صندوق بینالمللی پول میگوید بدهی خالص دولت ایران پارسال بیش از ۳۰.۳ درصد کل تولید ناخالص داخلی کشور بود، در حالی که این رقم طی سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷ به طور متوسط ۶.۵ درصد بوده است.این گزارش که روز سهشنبه ۲۷ مهرماه منتشر شد، میافزاید برای سال جاری نیز انتظار میرود نسبت بدهی دولتی به تولید ناخالص داخلی کشور ۲۷.۳ درصد و در سال آینده ۲۸.۴ درصد باشد.
ولید ناخالص داخلی
صندوق بینالمللی پول «تولید ناخالص داخلی اسمی» ایران در سال جاری خورشیدی را حدود ۱۰۸۱ میلیارد دلار ارزیابی کرده که نسبت به سال ۹۹ حدود ۲۹ درصد رشد داشته است.
این رقم به معنی «تولید ناخالص داخلی واقعی» ایران نیست، چرا که در محاسبه تولید ناخالص داخلی اسمی، مولفه تورم را نیز در نظر میگیرند و با توجه به تورم ۳۶ درصدی در ایران طی سال گذشته و افزایش افسارگسیخته قیمت محصولات تولیدی و خدمات، رشد ۲۹ درصدی ارزش تولید ناخالص داخلی اسمی در ایران دور از انتظار نیست.
صندوق بینالمللی پول رشد «تولید ناخالص داخلی واقعی» ایران در سال گذشته را تنها ۳.۴ درصد ارزیابی کرده و امسال این رقم ۲.۵ درصد خواهد بود.
این گزارش همچنین مشخص نکرده که مبنای محاسبه «تولید ناخالص داخلی اسمی» بر اساس کدام نرخ دلار در ایران بوده است، اما آخرین برآورد بانک جهانی حاکی است «تولید ناخالص داخلی واقعی» ایران بر اساس نرخ دلار آزاد در سال گذشته میلادی حدود ۱۹۲ میلیارد دلار بوده که معادل نصف اقتصاد امارات متحده و یک سوم اقتصاد ترکیه و عربستان است.
ذخایر ارزی ایران
این نهاد بینالمللی همچنین میگوید ایران پارسال تنها به ۱۲.۴ میلیارد دلار از ذخایر ارزی ۱۲۱ میلیارد دلاری خود دسترسی داشت و امسال میزان ذخایر ارزی قابل دسترس برای تهران ۳۱.۴ میلیارد دلار خواهد بود.
این گزارش علت افزایش دسترسی ایران به ذخایر ارزی را اعلام نکرده، اما به نظر میرسد رشد صادرات کشور علت عمده این موضوع باشد.صندوق بینالمللی پول میگوید کل صادرات ایران اعم از نفتی، غیرنفتی و خدمات در سال گذشته خورشیدی کمی بیش از ۵۴ میلیارد دلار بود و امسال به نزدیک ۷۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
این گزارش میگوید ایران پارسال روزانه ۴۴۰ هزار بشکه صادرات نفت خام داشت و امسال ۵۶۰ هزار بشکه خواهد بود.از طرفی بخش اعظم صادرات غیرنفتی ایران مربوط به محصولات پتروشیمی، نفتی و معدنی است که تحت تاثیر دو برابر شدن قیمت نفت در بازارهای جهانی، رشد چشمگیری داشته است.رادیوفردا