بر اثر گرد و غبار شدید و رطوبتی که میزان آن نزدیک به ۱۰۰ درصد گزارش شده روز شنبه، ۲۳ بهمن ماه شماری از نیروگاههای استان خوزستان از مدار خارج شدند و آب و برق در اغلب شهرهای بزرگ این استان قطع شد.
جلیل مختار، نماینده آبادان و سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس میگوید که اوضاع بحرانی استان خوزستان از سویی ناشی از معضل ریزگردهاست، و از سوی دیگر به عدم بازسازی کارشناسانهی بخشهای تاسیساتی و زیرساختی شهرهای جنگزدهی این استان مربوط میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر، نماینده آبادان روز دوشنبه، ۲۵ بهمن ماه گفت: «دولت بایستی به دلیل بیحرمتی به مردم استان خوزستان از محضر آنان عذرخواهی کند و جهت بررسی و حل مشکلات و بحران اخیر با تشکیل جلسه هیئت دولت در استان خوزستان مشکلات و بحران را خاتمه دهد.»
عبدالله سامری، نماینده خرمشهر نیز با اشاره به سفر وزیر نیرو، حمید چیتچیان به خوزستان به خبرگزاری ایسنا گفته است: «اینکه وزیر به خوزستان بیاید و حضور بزند و برود، دردی از مردم خوزستان را دوا نمیکند. این آمدن به خوزستان باید نتیجه داشته باشد و مردم خوزستان نتیجه آن را ببینند.»
بیشتر بخوانید: با قطع آب و برق خوزستان به حالت نیمه تعطیل درآمد
عباس پاپیزاده، نماینده دزفول در مجلس، میگوید وضعیت آلودگی آب و هوا در استان خوزستان منجر به افزایش بیماریهای پوستی و تنفسی شده به طوری که گاهی روزانه ۲۰ هزار نفر راهی بیمارستانهایی میشوند که توان و ظرفیت پذیرش آنها را ندارند.
تبدیل بحران به تهدید ملی
او با بیان این که دولت از دو سال پیش بودجه مقابله با ریزگردها را حذف کرده به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «استان خوزستان سالهاست که درگیر پدیده ریزگردها بوده اما این معضل در حال تبدیل شدن به تهدید ملی است.»
یک کارشناس وزارت نیرو که نخواسته نامش فاش شود در گفتوگو با کانال تلگرامی “راهبرد” ابراز تاسف کرده که سوءمدیریت منابع آبی که ناشی از “بیتدبیری محض” در آمایش صنعتی و کشاورزی استانهای همجوار است، منجر به آن شده که جلگه خوزستان، دومین استان حاصلخیز کشور، به تدریج به بیابان تبدیل شود.
تالابهای در حال مرگ
محمد کیانوشراد، عضو ارشد حزب اتحاد ملت و نماینده اهواز در مجلس ششم، در یک یادداشت تلگرامی حل معضل ریزگردها در خوزستان را نیازمند عزم ملی عنوان کرده و از رئیس جمهور حسن روحانی میخواهد همانگونه كه در هفتههای آغاز دولت یازدهم با تشكیل كمیتهای ویژه، نجات دریاچه ارومیه را در دستور كار قرار داد، به وضعیت خوزستان نیز به طور ویژه رسیدگی کند.
او با تاکید بر ضرورت احیای “تالابهای در حال مرگ” خوزستان، وضع این استان را اسفبار توصیف کرده و از نمایندگان مجلس میخواهد در صورتی که روحانی وزیر نیرو را برکنار نکند او را استیضاح کنند.
نماینده آبادان در مجلس نیز بدون نام بردن از چیتچیان خواستار برخورد با مسئولان “بیکفایت” شده است: «چرا رئیس جمهور مشکلات و مسائل خوزستان را در پدیده ریزگردها، معضل بیآبی، قطعی برق، مشکل فاضلاب و بیکاری و غیره را جدی نمیگیرد و به بیکفایتی برخی از مسئولان خاتمه نمیدهد؟»
محسن حاجی میرزایی، دبیر هیئت دولت، میگوید در نشست شامگاه دیروز دولت (یکشنبه ۲۴ بهمن) وضعیت بحرانی استان خوزستان و قطع آب و برق اغلب شهرهای استان بررسی شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس او گفته است: «امروز این حوادث پرده از غفلتها بر میدارد و همه آن چیزهائی که بایستی از مسیر دوراندیشی سامان مییافت امروز از مسیر حادثه مورد توجه قرار میگیرد.»
بیشتر بخوانید: آلودگی هوای اهواز از توان سنجش دستگاهها فراتر رفت
دبیر هیئت دولت با اشاره به سفر چند روز پیش معاون اول رئیس جمهور به خوزستان ابراز امیدواری کرد که مهار کانونهای داخلی تولید گردوغبار شتاب بیشتری بگیرد.
اسحاق جهانگیری در سفر ۱۸ بهمن ماه خود به ماهشهر دستور داد شورایی سه نفره متشکل از وزیر جهاد کشاورزی، استاندار خوزستان و معاون سازمان برنامه و بودجه کشور بر اقدامات اجرایی برای مهار کانونهای گردوغبار با اولویت اجرای عملیات در ۳۰ هزار هکتار “کانون فوق بحرانی و فوق خطر استان خوزستان” نظارت کند.