رویترز: ۲۵ میلیون بشکه نفت جمهوری اسلامی به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار در چین سرگردان مانده‌ است

خبرگزاری رویترز گزارش داده که در پی تحریم‌های نفتی دولت ترامپ، از شش سال پیش تا کنون ۲۵ میلیون بشکه نفت ایران در بنادر چین سرگردان مانده‌اند. ارزش کنونی این محموله نفتی ایران ۱.۷ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۸ ژانویه (۱۹ دی‌ماه) با انتشار گزارشی به نقل از سه مقام ایرانی و یک منبع چینی که نامشان فاش نشده، نوشت که ایران در حال تلاش برای بازگرداندن ۲۵ میلیون بشکه نفت از چین است که در پی تحریم‌های اعمال‌شده از سوی دولت دونالد ترامپ، از شش سال پیش تا کنون در بنادر چین سرگردان مانده‌اند.

ترامپ از ۲۰ ژانویه به کاخ سفید بازمی‌گردد و برخی ناظران و تحلیلگران می‌گویند که او احتمالا تحریم‌های جدیدی را علیه صادرات نفت ایران وضع خواهد کرد تا درآمدهای نفتی تهران را کاهش دهد؛ مشابه با اقدامی، که او در دوره پیشین ریاست‌ جمهوری‌اش در آمریکا انجام داده بود.

تحریم‌های اعمال‌شده علیه جمهوری اسلامی در دور قبلی ریاست‌ جمهوری دونالد ترامپ باعث شد تا صادرات روزانه نفت جمهوری اسلامی از ۲.۵ میلیون بشکه به کمتر از ۳۵۰ هزار بشکه کاهش یابد.

چین که می‌گوید تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران را به رسمیت نمی‌شناسد، در سال‌های اخیر حدود ۹۰ درصد از صادرات نفت ایران را با تخفیف‌های ویژه‌ای خریداری کرده است و به این ترتیب، پالایشگاه‌های چین از این طریق میلیاردها دلار سود برده‌اند.

رویترز در ادامه ارزش نفت سرگردان ایران در بنادر چین را ۱.۷ میلیارد دلار اعلام کرده و افزوده است که این موضوع نشان‌دهنده چالش‌های تهران برای فروش نفت خود حتی در چین است.

مقام‌های ایرانی به درخواست رویترز برای ارائه توضیح در این زمینه پاسخ ندادند. در سوی دیگر اما وزارت امور خارجه چین درباره نفت سرگردان ایران در بنادر این کشور تنها به گفتن این موضوع بسنده کرد که همکاری میان تهران و پکن، مشروع است.

بر پایه این گزارش، به رغم تحریم‌های گسترده جهانی علیه ایران اما جمهوری اسلامی با تکیه بر نفکتش‌های  موسوم به “ناوگان سایه‌” (یا “ناوگان شبح”)، تجارت جهانی گسترده‌ای را در زمینه صادرت نفت ایجاد کرده است. در این بین، عمده نفت صادراتی ایران به چین، به عنوان نفتکش‌ها و محصولاتی غیرایرانی در بنادر چین به ثبت می‌رسند.

دو منبع آشنا به این محموله‌ها به رویترز گفته‌اند که شرکت ملی نفت ایران این محموله‌ها را در زمان معافیت‌های اعطاشده توسط ترامپ به بنادر چین تحویل داد و از این رو، محموله‌های مزبور “به نام ایران به ثبت رسیدند.”

به گفته این منابع که نامشان فاش نشده، شرکت ملی نفت ایران این محموله‌ها را در مخازنی اجاره‌ای در بنادر دالیان و ژوشان در شرق چین انبار کرد. اجاره این مخازن به شرکت ملی نفت ایران با هدف فروش نفت در چین یا ارسال آن به سایر خریداران در منطقه، امکان‌پذیر بوده است.

اما به گفته سه نفر از چهار منبع رویترز، ترامپ در اوایل سال ۲۰۱۹ معافیت‌ها را لغو کرد و در نتیجه آن، نفت ایران هرگز موفق نشد خریداری پیدا کند و به این ترتیب، نفت ایران در این مخازن سرگردان باقی مانده‌اند.

قبض “۴۵۰ میلیون دلاری” بابت ذخیره‌کردن نفت‌ها در مخازن

به گفته یکی از این سه منبع ایرانی، مخازن نفت در دالیان توسط شرکت PDA Energy نگهداری می‌شود و این شرکت از ایران خواسته “بیش از ۴۵۰ میلیون دلار” هزینه ذخیره‌سازی نفت از سال ۲۰۱۸ تا کنون را بپردازد. در ژوشان، مخازن توسط اپراتور ذخیره‌سازی خصوصی به نام CGPC اداره و نگهداری می‌شود.

یکی از منابع ایرانی مطلع می‌گوید که در هفته‌های اخیر مذاکرات بین مقامات ایرانی و اپراتورهای ذخیره‌سازی چینی در مورد پرداخت هزینه‌های ذخیره‌سازی و همچنین شرایط لازم برای آزادسازی نفت با جدیت بیشتری در جریان است چرا که جمهوری اسلامی در آستانه بازگشت ترامپ به کاخ سفید، از احتمال تشدید تحریم‌ها توسط دولت جدید آمریکا به شدت نگران است.

طبق گفته این منبع ایرانی، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در ماه دسامبر به پکن سفر کرد و در مذاکراتش با طرف‌های چینی، “پیشرفت‌هایی” در مورد نفت سرگردان ایران داشته است. این منبع، از ارائه جزئیات بیشتر در این خصوص خودداری کرد. دویچه وله

اینرا هم بخوانید

پارلمان لبنان ژوزف عون، فرمانده ارتش را به عنوان رئیس جمهور جدید انتخاب کرد

پارلمان لبنان در جلسه امروز سرانجام ژوزف عون، فرمانده ارتش را به عنوان رئیس جمهور …