بی بی سی:سازمان منع سلاحهای شیمیایی میگوید کارشناسان این سازمان آماده میشوند که “خیلی زود” به دوما سفر کنند.
این سازمان دربیانیهای از دولت سوریه خواست “اقدامات لازم” را برای سفر این کارشناسان انجام دهد. به گفته این سازمان، “همزمان” درخواستی از “دولتهای روسیه و سوریه” برای تحقیق در این زمینه دریافت کرده است.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی میگوید پس از انتشار اخبار این حمله، از تمام منابع موجود اطلاعات گردآوری و آنها را تحلیل کرده است.
در همین حال کاخسفید خبر داده که آقای ترامپ سفر از پیش برنامهریزی شده خود به آمریکای لاتین را لغو کرده تا از نزدیک بر واکنش آمریکا به حمله شیمیایی ادعایی در دوما نظارت کند. قرار است به درخواست آمریکا تا ساعاتی دیگر در شورای امنیت سازمان ملل در باره این حمله مشکوک به شیمیایی رایگیری شود.
ساعتی پیش از صدور این بیانیه، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل خواستار دسترسی بدون محدودیت بازرسان بینالمللی به منطقه دوما در سوریه شد که گفته میشود سه روز پیش هدف حمله شیمیایی قرار گرفته است.
در بیانیه آقای گوترش آمده: “استفاده ثابت شده از سلاح شیمیایی از هر طرف و در هر شرایطی نقض آشکار و فجیع قوانین بینالمللی است.”
“اتهامات اخیر جدی است و به بررسی کارشناسان حرفهای، مستقل و بیطرف نیاز دارد.”
گوترش حمایت کامل خود را از سازمان منع سلاحهای شیمیایی و اعزام گروه حقیقت یاب آن به منطقه اعلام کرد و خواستار آن شد که این گروه به محل حادثه “دسترسی کامل و بدون محدودیت و کارشکنی” داشته باشد.
دولت سوریه اخبار این حمله را تکذیب کرده است اما به گزارش انجمن پزشکی سوریه و آمریکا، سه شب پیش “بیش از پانصد نفر” به مراکز درمانی دوما برده شدند که علائم آنها “حاکی از قرار گرفتن در معرض ماده شیمیایی” بوده است.
امدادگران و منابع پزشکی در شهر دوما در غوطه شرقی در سوریه خبر میدهند که در این حمله حداقل چهل نفر کشته و شمار بیشتری مصدوم شدهاند.
علاوه بر این، از سه شب پیش که این حمله صورت گرفت عکسها و فیلمهای دلخراشی از کودکانی منتشر شده که در مکانهای سرپوشیده کنار اعضای خانوادهشان روی زمین افتادهاند یا شهروندان را در بیمارستانها نشان میدهد که حالشان وخیم است و کارکنان بیمارستان با شلنگ آب آنها را میشویند تا مواد شیمایی از لباس و پوستشان شسته شود.
دولت سوریه اتهام استفاده از اسلحه شیمیایی را تکذیب میکند، روسیه آن را “دروغپردازی” خوانده و وزارت خارجه ایران هم انجام این حمله به دست ارتش سوریه را “غیر منطقی” دانسته است. هم روسیه هم ایران خبر این حمله را توطئه آمریکا و برخی کشورهای غربی برای دست زدن به اقدام نظامی در سوریه دانستند.
دوما که مقر اصلی گروه جیشالاسلام، از مخالفان دولت بشار اسد، رییس جمهور سوریه بود، پس از این حمله با ارتش روسیه به توافق رسید و خروج شبهنظامیان عضو این گروه از دوما و غوطه شرقی آغاز شده است.
آمریکا و کشورهای غربی به خبر این حمله واکنش تندی نشان دادند. دیشب نمایندگان روسیه و آمریکا در جلسه شورای امنیت سازمان ملل برای بحث درباره حمله مشکوک به شیمیایی مشاجره شدیدی داشتند.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه گفت حادثه دوما نمایشی است و اقدام نظامی آمریکا در واکنش به آن می تواند “پیامدهای ناگواری” داشته باشد.
نیکی هیلی سفیر آمریکا گفت که دست روسیه “به خون کودکان سوری آغشته است”. هر دو کشور قطعنامه مورد نظر خود را تهیه میکنند و سعی خواهند کرد آن را در شورای امنیت به تصویب برسانند یا قطعنامه طرف مقابل را وتو کنند.
در حالی که تلاشهای دیپلماتیک در سازمان ملل در جریان بود دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا از واکنش “قهرآمیز” به این حمله سخن گفت. او گفت درحال ارزیابی شرایط است و کمتر از ۴۸ ساعت دیگر تصمیمی مهم در چارچوب سیاست آمریکا در سوریه اعلام میشود.
آقای ترامپ از حمایت فرانسه و بریتانیا برخوردار است و اتحادیه اروپا هم در بیانیهای گفته که “شواهد” حاکی است حمله شیمیایی کار “رژیم” سوریه بوده است.
در همین حال آژانس آوارگان سازمان ملل در باره مرگ شهروندان و آواره شدن رو به افزایش مردم در سوریه هشدار داده است. آندری ماهچیچ سخنگوی این آژانس گفته است که بیشترین نگرانی مربوط به محدوده شهر دوما در غوطه شرقی است که سه روز پیش تصاویری حاکی از حمله شیمیایی به آن منتشر شد. این آژانس تخمین زده که در چهار هفته گذشته ۱۳۳ هزار نفر از غوطه شرقی گریختهاند و تجمع بیش از حد آوارگان در سرپناههای موقت، سلامت آنان را به خطر انداخته است.
به گفته این آژانس همین نگرانی در مورد منطقه عفرین در شمال سوریه نیز وجود دارد. بسیاری از ساکنان این شهر که پیش از اشغال آن به دست ارتش ترکیه و نیروهای شورشی متحدش، عمدتا کردنشین بود، از آن گریختهاند. شمار کسانی که از این شهر و حومه آن گریختهاند بیش از ۱۳۷ هزار نفر تخمین زده شده است.