ایسنا،هشداردکتر قدیر رجب زاده، رییس موسسه علوم و صنایع غذایی نسبت به گرسنگی پنهان در کشور/ کمبود کلسیم، ویتامین A و B2 در اقشار مختلف
وی اصلیترین منشأ پدیده “گرسنگی پنهان” در کشور را سبد غذایی نامناسب خانوار در جامعه عنوان کرد و گفت: بررسیها نشان میدهد تقریبا تمام دهکهای درآمدی جامعه از کمبود کلسیم رنج میبرند که دلیل عمده آن مصرف کم شیر و لبنیات در جامعه در مقایسه با استانداردها است؛ چرا که سرانه مصرف شیر در ایران حدود 70 لیتر و در کشورهای توسعه یافته بالغ بر 300 تا 350 لیتر است.این امر باعث شده که بنا بر گفته وی، پدیده گرسنگی پنهان شکل بگیرد.
وی منشأ گرسنگی پنهان را سبد غذایی نامناسب خانوار در جامعه عنوان کرد و یادآور شد: در این رابطه میتوان اشاره کرد به مصرف سرانه شیر در ایران که مصرف سالانه آن حدود 70 لیتر است در حالی که این رقم در کشورهای توسعه یافته بالغ بر 300 تا 350 لیتر میشود؛ همچنین میتوان به مصرف کم ماهی و آبزیان اشاره کرد که مصرف سرانه آن در ایران سالانه کمتر از 8 کیلوگرم و در کشورهای توسعه یافته و اروپایی بیش از 22 کیلوگرم در سال است.
وی با تاکید بر اینکه متوسط مصرف سرانه قند و شکر تقریبا در تمام دهکهای درآمدی و روغن نباتی در دهکهای بالاتر در جامعه بیشتر از حد استانداردها است، اضافه کرد: همه اینها باعث شده است بخش قابل توجهی از جامعه شرایط مناسبی در رابطه با رژیم غذایی نداشته باشند.
نگرانیها درباره گرسنگی پنهان
وی با تاکید بر اینکه عوارض گرسنگی پنهان در بلند مدت بسیار بیشتر و خطرناکتر از آثار آن در کوتاه مدت است، ادامه داد: از جمله آثار وجود این مشکل در جامعه و استمرار آن میتوان به ابتلا به بیماریها به دلیل ضعف دستگاه ایمنی بدن، ناتوانی جسمی، کوتاه قدی، چاقی یا لاغری مفرط، کاهش بهره هوشی و کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی در کودکان و نوجوانان، تغییرات رفتاری به صورت بیحوصلگی، بی تفاوتی و انزوا طلبی و در نهایت افزایش مرگ و میر و کاهش امید به زندگی در جامعه اشاره کرد.
رجبزاده عادات غذایی و سبک زندگی نامناسب در جامعه از یک سو و شرایط نابسامان اقتصادی خانوار (به ویژه در دهکهای پایین درآمدی) را از سوی دیگر از جمله عواملی دانست که بر بروز این مشکل در جامعه دامن زده است.
وی با بیان اینکه اصلاح شرایط اقتصادی خانوارها از دیگر اقداماتی است که بایستی به فوریت در مورد آن اقدام شود، افزود: استمرار شرایط کنونی میتواند به شدت سلامت جامعه را در بلند مدت تحت الشعاع قرار دهد به گونهای که بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در سال 1398 حدود 25 درصد از درآمد خانوار هزینه تهیه مواد غذایی شده است. متاسفانه در دو سال گذشته این نسبت روند صعودی پیدا کرده است و بایستی به سرعت در رابطه با کاهشی کردن روند آن اقدام شود.
این محقق حوزه صنایع غذایی اضافه کرد: از سوی دیگر تنها si دهک بالای جامعه به اندازه کافی و استاندارد آهن جذب میکنند. در دهکهای اول تا پنجم جامعه غیر از کمبود آهن و کلسیم کمبود ویتامین A و ویتامین B2 نیز قابل ملاحظه است.