است که هنوز مذاکرات نمایندگان ترکیه، ایران و روسیه درباره فهرست نهایی شرکتکنندگان سوری در این کنگره همچنان ادامه دارد.
آناتولی تاکید میکند: «ترکیه در حال مذاکره با کشورهای ضامن آتشبس (ایران، روسیه و ترکیه) درباره امکان دعوت از “شورای ملی کردهای سوریه (ENKS)” به سوچی است که با فعالیتهای تروریستی مرتبط نیست.»
مقامات روسی تلاش میکنند، به رغم میل و نیت آنکارا، سایر گروههای کرد سوریه را نیز به این اجلاس دعوت کنند. روز جمعه (۲۲ دسامبر) ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در همین رابطه با اردوغان همتای ترکیهای خود تماس تلفنی داشت.
مذاکرات صلح سوریه هم در ژنو و هم در آستانه پایتخت قزاقستان ادامه دارد. دور هشتم مذاکرات آستانه در روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۱ /۲۲ دسامبر) ادامه داشت.
بیشتر بخوانید: شش نکته دانستنی در باره کنفرانس صلح سوریه در ژنو
استفان دیمستورا نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه هم روز پنجشنبه ۲۱ دسامبر در مسکو با لاوروف، وزیر خارجه روسیه ملاقات کرد. لاوروف در این دیدار گفت که روز جمعه ۲۲ دسامبر درباره شرکت شخصیتها و گروههای سوری در مذاکرات سوچی تصمیمگیری میشود.
اگرچه دیمستورا درباره کنگره گفتوگوی ملی صلح سوریه در سوچی اظهارنظر نکرد اما تاکید کرد که مذاکرات صلح سوریه باید گام به گام پیش برود.
جنگ داخلی ویرانگر سوریه از سال ۲۰۱۱ تابحال ادامه دارد و در ۶ سال گذشته بیش از ۳۴۰ هزار نفر در این جنگ کشته شدهاند.
بیشتر بخوانید: ارزیابیهای متفاوت از اهداف نشست کردها در مسکو
بسیاری از مناطق جنگی هنوز هم در محاصره قرار دارند. سازمان ملل بارها هشدار داده که ساکنان مناطق محاصرهشده در سوریه در بدترین شرایط به سر میبرند. یکی از این مناطق غوطه شرقی در نزدیکی دمشق است. ارتش سوریه بخش شمالی دمشق، پایتخت کشور را از سال ۲۰۱۲ به محاصره گرفته و محاصرهشدگان به آب آشامیدنی و مواد غذائی دسترس ندارند.
طبق قرارداد آستانه برای برقراری آتشبس در سوریه این منطقه هم جزو مناطق “کاهش درگیری” اعلام شده با وجود این، حملات رژیم اسد و جنگندههای روسی به این منطقه ادامه داشته است.