دیپلماتهای چندین کشور اتحادیه اروپا، از جمله آلمان در تلاش برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی هستند. مبنای این اقدام، یک حکم دادگاه دوسلدورف در مورد پرونده آتشسوزی در عبادتگاه یهودیان در شهر بوخوم است.
دیپلماتهای اروپایی روز دوشنبه ۲۷ مه (۷ خرداد) به خبرگزاری آلمان گفتهاند که چندین کشور اتحادیه اروپا، از جمله آلمان به دنبال این هستند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بر اساس حکم دادگاهی در دوسلدورف آلمان در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهند.
آلمان در میان شماری از دیگر کشورها از مقامات حقوقی اتحادیه اروپا خواسته است تا حکم دادگاه دوسلدورف را بررسی کنند که نشان میدهد یک نهاد دولتی ایران مسئول آتشسوزی در عبادتگاه یهودیان (کنیسه) در شهر بوخوم بوده است.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا به خبرگزاری آلمان گفتند که نهاد خدمات حقوقی این اتحادیه تأیید کرده است که این حکم میتواند کافی باشد. خبرگزاری آلمان در حاشیه نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل از این اقدام مطلع شده است.
بر اساس اطلاعات به دست آمده، در پی تحلیل سرویس حقوقی اتحادیه اروپا، اکنون چندین کشور این اتحادیه از ایده آغاز مراحل رویهای لازم برای طبقهبندی سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی حمایت کردهاند.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، بارها در گذشته گفته است که با قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی موافق است. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا اکثریت لازم در میان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا برای این منظور وجود داشته باشد. تصمیم برای یک چنین طبقهبندی از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید به اتفاق آرا اتخاد شود.
اسرائیل مدتهاست که از اتحادیه اروپا خواسته است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی طبقهبندی کند و حال با حکم دادگاهی در دوسلدورف، یک گام دشوار و مهم به انجام رسیده است.
تعیین یک شاخه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به عنوان یک سازمان تروریستی، بر اساس قوانین اتحادیه اروپا تا به امروز چالشبرانگیز بوده است، زیرا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ابتدا باید از سوی یک نهاد ملی به دلیل فعالیتهای تروریستی تحت پیگرد کیفری قرار گیرد.
دشواری در طبقهبندی سپاه به عنوان سازمان تروریستی پس از حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل با هواپیماهای بدون سرنشین و موشک در ماه آوریل مشخص شد. تا همین اواخر، سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا به ریاست جوزپ بورل تردید داشت که حکم دوسلدورف پیششرطهای لازم برای این طبقهبندی را برآورده میکند یا نه.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیپلمات ارشد این اتحادیه، تا کنون به عنوان مخالف طبقهبندی سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی در اتحادیه اروپا شناخته شده است.
یکی از دلایل این امر، تلاش برای متقاعد کردن جمهوری اسلامی به پایبندی به توافقی برای محدود کردن برنامه هستهای این کشور است که هدف آن جلوگیری از ساخت بمب هستهای توسط جمهوری اسلامی است.
حکم دادگاه دوسلدورف در دسامبر گذشته برای حمله به کنیسهای در بوخوم آلمان صادر شد. در آن زمان یک ایرانی-آلمانی به جرم تبانی برای ارتکاب به آتشسوزی شدید و اقدام به آتشسوزی مجموعاً به دو سال و نه ماه حبس محکوم شد.
دادگاه دوسلدورف اعلام کرد که او از سوی فردی در ایران به نام رامین یکتاپرست برای این کار اجیر شده بود. به گفته مقامهای امنیتی آلمان، یکتاپرست رهبر یک باند تبهکار بوده و با سپاه پاسداران همکاری داشته است. او همچنین به اتهام قتل در آلمان تحت تعقیب بوده است.
دیپلماتها روز دوشنبه اما تاکید کردند که طبقهبندی تروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در وهله نخست یک گام نمادین خواهد بود، زیرا تحریمهای اتحادیه اروپا از پیش علیه آنها اعمال شده است. دویچه وله