یک موسسه تحقیقاتی و استراتژیک در بریتانیا درباره افزایش به خطر افتادن امنیت غذایی در جهان هشدار داده است.
موسسه پژوهشی و غیردولتی چتمهاوس گفته است امنیت غذایی در جهان به طور روزافزونی وابسته به ۱۴ گلوگاه آبی شده است.
این موسسه توصیه کرده که اقدامات بیشتری برای حفاظت از مسیرهای حمل و نقلی نظیر کانال پاناما و سوئز و همچنین تنگههای ترکیه انجام گیرد.
حدود یک چهارم غذای مصرفی در جهان در بازارهای بینالمللی معامله میشود.
به همین دلیل، بر اساس گزارش این موسسه، عرضه و قیمت مواد غذایی در برابر بحرانهای پیش بینی نشده یا تغییرات اقلیمی بسیار آسیبپذیر است.
به گفته چتم هاوس، زیرساختهای این گلوگاههای دریایی عموما کهنه هستند و به سختی میتوانند در برابر بلایای طبیعی تاب بیاورند؛ بلایایی که انتظار میرود با گرمایش زمین گسترده تر شوند.
توصیه این موسسه بریتانیایی این است که دولتها باید بر روی زیرساختهایی سرمایهگذاری کنند که در برابر تغییرات اقلیمی تحمل بالایی داشته باشد و همچنین تولید مواد غذایی تنوع یابد.
در این گزارش مثالهایی هم ارائه شده است:
- حدود ۷۵ درصد وارادات ذرت و گندم ژاپن از طریق کانال پاناما صورت میگیرد که حدود سیصد متر عرض دارد.
- حدود یک سوم وارادات غلات در کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی از تنگههای ترکیه عبور میکند و مسیر جایگزینی برای این کار وجود ندارد.
- بیش از ۲۵ درصد صادرات سویا در جهان هم از مسیرهای دریایی تنگههای مالاکا که سومین ایالت کوچک مالزی است صورت میگیرد.
- جادههای برزیل، که بزرگترین صادر کننده سویا در دنیاست به دلیل بارانهای شدید در خطر سیل و رانش زمین قرار گرفته است.
- کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای واردات غلات به مسیر آبی دریای سیاه متکی هستند و این محصولات از طریق بنادر یا خط آهنهای روسیه، اوکراین، تنگههای ترکیه و کانال سوئز منتقل میشود.این گزارش گفته است امنیت غذایی هم در کشورهای وارد کننده و هم در کشورهای صادر کننده به خطر افتاده است.بی بی سی