نشست اوپک برای مقابله با کاهش قیمت

نشست ویزه کشورهای عمده صادرکننده نفت برای جلوگیری از ادامه روند کاهش بهای نفت خام برگزار می‌شود و عربستان و عراق برای ثبات در بازار نفت با یکدیگر همکاری می‌کنند.

بی بی سی:روز یکشنبه، ۲۰ آبان (۱۱ نوامبر)، کمیته مشترک وزارتی برای نظارت بر بهای نفت خام با شرکت وزیران نفت و نمایندگان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت – اوپک – و چند کشور عمده نفتی غیر عضو به رهبری روسیه در ابوظبی تشکیل جلسه می‌دهد تا روند نزولی بهای نفت خام در چند ماه اخیر و نحوه مقابله با آن را بررسی کند

وزیران نفت عربستان سعودی، به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت عضو اوپک، و روسیه، به عنوان مهمترین صادرکنندگان غیرعضو، رهبری این کمیته را در دست دارند و بررسی میزان تولید و صادرات در ماه‌های آینده در دستور کار این نشست قرار دارد.

این نشست در حالی برگزار می‌شود که افزایش قابل توجه تولید نفت شیل آمریکا و معافیت‌هایی که دولت ایالات متحده از تحریم نفتی ایران به چند کشور داده، همراه با چشم‌انداز رشد ناکافی اقتصاد جهان باعث شده است تا بهای نفت در بازار جهانی کاهش یابد.

در حالیکه چند سالی است که برخی کارشناسان نفتی تولید نفت شیل آمریکا را یکی از چالش‌های بزرگ در برابر موقعیت تولیدکنندگان اوپک دانسته‌اند، افزایش سطح تولید آمریکا همزمان با افزایش صادرات نفت عربستان سعودی و روسیه و چند تولیدکننده دیگر عامل موثر در کاهش بهای نفت عنوان شده است. به این ترتیب، اجرایی شدن تحریم نفتی ایران در همان سطحی که انتظار می‌رفت باعث کاهش عرضه در بازارهای جهانی نشده و در واقع، بازار جهانی با احتمال فزونی عرضه از تقاضا مواجه شده است.

کارشناسان در برخی کشورهای صادرکننده نفت در این مورد ابراز نگرانی کرده‌اند که ممکن است روند نزولی کنونی به تکرار “بحران نفتی” سال ۲۰۱۴ منجر شود که در جریان آن، بهای نفت خام ظرف چند ماه به شدت سقوط کرد.

با آغاز روند نزولی بهای نفت در تابستان سال ۲۰۱۴، سقوط قیمت تا تشکیل کمیته مشترک نظارت بر بازار با عضویت اعضای اوپک و چند کشور غیراوپک و تصمیم آنان به کاهش تولید از اوایل سال ۲۰۱۷ ادامه داشت. کاهش تولید باعث شد که بهای نفت خام که به زیر ۳۰ دلار در بشکه رسیده بود به تدریج افزایش یابد.

در پی تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای از سرگیری تحریم نفتی ایران در ماه مه سال جاری، نگرانی در مورد کمبود عرضه و افزایش قیمت باعث شد تا برخی تولیدکنندگان عمده به خصوص عربستان سعودی و روسیه صادرات نفت خود را به منظور جبران کمبود احتمالی افزایش دهند. ظاهرا کمیته نظارت به این نتیجه رسیده است که بالا بودن سطح تولید در حال حاضر مفید نیست.

نشست کمیته برای بررسی کاهش احتمالی تولید نفت در حالی برگزار می‌شود که چند روز پیش، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در نامه‌ای به دبیرکل اوپک خواستار انحلال این کمیته شد. آقای زنگنه در اشاره به تصمیم قبلی کمیته برای افزایش تولید به منظور جبران کمبود ناشی از تحریم ایران، گفته بود که این کمیته از هدف اولیه خود فاصله گرفته و دیگر حافظ منافع جمعی تولیدکنندگان نیست. ایران پیشتر از شرکت در برخی از نشست‌های این کمیته خودداری کرده بود.

مقامات جمهوری اسلامی انتظار داشتند کشورهای تولیدکننده نفت به منظور افزایش قیمت و فشار بر دولت ایالات متحده، از افزایش تولید خودداری ورزند. و به خصوص تصمیم عربستان سعودی برای افزایش تولید جهت جلوگیری از کمبود نفت و افزایش قیمت را به شدت محکوم کردند. طبق مصوبات کنگره آمریکا، رئیس جمهوری ملزم است هنگام تحریم کشورهای دیگر اطمینان حاصل کند که این اقدام باعث افزایش غیرمتعارف در بهای جهانی نفت نخواهد شد.

درخبری دیگر در مورد بازار نفتی، عربستان سعودی و عراق توافق کرده‌اند تا برای ایجاد ثبات در بازار نفت با یکدیگر همکاری کنند. به گفته سخنگوی وزارت نفت عراق، این توافق روز شنبه – دیروز – در نشست وزیران نفت دو کشور در بغداد به دست آمد. براساس این گزارش، وزیر نفت عراق همچنین با عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق نیز دیدار کرد.

در حال حاضر، تولید نفت عراق به ۴.۶ میلیون بشکه در روز می‌رسد که بعد از عربستان سعودی، بالاترین میزان تولید در میان کشورهای عضو اوپک است. اوایل این هفته، وزیر نفت عراق اعلام کرد که این کشور در نظر دارد با جذب سرمایه‌گذاری در تاسیسات نفتی، در سال آینده میلادی تولید خود را تا ۵ میلیون بشکه و صادرات خود را ۳.۸ میلیون بشکه افزایش دهد. این در حالی است که به گفته برخی منابع، تحریم نفتی ایران تا کنون باعث کاهش حدود یک میلیون بشکه از صادرات نفت این کشور شده و آمریکا گفته است در نظر دارد این میزان را به صفر کاهش دهد.

روز پنجشنبه، دولت آمریکا عراق را به مدت ۴۵ روز از تحریم علیه جمهوری اسلامی معاف کرد تا عراق بتواند به واردات گاز طبیعی و برق از ایران کشور ادامه دهد. مقامات آمریکایی گفته‌اند که انتظار می‌رود در این فرصت، عراق بتواند منابع جایگزین برای تامین نیازهای خود بیابد.

برخی کارشناسان هشدار داده‌اند که در صورت ادامه تحریم ایران، این امکان وجود دارد که موقعیت آتی این کشور در بازارهای نفتی متزلزل شده و با توجه به سرمایه‌گذاری سایر تولیدکنندگان در ظرفیت تولید، خریداران سنتی ایران فروشندگان جدید را جایگزین این کشور کنند.

اینرا هم بخوانید

حماس: آماده مذاکره فوری در باره طرح جدید واشنگتن برای آتش‌بس در غزه هستیم

حماس می‌گوید حاضر است در مورد تازه‌ترین پیشنهاد آتش‌بس جدید در غزه و آزادی گروگان‌ها …