رویداد۲۴ بررسی کرد؛چهار سناریو برای مرگ قاضی منصوری/ چه کسی جان شریک اکبر طبری را گرفت؟
قاضی منصوری در حالی که گفته بود خود را به سفارت ایران معرفی کرده تا در دادگاه پرونده اکبر طبری حضور یابد، ناگهان فوت کرد. او از طبقه هشتم یک هتل در بخارست رومانی پایین افتاده است. رویداد۲۴ در این گزارش سناریوهای مختلف مرگ غلامرضا منصوری را بررسی کرده است.
روز جمعه خبری فضای سیاسی ایران را تحت الشعاع قرار داد؛ قاضی منصوری قاضی فاسد همدست اکبر طبری از طبقه هشتم یک هتل در رومانی به پایین پرتاب شد. بسیاری مرگ او را با مرگ مشکوک سعید امامی با داروی نظافت تشبیه کردند و گفتند چون حرفهای زیادی داشته، مصلحت این بوده که پایش به دادگاه باز نشود و کشته شده است. برخی نیز شیوه مرگ او را به قتل جمال خاشقجی تشبیه کردند. این یعنی بعد از مرگ مشکوک قاضی منصوری، سناریوهای زیادی درباره دلیل مرگ او مطرح میشود. دلایلی که باعث طرح مباحث بسیار گستردهای در فضای مجازی شده است. رویداد۲۴ در این گزارش سناریوهای مختلف مرگ غلامرضا منصوری را بررسی کرده است.
سناریوی خودکشی
در ابتدا، رادیو فردا در خبری مدعی شده بود منصوری از پنجره محل اقامت، خود را به پایین پرت کرده و درگذشته است. در واقع ادعا شده بود که قاضی منصوری خودکشی کرده و این ادعا در حالی مطرح میشد که پیش از آن برخی سیاستمداران و توییتنویسان هشدار داده بودند که سرنوشت متهمان این پرونده شبیه متهمان پرونده قتلهای زنجیرهای شود.
معاون امور بینالملل قوه قضائیه ایران در اولین واکنش به این موضوع گفت که پلیس رومانی در پاسخ به پلیس بینالملل ایران، «مدعی شده که علت مرگ، خودکشی بوده» و پلیس ایران نیز متقابلا خواستار آن شده که «مدارک و مستندات» این ادعا ارائه شود و دیگر آنکه «چرا از وی بهگونه محافظت نشده که این اتفاق روی ندهد.»
از سوی دیگر وکیل قاضی منصوری در گفتگویی با رسانهها اعلام کرد که به زعم وی و نیز خانوادهٔ قاضی منصوری، موکلش «آدمی نبود که قصد خودکشی داشته باشد»
امیر حسین نجفپورثانی وکیل منصوری گفته وی روز چهارشنبه هفته گذشته خود را به سفارت ایران در رومانی معرفی کرده بوده و دو شب را هم آنجا گذرانده و سپس به علت حال نامساعد به بیمارستان منتقل شده و به محض رسیدن به بیمارستان پلیس رومانی او را بازداشت کرد.
معمولا وقتی افراد خودکشی میکنند، نامهای مینویسند یا پیش از آن بیانیهای میدهند اما در این مورد هنوز خبری مبنی بر وجود وصیت نامه یا یادداشتی از منصوری قبل از مرگ منتشر نشده و گویا تا ساعتی قبل از مرگ، او در شبکههای اجتماعی فعال بوده است.
هادی شیرزاد رئیس پلیس بین المللی ناجا میگوید: پیامی از اینترپل بخارست (کشور رومانی) دریافت کردیم مبنی بر اینکه برای فرد تحت تعقیب اعلان قرمز آقای غلامرضا منصوری یک حادثه غیرمترقبه رخ داده و وی خود را از پنجره هتل محل اقامتش در بخارست به پائین پرت کرده است. پلیس بخارست با تاکید بر خودکشی آقای منصوری، فوت وی را تائید کرده است.
بیشتر بخوانید: تناقضات و ابهامات/ آیا ایران درباره علت مرگ قاضی منصوری حقیقت را میگوید؟
عباس عبدی با فرض درست بودن این سناریو در صفحه تلگرامی خود مینویسد اکبر طبری به شکل عجیبی تهاجمی و حتی طلبکارانه از خود دفاع میکند در حالی که هر مخاطبی میداند او خلاف میگوید. او حتی خواهان قدردانی از خدماتش هم هست و وکلیلش میگوید به اندازه سر سوزنی تخلف نکرده است. این رفتار، شرم از ارتکاب جرم را به سخره گرفته است. این خیلی خطرناکاست و دادگاه باید مجازات احتمالی خود را متناسب با این رفتار متهم کند. در نقطه مقابل با فرض خودکشی ارادی قاضی منصوری باید رفتارش را نقطه مثبتی تلقی کرد. این که هنوز کسانی هستند که از رفتار زشت و مجرمانه خود درکی دارند که حاضر به تحمل تبعات آن نیستند و با خودکشی؛ خود را از این وضع رهایی میبخشند.»
وضعیت قاضی منصوری با آنچه در باره او گفته میشود، احتمال سناریوی خودکشی را بسیار ضعیف کرده است؛ یکی از کاربران توییتر نوشته به این فکر کنید که چگونه فردی میلیاردها اختلاس کرده و اینقدر طمع زمین و آپارتمان و … داشته و حالا بخواهد خودکشی کند!!
سناریوی دوم: یک اتفاق ساده؟
به گزارش رویداد۲۴ برخی میگویند قتل او ممکن است اتفاق بوده باشد؛ یعنی او جلوی اتاقش راه میرفته و ناگهان پایش سر خورده و پایین افتاده است. این هم احتمالی میان احتمالات است اما آنقدر کودکانه است که سخت بتوان آنرا پذیرفت و با توجه به امنیت اکثر هتلها غیر ممکن به نظر میرسد، با این حال میتوان منتظر اخبار پلیس رومانی ماند. به هر حال حتما هتل دوربینهای مداربستهای داشته و احتمالا در روزهای آینده جزئیات بیشتری از این حادثه منتشر خواهد شد.
سناریوی سوم: قتل سیاسی به دست گروهکهای خارجی
بعضی روزنامه نگاران اصولگرا انگشت اتهام را به سمت سرویسهای بیگانه و گروههایی مثل سازمان مجاهدین خلق نشانه گرفتهاند؛ سیدمصطفی خوش چشم از جمله این چهرههاست که به رسانههای تندرو میگوید «منافقین دیروز مدعی شده بودند که یک پرواز قشم ایر فرستاده شده بود تا منصوری و دو زندانی معمولی دیگه ایرانی را به تهران برگردانند.»
آنها همچنین ادعا کردند که «دادستان رومانی به دلیل شکایتهای حقوقی که در اروپا و آمریکا در زمینه منصوری در جریان بوده اجازه سفرش به صوفیه بلغارستان برای پرواز به تهران در پنحشنبه شب را نداده بوده است.»
خوش چشم در برنامهای که اتفاقا از رادیوی رسمی جمهوری اسلامی ایران پخش شده گفته «در سایتی گفته شده قبل از اینکه منصوری از پنجره به بیرون پرتاب شود؛ از بالای پلههای هتل به پایین هل داده شده است! اما آیا یک قاتل حرفهای چنین کاری انجام میدهد؟ حتی اگر چنین باشد چنین اقدامی بیشتر حاکی از عصبانیت و قصد ترساندن و رعب قبل از کشتن فرد است. اگر واقعا ماجرای قتلی در میان باشد؛ باید سرنخ ماجرا در میان ضد انقلاب و منافقین که از قاضی منصوری زخم خورده بودند؛ جستجو کرد.»
یکی از فعالان مجازی اصولگرا نیز در صفحه تویتر خود نوشته است «با توجه به نفوذی که گروهک منافقین در کشور رومانی داره هیچ بعید نیست ماجرای از پنجره هتل به بیرون پرت شدن قاضی غلامرضا منصوری سناریویی برای حمله به سران جمهوری اسلامی با کلید واژه (اگر میآمد نام چه کسانی را فاش میکرد) باشه. به هوش باشیم هر چند برای اظهار نظر خیلی زود است.»
قتل به دست گروهکهای اپوزیسیون ایران هم سناریویی است اما اگر قرار باشد عاقلانه به این سناریو بنگریم، باید گفت که احتمالا آنها تمایل داشتند دادگاه قاضی منصوری در خارج کشور یا ایران برگزار شود و او حرفهایش را بزند تا بر پایه همین سخنان بتوانند مدعی فساد بیشتر در ایران شوند بنابراین سخت به نظر میرسد قتل قاضی منصوری به دست آنها فایدهای برایشان داشته باشد.
سناریوی چهارم: مردهها سخن نمیگویند
به گزارش رویداد۲۴ برای افکار عمومی، محتملترین احتمال، قتل او توسط افرادی است که از حضور او در دادگاه میترسیدند. خانواده منصوری نیز به این ادعا اصرار دارند. وکیل مدافع منصوری گفته «یکی دیگر از دلایلی که قاضی منصوری اصرار داشت به ایران بازگردد، این بود که دلایل خوبی برای دفاع از خود داشت و معتقد بود اتهام دریافت رشوه به ایشان وارد نیست و همه اخبار مطرح شده در خصوص قاضی منصوری ادعاهایی است که از جانب دیگر متهمان مطرح شده و هنوز اثبات نشده است؛ چون آقای منصوری نیز در پروسه رسیدگی دادسرا حضور نداشتند، وقتی به ایران بازمیگشتند، پرونده باید به دادسرا اعاده میشد و تأمین از وی گرفته میشد، چه بسا در همان پروسه ما دفاع میکردیم و ایشان منع تعقیب میخورد، متاسفانه در رسانهها به گونهای مطرح شده بود که انگار اتهام ایشان ثابت شده و محکوم است.»
وکیل او گفته منصوری خیلی حرفها برای گفتن داشته اما نگفته چه حرفهایی برای گفتن داشته است. یکی از کاربران اصولگرا لحظاتی بعد از مرگ قاضی منصوری از «عمق استراتژیک ایران در رومانی» نوشته بود. جمله او تلویحا به آن معنا بود که ایران در این اتفاق نقش داشته است.
او که از مدیران سایت مشرق نیوز محسوب میشود لحظاتی بعد توییت خود را حذف کرد و بعضی کاربران دیگر به او انتقاد کردند که چرا این مسائل را به صورت علنی مطرح میکند.
قاضی منصوری اولین چهرهای نیست که به شکلی عجیب در میانه رسیدگی به پرونده میمیرد و همین موضوع سناریوی چهارم یعنی «قتل او به دست کسانی که نمیخواستند پایش به دادگاه باز شود» را بیشتر تقویت میکند. دو سال پیش نیز قتل حمید حاجیان وکیل سابق حسین هدایتی متهم پرونده فساد بانک سرمایه تنها چند روز پس از آنکه نام او در دادگاه مطرح شد، بسیار خبرساز شد.
محمدرضا زائری نیز در صفحه توییتر خود به مرگ مشکوک حجت الاسلام مروی، معاون سابق قوه قضائیه اشاره کرده بود که سالها پیش گفته شده بود به علت ایست قلبی جان سپرده است.
با این شرایط بعید نیست با افزایش رقم سوء استفاده مالی در پروندههای اقتصادی، افراد دیگری نیز در خطر مرگ یا ترور قرار بگیرند.