
روز شنبه ۲۲ آبان، جمعی از اهالی روستای «اغولبیک» در تکاب آذربایجان غربی، برای جلوگیری از آغاز حفاری معدن سنگ در منطقه، دور تا دور ادوات کاوش و محل تازه ثبت شده برای استخراج، زنجیرهی انسانی تشکیل دادند و خواستار توقف حفاری و عدم تخریب طبیعت این روستا شدند.
لازم به توضیح است پنجشنبه هفته گذشته اهالی روستای اغول بیک شهرستان تکاب در اعتراض به آغاز حفاری معدن سنگ در منطقه (قوخوخ بولاغ) این روستا، نیز زنجیره انسانی تشکیل داده بودند. اهالی این روستا با تشکیل زنجیره انسانی دور تا دور ادوات کاوش و محل استخراج نمونه های سنگ معدنی درمحل معدن تازه ثبت شده در ارتفاعات (قوخوخ بولاغ) این روستا اعتراض خود را به تخریب طبیعت بکر و غارت ذخایر طبیعی اعلام کردند.
حسین امینی رئيس اداره صنعت معدن و تجارت شهرستان تكاب در واکنش به اعتراض مردم مدعی شده: “فعالیت معدن روستای اغول بیک تکاب قانونی است و مشکل زیست محیطی در این منطقه وجود ندارد. وی مدعی شده اعتراضات در زمینه فعالیت این معدن محدود به چند نفر از اهالی و دوستدار زیست محیط است”.
ادعای این مقام محلی رژیم دروغ محض است. سیاست های چپاول گرانه حکومت در شهرستان تکاب و استخراج از معادن طلای آن، افزایش بیکاری، فقر و بی حقوقی کارگران و مردم در برخورداری از یک زندگی نسبتا امن، یک محور اعتراضات مردم علیه حکومت و باندهای محلی اش در سالیان اخیر بوده است. مردم این منطقه كه شاهد وضعیت اسفبار کارگران و مردم ساکن در منطقه معادن طلای آقدره و زره شوران بوده اند نميخواهند چنين وضعيتى بر زندگى آنها هم تحميل شود. برخورداری از یک زندگی با استانداردهای امروزی، بدون آلودگی و خطرات زیست محیطی، حق مسلم مردمان این منطقه است. این حق را باید با زور اعتراض و مبارزه مردم به حکومت تحمیل کرد.
در باره سابقه اعتراضات کارگران و مردم در منطقه تکاب
در سالهای اخیر این منطقه شاهد اعتراضات کارگران علیه وضعیت بد معیشتی، اخراجها و آلودگی و خطرات زیستی در نتیجه استخراج بی رویه از معادن بوده است. اعتراضات كارگران و مردم ساكن در اطراف معادن طلای«زرهشوران» و آقدره فقط یک نمونه بارز از این زنجیره اعتراضات علیه سیاستهای حکومت در منطقه بوده است.
لازم به توضیح است سال ٩٣ تعداد ٣٥٠ نفر از کارگران معدن طلای آقدره تکاب در پی لغو قراردادهای کاری شان از طرف کارفرما، دست به تحصن و اعتراض زدند. نیروهای امنیتی رژیم چند کارگر را دستگیر و چند تن از معترضان نیز به دادسرا احضار شدند.
سال ٩٦ دور تازه ای از اعتراضات مجدد کارگران عليه بیکاری و وضعیت بد معیشتی آغاز شد، نیروهای سرکوبگر رژیم به تجمع و تحصن کارگران و مردم حمله کردند، ١٣ نفر را مورد ضرب و شتم قرار داده و ٢٦ نفر را بازداشت و هشت نفررا به دادگاه احضار کردند.
در ادامه تهدیدات کارفرما و شکایت از کارگران در سال ١٣٩٧جمهوری اسلامی حکم شلاق برای ۱۷ نفر از کارگران اخراجی و معترض این معدن را صادر كرد. اتهام این ١٧ کارگر «ممانعت و بازداشتن مردم از انجام کسب و کار»، «توهین به نگهبان شرکت»، «تخریب لباس و توقیف غیرقانونی نگهبان» اعلام شده بود.
وزارت صنعت و معدن رژیم مدتی پیش اعلام کرد معدن طلای آق دره تکاب یکی از معادن بزرگ طلای خاورمیانه محسوب میشود كه بیش از ۵ میلیون تن ذخیره قطعی دارد. در حال حاضر ۴۰ درصد انباشت طلا و ۵۰ درصد کل ذخیره طلای شناساییشده کشور در شهرستان تکاب واقعشده است.
گسترش استخراج ازمعادن طلای منطقه همزمان بوده با اعتراضات کارگران و مردم روستاهای منطقه. طلایی که مفتخوران حاکم را به سودهای افسانه ای میرساند و کارگران و مردم منطقه را به فقر بیشتر، آلودگی بیشتر محیط زیست و در صورت اعتراض سرکوب و شلاق را به ارمغان می آورد.
محمد شکوهی
٢٣ آبان ١٤٠٠ ؛ ١٤ نوامبر ٢٠٢١