بانک جهانی برای اولین بار پس از تسلط طالبان اعلام کرد که در یک «رویکرد تعدیل شده» حدود ۳۰۰ میلیون دلار را از طریق آژانسهای سازمان ملل برای افغانستان کمک میکند.
بورد اجرایی این بانک در رویکرد تازه برای کمک به اقتصاد افغانستان که روز گذشته (۲۶ بهمن/دلو) اعلام کرد، این پول را از «صندوق انجمن توسعه بینالمللی» برای کشورهای فقیر، تخصیص داده است.
این صندوق کمکهای بلاعوض و قرضه به کشورهای خیلی فقیر میدهد و منابع آن را کشورهای توسعهیافته تامین میکنند.
بانک جهانی تاکید کرده است که این پول خارج از کنترل حکومت طالبان و در چارچوب «صندوق امانی احیای افغانستان» (ایارتیاف) برای کمک به خدمات اساسی از جمله غذا، آب، بهداشت، آموزش و ایجاد کار به مصرف میرسد.
بانک جهانی میگوید از زمان به قدرت رسیدن طالبان در آگوست/اوت ۲۰۲۱، صندوق امانی افغانستان حدود ۱.۵ میلیارد دلار از طریق آژانسهای امداد رسانی به افغانستان ارسال کرده است.
ازسرگیری پروژه منطقهای انتقال برق «کاسا ۱۰۰۰»
بانک جهانی میگوید به درخواست سه کشور همسایه افغانستان مشارکت کننده در پروژه انتقال برق موسوم به «کاسا ۱۰۰۰»، کار این پروژه از سر گرفته خواهد شد.«کاسا ۱۰۰۰» پروژه ای ۱.۲ میلیارد دلاری منطقه ای است که انرژی پاک را از تاجیکستان و قرقیزستاکان از طریق افغانستان به پاکستان انتقال میدهد. کار این پروژه در سه کشور دیگر به گفته بانک جهانی «نزدیک به تکمیل» است و این سه کشور تقاضای از سرگیری کار پروژه در افغانستان را کردهاند.بانک جهانی تاکید دارد که تمام نقل و انتقالات مالی مرتبط با این پروژه در خارج از افغانستان انجام میشود.
این طرح که در سال ۲۰۰۵ در کنفرانس همکاریهای اقتصادی منطقهای (ریکا) مطرح شد، قرار بود در سال ۲۰۲۰ مورد بهرهبرداری قرار گیرد؛ طرحی که هزارها خانه را در افغانستان و پاکستان روشن خواهد کرد.
«کاسا ۱۰۰۰» از بزرگترین پروژههای انرژی در آسیای میانه است که قرار است برق قرقیزستان و تاجیکستان را از طریق خطوط انتقال انرژی با طول ۱۲۵۰ کیلومتر به افغانستان و پاکستان انتقال دهد. در چارچوب این طرح دهها کیلومتر خطوط جدید برق در این کشورها ساخته خواهد شد.
آغاز کار این پروژه در سال ۲۰۱۶ در تاجیکستان با حضور مقامات این کشورها، کلید خورده بود.شرکت برشنا گفته بود با تکمیل این پروژه، افغانستان سالانه حدود ۴۵ میلیون دلار از ترانزیت برق از خاکش به کشور پاکستان، درآمد خواهد داشت.خطوط انتقال برق این پروژه در افغانستان از هفت ولایت و ۳۵ ولسوالی عبور خواهد کرد تا به پاکستان برسد.بنا به ارزیابی قبلی بیق این پروژه در داخل افغانستان ۲۲۵ میلیون دلار هزینه در بر دارد.
اصول مشارکت زنان در پروژهها
بانک جهانی میگوید به اصول صندوق امانی کمک به افغانستان که مشارکت زنان در مرکز پروژههایش است، ادامه میدهد. سیاست طالبان که زنان را از کار در سازمانهای بینالمللی منع کرده است در تضاد با آن است.بورد این بانک «رویکرد ۳» خود را که یک «رویکرد تعدیل شده» است، در حمایت از مردم افغانستان به کار انداخته است.بنا به این رویکرد تازه، قرار است این پول برای حمایت از فرصتهای شغلی درآمدزاد استفاده شود به ویژه در زمینههای «میکرو فایننس» در حمایت از فعالیت بخش خصوصی.همچنین در چارچوب رویکرد ۳، قرار است بررسیهای مالی، بخش خصوصی و فقر در افغانستان انجام شود تا دادههای آن در اختیار جامعه بینالمللی قرار بگیرد.
بانک جهانی پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان «رویکرد ۱» را داشته است که در چارچوب آن، ۲۸۰ میلیون دلار از صندوق امانی به یونیسف و برنامه جهانی غذا برای کمکهای بشردوستانه اضطراری داده است.همچنین از طریق «رویکرد ۲» بیش از ۱.۳ میلیارد دلار در زمینههای خدمات اساسی بهداشتی، آموزشی، امنیت غذایی، معیشت و آب تخصیص داده است.بی بی سی