عفو بین‌الملل گسترش بی‌رحمی در خاورمیانه را محکوم کرد

عفو بین‌الملل گسترش بی‌رحمی در خاورمیانه را محکوم کرد

عفو بین‌الملل در گزارش سالانه‌اش درباره خاورمیانه پدیده معافیت مجرمان از مجازات را محکوم می‌کند. این سازمان از ایران نیز به دلیل سرکوب خشونت‌بار تظاهرات مردمی در اعتراض به اوضاع بد اقتصادی و اجتماعی کشور انتقاد کرد.

سازمان عفو بین‌الملل در گزارش سالانه‌اش درباره منطقه خاورمیانه که در روز سه‌شنبه ۲۶ فوریه منتشر کرده بیش از هر چیز از موارد فزاینده معافیت جانیان و مجرمان از مجازات انتقاد کرده است.

این سازمان حقوق بشری هشدار داده است که “بی‌تفاوتی جهانی در آتش بی‌رحمی‌ها در خاورمیانه می‌دمد”‌‌.

عفو بین‌الملل در گزارش خود می‌نویسد: «سرکوب فعالان جامعه مدنی و مخالفان سیاسی در مصر، ایران و عربستان سعودی به شدت افزایش یافته است.»

عفو بین‌الملل می‌گوید: «در سراسر منطقه مقامات حکومتی با توسل به بازداشت‌های خودسرانه، خشونت مفرط علیه معترضان و اقدامات اداری جامعه مدنی را محدود می‌کنند.»

این سازمان مدافع حقوق بشر می‌گوید که “بی‌تفاوتی جهانی نسبت به پایمالی حقوق بشر” در سال ۲۰۱۸ بر آتش “بی‌رحمی و پدیده بی‌کیفری” در منطقه دمیده است.

در گزارش عفو بین‌الملل از قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی، در کنسولگری عربستان در استانبول در تاریخ دوم اکتبر ۲۰۱۸ یاد و گفته شده که “این مورد را با هیچ اقدام مشخصی پیگیری نکردند تا برقراری عدالت را در رابطه با افراد مسئول قتل تضمین کنند”.

عفو بین‌الملل از “اقدامات نادر” کشورهایی چون دانمارک و آلمان استقبال می‌کند که صدور اسلحه به عربستان را متوقف کردند و در عین حال اشاره می‌کند به اینکه “متحدان مهم عربستان، از جمله آمریکا، بریتانیا و فرانسه، چنین اقداماتی را به عمل نیاورده‌اند”.

این سازمان حقوق بشری همچنین تهاجم نظامی عربستان سعودی به یمن را محکوم می‌کند و می‌گوید که ائتلاف نظامی به رهبری عربستان “مسئول جنایت‌های جنگی است” و سهم بزرگی در ایجاد “فاجعه انسانی” در این کشور جنگ‌زده دارد.

عفو بین‌الملل همچنین سرکوب شرکت‌کنندگان در تظاهرات در غزه و کرانه باختری رود اردن را محکوم می‌کند که گفته می‌شود به کشته شدن “دست‌کم ۱۹۵ فلسطینی که ۴۱ تن از آنان کودک بودند” انجامید.

عفو بین‌الملل همچنین از ایران انتقاد می‌کند، از جمله به دلیل سرکوب تظاهرات مردمی در اعتراض به اوضاع بد اقتصادی و اجتماعی در این کشور. در گزارش عفو بین‌الملل در این رابطه آمده است: «نیروهای امنیتی با خشونت معترضان را که سلاحی همراه نداشتند، مورد ضرب و شتم قرار دادند و متفرق کردند. آنها بدین منظور از فشنگ، گاز اشک‌آور و ماشین آب‌پاش استفاده کرده، موجب کشته و زخمی شدن عده‌ای از مردم شدند.»

عفو بین‌الملل از “جنایات جنگی” سخن می‌گوید که سوریه، لیبی و یمن را همراه با کشمکش‌های مرگ‌بار و فاجعه‌های انسانی به ویرانی کشانده‌اند. در گزارش این سازمان حقوق بشری می‌خوانیم که در این سه کشور “نیروهای نظامی خانه‌های غیرنظامیان، بیمارستان‌ها و تاسیسات پزشکی را هدف حملات هوایی قرار دادند و گاه حتی بمب خوشه‌ای را که در سطح جهانی ممنوع شده به کار بردند”.

سازمان عفو بین‌الملل به چند مورد پیشرفت در عرصه حقوق بشر در خاورمیانه نیز اشاره کرده که آن را “نور امید” نامیده است.

برای نمونه در کشورهای مغرب (تونس، الجزایر و مراکش) قوانین مربوط به مبارزه با خشونت علیه زنان اجرایی شدند و در عربستان سعودی ممنوعیت رانندگی برای زنان برداشته شد.

اینرا هم بخوانید

سوسن زَکزَک، عضو شورای رهبری انجمن زنان سوریه:نگرانی زنان سوریه از ابهام در آینده حقوقشان پس از تغییر حکومت

سوسن زَکزَک، عضو شورای رهبری انجمن زنان سوریه، با ابراز نگرانی عمیق از عدم تأمین …