نامه۶۰۰ فعال سیاسی و خانواده دادخواه: برای رئيسی در سازمان ملل “بزرگداشت” نگیرید

جمعی از خانواده‌های دادخواه و فعالان سیاسی و حقوق بشری از سازمان ملل خواستند برای ابراهیم رئیسی که نقش کلیدی در کشتارها در ایران داشته، مراسم برگزار نکند. آنها پرسیده‌اند “اگر هیتلر کشته می‌شد، مراسم برگزار می‌کردید؟”

گروه بزرگی از خانواده‌های دادخواه، فعالان سیاسی، حقوق بشری، فعالان حقوق زن همراه با اهالی فرهنگ و هنر در نامه‌ای از دنیس فرانسیس، رئیس هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستند از برگزاری “هرگونه مراسم” برای ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق ایران در سازمان ملل، “اکیدا” خودداری کند.

سازمان ملل متحد در اطلاعیه‌ای اعلام کرده که قصد دارد در تاریخ ۳۰ ماه مه (پنجشنبه ۱۰ خرداد) مراسمی برای “یادبود رییس جمهور سابق جمهوری اسلامی ایران” برگزارکند.

این جمع که بیش از ۶۰۰ نفر را در برمی‌گیرد در نامه خود به نقش کلیدی رئیسی در کشتار حدود پنج هزار زندانی سیاسی در تابستان ۶۷، شکنجه هزاران نفر و سرکوب خشن مخالفان در ایران اشاره کرده‌ و گفته‌اند او “یکی ازعوامل موثر و تصمیم گیرنده در کشتار دگراندیشان و معترضان به سیاست‌های جمهوری اسلامی در بیش از چهار دهه حکومت اسلامی در ایران” است.

“اگر هیتلر کشته می‌شد، مراسم برگزار می‌کردید؟”

آنها ابراهیم رئیسی را “یکی از ناقضان حقوق بشر و جنایت علیه بشریت” دانسته‌اند که “باید محاکمه می‌شد”. این جمع از دادخواهان به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل یادآور شده‌اند که نام رئیسی “در هیئت مرگ در دادگاه حمید نوری به عنوان مقام بالادستی ذکر شده و شهادت‌های شاهدان در این پرونده مبنی بر دست داشتن ابراهیم رئیسی درجنایت علیه بشریت در کشتار ۶۷ موجود است.”

آنها خاطرنشان کرده‌اند که ابراهیم رئیسی درطول ۴۵ سال تاریخ جمهوری اسلامی “مستقیما” در اقدامات ضدبشری جمهوری اسلامی “نقش یا نظارت داشته است”. از جمله “در ناپدیدسازی‌های قهری و اعدام‌های فراقضایی هزاران مخالف سیاسی  در دهه شصت، در کشتار معترضان جنبش زن زندگی آزادی، در قتل، بازداشت خودسرانه، ناپدیدسازی قهری و شکنجه هزاران معترض و آزار و اذیت خشونت‌آمیز زنان و دخترانی که از حجاب اجباری سرپیچی می‌کردند، و دیگر نقض‌های جدی حقوق بشر”.

در بخشی از نامه آمده است: «ما خانواده‌های دادخواه، فعالان حقوق زنان و حقوق بشر از شما می‌پرسیم آیا اگر هیتلر در سانحه هوایی کشته می‌شد برایش مراسم بزرگداشت در سازمان ملل برگزار می‌کردید؟»

آنها همچنین گفته‌اند بعید می‌دانند که  او و سایر مقامات سازمان ملل متحد از گزارش کمیته حقیقت‌یاب بی‌اطلاع باشند که “به تازگی موارد نقض حقوق بشر و خشونت‌های اعمال شده توسط جمهوری اسلامی را در سطح جنایت علیه بشریت” برشمرده است. در نامه به گزارش‌های جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران در مورد نقض گسترده حقوق بشر در ایران نیز اشاره شده است.

از هیچ مقام متهم به جنایت نباید تجلیل شود

خانواده‌های دادخواه و فعالان حقوق زنان و حقوق بشر خطاب به رئیس هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفتند: «از ادای احترام به ابراهیم رییسی که میان مردم ایران با القابی چون “آیت الله قتل عام”، “جلاد ایران”، “قصاب تهران” و عامل اعدام هزاران زندانی سیاسی وعقیدتی معروف است خود داری کنید.»

آنها تاکید کرده‌اند که سازمان ملل متحد به عنوان حافظ حقوق بشر جهانی، “هیچ  شخصی را در هر مقام و منصبی که متهم به جنایت علیه بشریت است نباید تایید یا تجلیل کند”.

از جمله امضاکنندگان این نامه شیرین عبادی، شعله پاکروان، بانو صابری، الهه امانی، کاظم کردوانی، مهرانگیز کار، سعید دهقان، رضوان مقدم، نیره توحیدی، بهاره منشی، فرح کریمی، لاله بازرگان، فرح مدائن، لادن بازرگان، خاطره معینی، پروین اردلان، منصوره شجاعی، گیتی پورفاضل، نيلوفر بيضايی، کوثر افتخاری و بسیاری دیگر از کنشگران مدنی و سیاسی ایرانی هستند. دویچه وله

اینرا هم بخوانید

سقوط تاریخی ریال، خیز بلند انقلاب – کیوان جاوید

مندرج در ژورنال شماره ۹۲۱ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده …