نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل در امور افغانستان هشدار داد که سرعت و حجم بازگشت افغانستانیها از ایران، سازوکار حمایتی شکننده از آنها را بیش از پیش تحت فشار قرار میدهد.
رزا اوتونبایووا روز سهشنبه ۲۴ تیرماه پس از بازدید از مرز اسلام قلعه در استان هرات، خواستار حمایت فوری بینالمللی از افغانستان شد.او گفت: «دامنهٔ عظیم بازگشتها، به صورت خیلی ناگهانی و با اجبار شدید، باید زنگ هشدار را در سراسر جهان به صدا درآورد».
نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل گفت اگر مداخلهٔ سریع صورت نگیرد، از دست رفتن کمکها، فشارهای بازار کار و مهاجرتهای دورهای، منجر به پیامدهای ویرانگری مانند بیثباتی بیشتر افراد بازگشته و میزبان، آوارگی مجدد، جابهجایی گستردهٔ دستهجمعی و خطرات برای ثبات منطقهای خواهد شد.
در هفت ماههٔ سال جاری میلادی، بیش از ۱.۴ میلیون نفر برگشتهاند یا مجبور به بازگشت به افغانستان شدهاند، که بیش از یک میلیون نفر از آنها از ایران بودهاند.
نیکول ون بایتنبورگ، از فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ، گفت کودکان افغانستانی که از ایران بازمیگردند، به دلیل شرایط بد در مرز و هوای گرم، دچار بیماریهایی مانند خارش، تب و سایر بیماریها شدهاند.
همکاران او هر روز صدها کودک را که از والدینشان جدا شده بودند، دوباره به هم میرساندند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده که افراد در هرج و مرجی که در خروج سریع از کشور رخ میدهد، وسایل و مدارک خود را از دست میدهند. اکثر آنها تنها توانستند چند چمدان بردارند و برخی اکنون از چمدانهای خود به عنوان مبلمان موقت استفاده میکنند.
نیل ون بایتنبورگ از مرز در تماس تلفنی با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «افغانستان یک بحران ناشناخته است، و در حال حاضر در جهان بحرانهای زیادی وجود دارد که به نظر میرسد فراموش شدهاند».
او افزود: «مشکلات و چالشها بسیار زیاد است. ما فقط دربارهٔ وضعیت اینجا در مرز صحبت میکنیم، اما این افراد باید به مناطقی برگردند که بتوانند مدت طولانیتری زندگی کنند و زندگیشان را بازسازی کنند».برگرفته از رادیو فردا