یک ناو نیروی دریایی بریتانیا در آبهای بینالمللی جنوب ایران مقادیری اسلحه قاچاق را از قایقهای تندرو کشف کرده است.
به گزارش وزارت دفاع بریتانیا، در اوایل سال جاری، ناو مونتروز هنگام گشتزنی عادی در منطقه با بازرسی چند قایق مشکوک مقادیری موشکهای زمین به هوا و موتور موشک کروز را کشف و براساس قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت مصوب سال ۲۰۱۵ آنها را توقیف کرده است. این قطعنامه مکمل قطعنامه تحریم تسلیحاتی گروه حوثیهای یمن است.
این عملیات در ساعات اولیه روزهای ۲۸ ژانویه و ۲۵ فوریه ۲۰۲۲ انجام شد و نتیجه تجسس هوایی هلیکوپتر مستقر بر این ناو بود که مشاهده کردند قایقهای حامل تسلیحات به سرعت از سواحل ایران دور میشدند.
براساس این گزارش، عملیات ماه فوریه از حمایت ناوشکن آمریکایی گریدلی و هلیکوپتر این ناو برخوردار بود. ناو مونتروز در پی دریافت گزارش هلیکوپترها از مشاهده محمولههای مشکوک بر عرشه این قایقها وارد عمل شد و پس از تعقیب قایقها سرانجام آنها را متوقف کرد.
یک گروه از تفنگداران دریایی سلطنتی بریتانیا پس از ایمنسازی و جستجوی دو قایق، دهها بسته تسلیحات پیشرفته آنها را به ناو مونتروز منتقل کردند.
جیمز هیپی، معاون وزیر دفاع در امور نیروهای مسلح در این مورد گفته است که «بریتانیا در تعهد به رعایت قوانین بینالمللی، از ایستادگی در برابر تجاوز ارضی در اروپا تا جلوگیری از ارسال غیرقانونی تسلیحات منجر به بیثباتی در خاورمیانه، به فعالیت خود برای حمایت از صلح پایدار در یمن ادامه خواهد داد و با حفظ امنیت رفت و آمد در آبهای بینالمللی، تلاش میکند شرایطی فراهم آید که کشتیهای تجاری بتوانند در امنیت و بدون مواجهه با خطر به رفت و آمد خود ادامه دهند.»
پس از انتقال محمولههای توقیف شده به بریتانیا و بررسی آنها مشخص شد که تسلیحات توقیف شده شامل چندین موتور موشک کروز ۳۵۱ و موتور موشک زمین به هوا از نوع ۳۸۵ ساخت ایران بود.
موشک کروز ۳۵۱ دارای برد ۱۰۰۰ کیلومتر است و حوثیهای یمن به طور مرتب این نوع موشک را برای حمله به اهدافی در عربستان به کار میبرند و در حمله به هدفی در ابوظبی در ۱۷ ژانویه سال ۲۰۲۲ نیز از این نوع موشک استفاده شد. در حمله به ابوظبی سه غیرنظامی کشته شدند..
روز ۲۴ ژوئن، هیئت کارشناسی سازمان ملل مسئول نظارت بر قطعنامه تحریم تسلیحاتی یمن به دعوت وزارت دفاع بریتانیا محموله توقیف شده را بررسی کرد.
گزارش وزارت دفاع بریتانیا تاکید دارد که این کشور به حضور خود در منطقه ادامه میدهد و در همین راستا ناو مونتروز در اوایل سال ۲۰۱۹ در منطقه مستقر شد. این ناو به طور مستمر همراه با شرکای ائتلاف بینالمللی متشکل از ۳۸ کشور در این نوع عملیات شرکت دارد که هدف آن مقابله با “عملیات غیرقانونی” در منطقه است.بی بی سی