
اصطلاح آپارتاید به معنای جداسازی است. آپارتاید نام سیتمی بود که بعد از جنگ جهانی دوم در آفریقای جنوبی حاکم شد و تا دهه 90 ادامه داشت. در این سیستم حقوق افراد جامعه بر اساس رنگ پوست آنها طبقه بندی شده بود که بیشترین مزایا و حقوق به سفید پوستان تعلق داشت و در مرحلهی بعدی رنگین پوستان و سیاه پوستان قرار داشتند.
آپارتاید جنسیتی مفهومی است که در دهه های اخیر وارد ادبیات جهانی شده و به تبعیض بر اساس جنسیت یه هویت جنسیتی اشاره دارد. این مفهوم نه تنها به تفاوتهای فیزیولوژیکی بین مردان و زنان اشاره دارد بلکه به تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز مربوط میشود که بر اساس جنسیت و هویت جنسیتی افراد، آنها را از یکدیگر متمایز میکنند.
تنزل جایگاه زن به مادون انسان و تحقیر زنان به دست طبقات سرمایه دار و حکومتهای مذهبی، وسیله ای برای حفظ برتری مردان بر زنان است.
قوانین تبعیض آمیز جمهوری اسلامی شامل محدود کردن حق زنان در کار ، اشتغال و آموزش است که از راه سهمیه بندی جنسیتی و ایجاد محدودیت در برخی از رشته های تحصیلی، مجوزهای آموزشی تبعیض آمیز و تفکیک جنسیتی در برخی از مکانهای عمومی اعمال میشود. در قوانین حکومت ایران، زنان از حق خروج از کشور بدون اجازه شوهر، حق طلاق و حق حضانت فرزندان محروماند و حق ارث آنها نصف حق ارث مردان است و همچنین حکومت حق چندهمسری را به مردان داده و حجاب را برای زنان اجباری کرده است.
آسیب رسانترین کاری که رژیم کرده مجاز دانستن ازدواج کودکان است که به واقع بردگی و اعمال خشونت جنسی حکومت علیه دختران است. قتل زنان و دختران به دست خویشاوندان و آشنایان امروزه جز خبرهای رایج در ایران است.
به نظر نیره انصاری، کارشناس حقوقی و فعال بشر، خشونت علیه زنان به چهار شکل اعمال می شود:
· جسمانی : کتک زدن، سوزاندن، اسیدپاشی، کنار زدن و مانند آن، که همه زنان صرفنظر از سن، میزان تحصیلات، تعلق قومی و وضع خانوادگی متحمل میشوند.
· روانی : قلدری به هدف تحقیر کردن، تهدید به اعمال خشونت و مرگ، منزوی کردن از خانواده و دوستان، حبس کردن در خانه. در ایدئولوژی مذهبی حاکم، زن همیشه معصیت کار است و همین باعث محرومیت زنان در جامعه شده است. پیامدهای این رفتار با زنان از جمله شامل احساس کم ارزش بودن، افتادن به فکر خودکشی و گوشه گیری اجتماعی است.
· اقتصادی
· جنسی : تجاوز و سواستفاده جنسی، فروش دختران توسط پدران معتاد و فقیر، رواج فیلمهای هرزه نگاری به مثابه شکل نوین خشونت علیه زنان، رفتار کلامی یا جسمانی تحقیر کننده در محلکار، مانع تراشی در راه ارتقا شغلی، تماس جسمانی ناخواسته، اخراج یا تجاوز جسمی.
جنبش اعتراضی با شعار زن، زندگی، آزادی که با مرگ مهسا امینی 22 ساله در بازداشتگاه گشت ارشاد آغاز شد نقطه عطفی مهم در جنبش مردمی ایران بود. این جنبش که زنان و دانشجویان در پیشاپیش آن مبارزه میکردند طی چند هفته به جنبش اعتراضی به دیکتاتوری و برای تحقق حقوق زنان تبدیل شد. در این اعتراضها هزاران نفر دستگیر شدند صدها نفر زخمی شدند یا عضوی از بدن خود را از دست دادند و دهها نفر هم کشته شدند. شماری از بازداشت شدگان زن گزارشهای مربوط به آزار جنسی زنان و دختران جوان در زندانها را تایید کردند. رژیم برای سرکوب کردن اعتراضات نیروهای امنیتی و اراذل اوباش لباس شخصی را به میدان فرستاد که بسیاری از آنها سلاح گرم داشتند.
در تابستان سال بعد، رژیم به حمله های شیمیایی به مدرسه های دخترانه روی آورد که به بستری شدن دهها دختر در بیمارستانهای کشور منجر شد.
همزمان با روز جهانی زن، نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل، از جامعه جهانی خواست به جرم انگاری آپارتاید جنسیتی در ایران کمک کنند. این کنشگر حقوق زنان در پیامی از زندان اوین خطاب به نهادهای بین المللی حقوق بشری و فمینیستی و حامیان آزادی و برابری خواهی و دموکراسی در سراسر دنیا درخواست کرد از زنان معترض ایران و افغانستان حمایت کنند. در بخشی از پیام نایب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر ایران آمده: آپارتاید جنسیتی در رژیم جمهوری اسلامی به شکل موذیانه، فریبکارانه و گمراه کننده عمل میکند و با توسل به اصول حکومتهای دینی، فرودستی و تبعیض علیه زن را عمق می بخشد و تشدید میکند.
به امید پیروزی انقلاب زن، زندگی، آزادی