یک منبع نزدیک به حزبالله به خبرگزاری فرانسه گفته است اکثر پایگاههای نظامی این گروه در جنوب لبنان به کنترل ارتش این کشور در آمده است. خلع سلاح حزبالله مطالبهای داخلی و خارجی است.
خبرگزاری فرانسه روز شنبه ۱۲ آوریل (۲۳ فروردین) به نقل از یک منبع نزدیک به حزبالله لبنان گزارش داد که اکثر پایگاههای نظامی متعلق به این گروه شبهنظامی در جنوب لبنان تحت کنترل ارتش این کشور قرار گرفته است.
از جمله مفاد آتشبس ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ که به بیش از یک سال درگیری بین حزبالله و اسرائیل، از جمله دو ماه جنگ تمام عیار پایان داد، این بود که تنها نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد و ارتش لبنان باید در جنوب مستقر شوند.
این توافق همچنین این گروه شبه نظامی مورد حمایت ایران را ملزم میکرد تا زیرساختهای نظامی باقیمانده خود در جنوب لبنان را برچیده و جنگندههای خود را به شمال رودخانه لیتانی، که در حدود ۳۰ کیلومتری از مرز اسرائیل قرار دارد، منتقل کند.
این منبع که خواست نامش فاش نشود، گفت: «از ۲۶۵ مواضع نظامی شناسایی شده در جنوب لیتانی، حزبالله حدود ۱۹۰ موضع را به ارتش واگذار کرده است.»
پیش از این از قول دو منبع آگاه اعلام شده بود که حزبالله در حال بررسی این است که قدرتمندترین سلاحهای خود شامل پهپادها و موشکهای ضدتانک را نیز به ارتش این کشور تحویل دهد.
از سوی دیگر پس از توافق آتشبس، اسرائیل از اغلب مناطقی که در خاک لبنان حضور داشت عقبنشینی کرد. با این وجود، این کشور با از دست دادن ضربالاجل ماه ژانویه باید خروج نیروهای خود از لبنان را تا ۱۸ فوریه تکمیل میکرد، اما با این حال نیروهای خود را در پنج نقطه استراتژیک، نگه داشته است.
همچنین ارتش اسرائیل به حمله به “زیرساختهای حزب الله” یا اعضای این گروه در لبنان، ادامه داده است.
تاکید مجدد رئیس جمهوری لبنان بر خلع سلاح حزبالله
جوزف عون، رئیس جمهوری لبنان، در یک سخنرانی در روز شنبه به مناسبت سالگرد آغاز جنگ داخلی لبنان در سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰، مجدداً درخواست خود از حزبالله برای “زمین گذاشتن سلاح” را تکرار کرد.
او گفت: «از آنجا که همه ما به اتفاق آرا معتقدیم که هرگونه حمل سلاح خارج از اختیارات دولتی منافع لبنان را به خطر میاندازد، زمان آن فرا رسیده است که بگوییم لبنان فقط میتواند توسط دولت، ارتش و نیروهای امنیتی محافظت شود.»
یک مقام لبنانی نیز گفته است که مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه آمریکا برای خاورمیانه، در سفر آخر هفته گذشته خود به بیروت، خلع سلاح حزبالله را با مقامات ارشد لبنانی مطرح کرده است.
اورتگاس در یک مصاحبه با شبکه تلویزیونی لبنانی LBCI گفته بود: «ما همچنان به فشار بر دولت لبنان برای اجرای کامل توقف درگیریها ادامه میدهیم و این شامل خلع سلاح حزبالله و همه شبه نظامیان میشود.»
او تاکید کرد که این خلع سلاح باید “در اسرع وقت” رخ دهد. اورتگاس همچنین در مورد نقش حزبالله در آینده لبنان گفته بود که آمریکا “خط قرمز روشنی دارد” و آن عدم حضور حزبالله در دولت است.
ایالات متحده آمریکا ریاست کمیتهای را بر عهده دارد که فرانسه نیز عضو آن است. این کمیته وظیفه نظارت بر اجرای آتشبس را بر عهده دارد.
پس از حمله شبه نظامیان حماس به اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳، حزبالله در حمایت از فلسطینیان حملاتی را به شمال اسرائیل آغاز کرد.ماهها تبادل آتش با نیروهای اسرائیلی سرانجام در سپتامبر سال گذشته به جنگی تمام عیار تبدیل شد که نتیجه آن کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل این گروه شبه نظامی و بسیاری از سران ارشد آن بود.
حزبالله اکنون به شدت ضعیف شده است و به گفته مقامات لبنانی، بیش از ۴ هزار نفر در این درگیریها کشته شدهاند.حزبالله به عنوان نیروی نیابتی ایران شناخته میشود و جمهوری اسلامی بخش بزرگی از منابع مالی و تسلیحات این گروه را تامین میکند.این گروه از طرف بسیاری از کشورها از جمله آمریکا به عنوان یک گروه ترویستی شناخته میشود و تحت تحریمهای شدید قرار گرفته است.دویچه وله