بنیامین نتانیاهو ساعاتی پس از سقوط حکومت بشار اسد از مرز کشورش با سوریه بازدید کرد و گفت به ارتش دستور داده در منطقه حائل واقع در خاک سوریه و برخی نقاط دیگر اطراف این نواره حائل مستقر شود.
ویروز یکشنبه ۱۸ آذرماه گفت توافق سال ۱۹۷۴ میان اسرائیل و سوریه با فروپاشی روبهرو شده و سربازان ارتش سوریه محلهای استقرار خود را ترک کرده بودند، و افزود اجازه نخواهیم داد هیچ نیروی خصمی در مرزهای ما مستقر شود.
او این روز را یک روز تاریخی برای خاورمیانه خواند و گفت حکومت بشار اسد یک مهره مرکزی در محور شرارت ایران بود و«حال، این حکومت فروپاشیده که نتیجه مستقیم ضرباتی است که ما به ایران و حزبالله، دو حامی اصلی حکومت اسد، وارد کردیم». ویدامه گفت که ضربات اسرائیل موجب زنجیره واکنشهایی در خاورمیانه از سوی همه عواملی شده که میخواهند از زیر بار این حکومت سرکوبگر و خودکامه رها شوند.وی گفت ضعیت جدید «فرصتهای تازه و بسیار مهم برای کشور اسرائیل ایجاد میکند اما در همین حال، بدون مخاطره نیز نیست».
در همین حال وزیر دفاع اسرائیل هم از اعزام نیروهای نظامی اسرائیل به منطقه حائل خبر داد.
یسرائیل کاتس در یک سخنرانی تلویزیونی گفت این تصمیم به منطور اطمینان از امنیت جوامع اسرائیلی در بلندیهای جولان گرفته شده است.
او نیز در اظهاراتی مشابه بنیامین نتانیاهو سقوط رژیم بشار اسد را ضربهای سخت «به محور شرارت رژیم ایران خواند که هدف اعلام شدهاش نابودی دولت اسرائیل است». کاتس یکبار دیگر حکومت ایران را به اختاپوسی تشبیه کرد که بازوان آن یکی پس از دیگری قطع خواهد شد.
در ماههای اخیر، اسرائیل فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و همچنین رهبران ارشد گروه افراطی حماس و حزبالله لبنان را که هر دو از سوی تهران حمایت میشوند کشته است.
اسرائیل به ندرت در مورد حملات فردی در سوریه ابراز نظر میکند اما بارها گفته است که اجازه نخواهد داد ایران حضور خود را در این کشور گسترش دهد.
پس از سقوط حکومت بشار اسد در روز یکشنبه ارتش اسرائیل اعلام کرد که پیش از آنکه تسلیحات نظامی سوریه به دست نیروهای شورشی مخالف بشار اسد بیافتد، به اهداف نظامی متعلق به ارتش سوریه حمله کرده است.
رسانههای اسرائیل میگویند کارخانه تسلیحات شیمیایی در اطراف فرودگاه دمشق هدف جنگندههای این کشور قرار گرفته اما ارتش در بیانیه خود به ماهیت محلی که هدف بوده، اشاره نکرده است.
این نخستین حمله از هزاران حمله اسرائیل به سوریه در بیش از دو دهه گذشته است اما نخستین حمله پس از تأیید فروپاشی جکومت بشار اسد به شمار میآید.
رسانههای غیردولتی سوری در این روز از انفجار در فرودگاه نظامی المزه در اطراف دمشق خبر دادند.
ارتش اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد در رویدادهای داخلی سوریه دخالت نخواهد کرد و تنها به حوادثی واکنش نشان خواهد داد که تهدیدی برای منافع امنیتی اسرائیل و مردم این کشور باشد.
نخستوزیر و ارتش اسرائیل درست پیش از آغاز حملات شورشیان مسلح به شهر حلب که آغازگر سقوط زنجیرهای شهرهای دیگر شد، به بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، هشدار دادند اگر به تجهیز دوبارهٔ گروه حزبالله در لبنان کمک کند، «به خاطر بازی با آتش»، خود او «بهایی مستقیم» خواهد پرداخت.
سوریه کشوری چند قومیتی با چند دین مختلف است که اقلیتهای مهمی از مسیحیان، علویها، کردها و دروزیها، گروه اقلیت عرب با جمعیتهای قابل توجه در اسرائیل و لبنان، و کشورهای دیگر در آن زندگی میکنند. رادیو فردا