شورای نظامی سودان از خنثی کردن کودتا خبر داد

شورای نظامی حاکم بر سودان از موفقیت در خنثی کردن یک کودتای نظامی خبر اد.

ژنرال جمال عمر، سخنگوی شورای نظامی، با ظاهر شدن در تلویزیون سراسری این کشور گفت که “تعدای از افسران و سربازان واحدهای ارتش و سازمان اطلاعات و امنیت کشور، که بعضی از آنان بازنشسته هستند، در صدد دست زدن به کودتا و در دست گرفتن قدرت بودند اما با اقدام به موقع ارتش، موفق به اجرای برنامه خود نشدند و این کوتا نافرجام ماند.” وی در مورد زمان بازداشت این افراد و برنامه کودتا جزئیات بیشتری نداد.

به گفته جمال عمر، در جریان خنثی کردن کودتا، دوازده افسر بازداشت شدند که پنج تن از آنان از نظامیان بازنشسته هستند و سازمان اطلاعات و امنیت به تحقیقات برای شناسایی “مغز متفکر” این کودتا ادامه می‌دهد.

در عین حال، سخنگوی شورای نظامی سودان با اشاره به توافق اخیر بین شورای نظامی و ائتلاف مخالفان برای تقسیم قدرت تا زمان برگزاری انتخابات آزاد، گفت که “هدف کودتاگران تلاش برای جلوگیری از به اجرا درآمدن توافق بین شورای انتقالی نظامی و اتحاد آزادی و تغییر است که هدف از آن هموار کردن راه برای دستیابی مردم سودان به خواسته‌های خویش است.”

خبر کودتای ناموفق در حالی منتشر می‌شود که نظامیان و مخالفان غیرنظامی به مذاکرات برای تکمیل جزئیات توافق بر سر تقسیم قدرت ادامه می‌دهند. این مذاکرات امروز، جمعه، و فردا هم ادامه خواهد داشت. مذاکرات بین دو طرف با میانجیگری نماینده اتحادیه آفریقا و اتحادیه اروپا صورت می‌گیرد.

در چارچوب این توافق، قرار است یک نهاد حاکمیتی متشکل از نظامیان و سیاستمداران غیرنظامی مخالف دولت عمر البشیر، رئیس جمهوری سابق، تشکیل شود و نظارت بر امور کشور را به مدت سه سال برعهده داشته باشد. قرار است در این مدت زیرساخت‌ها و امکانات فعالیت آزاد سیاسی و زمینه استقرار نهادهای دموکراتیک در سودان ایجاد شود و شرایط مساعد برای انتخابات آزاد را فراهم آورد.

اداره امور جاری کشور در این مدت به دست هیئت دولت متشکل از فن‌سالاران سپرده خواهد شد.

در ماه دسامبر سال گذشته، یک رشته تظاهرات در اعتراض به شرایط دشوار اقتصادی در سودان آغاز شد و معترضان خواستار تغییرات اساسی در سیاست دولت شدند. در ادامه تظاهرات، کناره‌گیری عمر البشیر، رئیس جمهوری به خواست معترضان افزوده شد و سرانجام در اوایل آوریل سال جاری، وی با از دست دادن حمایت نظامیان، وادار به کناره‌گیری شرد. عمر البشیر در حال حاضر در بازداشت به سر می‌برد.

با استعفای عمر البشیر، ارتش با تشکیل یک شورای نظامی قدرت را در دست گرفت اما با ادامه تظاهرات و فشار تظاهرکنندگان برای سپردن امور به غیرنظامیان، سرانجام هفته گذشته توافقی بین شورای نظامی و ائتلاف مخالفان صورت گرفت. در جریان تظاهرات علیه نظامیان به خصوص تحصن آنان در مقابل ستاد ارتش در خارطوم، پایتخت، چند نفر کشته شدند. شورای نظامی طرفداران عمر البشیر را به تیراندازی به سوی معترضان متهم کرده است.

عمرالبشیر در سال ١٩٨٩ با یک کودتای نظامی دولت وقت را ساقط کرد و با عنوان رئیس شورای فرماندهی انقلابی نجات ملی در راس قدرت قرار گرفت. او هدف خود را برقراری احکام اسلامی در سودان عنوان کرد و به سازماندهی تشکیلات قضایی و امنیتی براساس احکام شریعت مبادرت ورزید.

در سال ١٩٩٣، انتخابات ریاست جمهوری در سودان برگزار شد و وی به ریاست جمهوری انتخاب شد. در دوره‌های بعدی انتخابات ریاست جمهوری نیز عمر البشیر با کسب اکثریت قابل توجه آرا همچنان سمت ریاست جمهوری را حفظ کرد.

دوره زمامداری عمر البشیر با شورش و جنگ‌های داخلی از جمله در منطقه سودان جنوبی و دارفور همراه بود. اجرای احکام شریعت نارضایی غیرمسلمانان جنوب را در پی داشت در حالیکه ساکنان دارفور دولت را به تبعیض علیه خود متهم می‌کردند.

جنگ با سودان جنوبی سرانجام به جدایی این بخش از خاک سودان و تشکیل کشور سودان جنوبی در سال ٢٠٠٥ منجر شد. عملکرد دولت سودان در جنگ داخلی دارفور هم باعث شد تا دادستان دادگاه کیفری بین‌المللی عمر البشیر را به ارتکاب جرایم جنگی، نسل‌کشی و جنایت علیه بشر متهم و حکم بازداشت بین‌المللی او را صادر کند.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

تشییع پیکر لالی بامری، زن جان‌ باخته بلوچ در حمله نیروهای نظامی به روستای گونِیچ

روز شنبه ۱۴تیرماه ۱۴۰۴، پیکر «لالی بامری» (لا‌ل‌بی‌بی بامری) زن ۴۰ ساله بلوچ که چهار …