حزب کمونیست کارگری، حزب کمونیسم امروز- یاشار سهندی

سی وسه سال پیش، در زمانی که فروپاشی سرمایه داری دولتی حاکم بر شوروی به حساب سقوط کمونیسم گذاشتند و در پی آن حمله ای وسیع به کمونیسم را سازمان دادند، منصور حکمت در آنزمان در مقاله ای با عنوان “مصافهای کمونیسم امروز”، نوشت: ” حمله امروز به کمونيسم حمله‌اى به يک فرقه، رژيم، احزاب و يا سيستم ادارى و سياسى معينى نيست. اين حمله‌اى به بشريت و برابرى طلبى و آزادى خواهى انسانى بطور کلى و به جنبش اجتماعى طبقه کارگر براى تحقق اين آرمانها بطور اخص است. هدف اين تعرض اعلام جاودانگى سرمايه‌دارى و بيحاصل قلمداد کردن هر انتقاد بشريت محروم به اين نظام است. اين تعرضى عليه انتظارات انسانى است، عليه اميد انسانها به دخالت در سرنوشت خويش، عليه مسئوليت اجتماع در برابر فرد، عليه هر نوع ايده مبنى بر برابرى حقوقى، سياسى و اقتصادى انسانها. اين تعرضى است عليه تمام محدوديت و ترمزى که طبقه کارگر و انديشه سوسياليستى در طول دو قرن و در طى کشمکشهاى هر روزه بزرگ و کوچک بر تاخت و تاز و استثمار لخت و عريان سرمايه تحميل کرده است.”

عنوان مقاله منصور حکمت ما را به “مصافهای کمونیسم امروز” توجه میدهد، نه ” “مصافهای امروز کمونیسم”؛ چون حکومتهای در حال فروپاشی و سقوط بودند که چند دهه به اسم کمونیسم، استثمار کار مزدی را سازمان دادند، و برای تضمین آن جو پلیسی هولناکی بر بخش وسیعی از کره زمین حاکم کردند و تا جا داشت جنایت آفریدند. این عنوان بحثی بر سر “تفاوتهای ما” است، تاکیدی بر این است که آنچه به اسم کمونیسم، “سوسیالیسم واقعا موجود” در حال سقوط بود یک جنبش کاملا ارتجاعی بود که هیچ ربطی به کمونیسم بعنوان نقد، آرمان و جنبش اجتماعى نداشت، و این جنبش هیچ قرابتی به “رویزیونیسم به حکومت رسیده”، در نتیجه مصافهای او به کمونیسم که دنبال پاسخی به مسایل امروز کشمکش طبقاتی بود نداشت.    

 نویسنده صرفا در پی “آگاهگری” نیست و دلخوشی دادن به کسی در فضایی که به شدت کمونیسم را زیر سوال بردند و معلوم میشود این تعرضی علیه همه “انتظارات انسانی” است، نیست. او میخواهد کسی که خود را کمونیست میخواند ” مصافهای کمونیسم امروز” را در تحولات تاریخی امروز، در نقطه عطف تاریخی امروز بشناسد تا بتواند قدم از قدم بردارد، برای همین خطاب به کمونیستهای کارگری در همان مقاله می نویسد: “حزب کمونيستى که بخواهد امروز نقش بازى کند بايد از امروز الهام بگيرد. بايد در انعکاس به تحولات تاريخى امروز و در قبال وظايف کمونيسم امروز، خود را تعريف کند. کمونيسم بعنوان نقد، آرمان و جنبش اجتماعى پابرجاست و با دوره‌هاى سياسى و اجتماعى جا به جا نميشود. اما تحزب کمونيستى و شکلى که کمونيستها در هر مقطع جنبش خود را آرايش ميدهند، مستقيما از نقطه عطفهاى تاريخى تاثير ميپذيرد. ” در یک همچین شرایطی، حزب کمونیست کارگری پا به عرصه حیات سیاسی ایران گذاشت.

امری که حزب کمونیست کارگری را با همه فراز و نشیب ها، با همه دست تنگی هایش، با همه موج حملاتی که با آن روبرو بوده است، سر زنده نگهداشته است این بوده که “از امروز” الهام گرفته است. توجه اش به امر سیاسی روز بوده است. توجه اش به امر شدنی امروز بوده است؛ “حزب گسترش اعتراضات”، به لغو اعدام، به سازماندهی جنبش مجمع عمومی، به جنبش طلب حقوق کودک، به جنبش علیه حجاب، این سمبل تحقیر و زندان زنان؛ به جنبش محیط زیست، به رنگین کمانی ها، علیه مذهب، و و و… و توجه اش به انقلاب، آن شکلی که توده های مردم میتوانند در کف خیابان به حق خود برسند بوده است. این حزبی است که سعی داشته و دارد که حتی در اپوزیسیون، با تمام توان “حزب منشا اثر” در همین حال حاضر زندگی امروز باشد. حزبی که خود را آلترناتیو وضع امروز جامعه میداند. این حزب بر این اساس با قدرت تمام اعلام میکند که در مواجهه با حاکمیت خود را نماینده کل جامعه میداند و خطاب به جامعه خود را نماینده طبقه کارگر می شناساند. آرایشی که امروز حزب کمونیست کارگری به خود گرفته است از همینجا منشا میگیرد. موقعیت امروز حزب کمونیست کارگری نتیجه آن است.

تحولات یک ساله اخیر در منطقه خاورمیانه بیانگر این است که بورژوازی جز نسل کشی و ترور و تبهکاری، و در مناطق دیگر جز دیکتاتوری مانند آنچه بر روسیه و چین میگذرد، و باز کردن راه برای پا گرفتن دار و دسته های فاشیستی از نوع ترامپی، جوابی برای معضلات امروز مردم ندارد. ما در یک نقطه عطف تاریخی بزرگ بسر میبریم. انقلابی عظیم در بطن جامعه ایران شکل گرفته است و فوران آن میتواند به دنیا نشان دهد راه رهایی در ایده های انسانی است که در کمونیسم کارگری خلاصه میشود.

حزب کمونیست کارگری، حزب کمونیسم امروز است، که هر مبارزه ای اعتراضی علیه دیکتاتوری حاکم، “هر دعوایی” را بخشی از کشمکش دائمی طبقاتی بر علیه نظام حاکم، سرمایه داری میداند. کشمکش طبقاتی تزی برای تفسیر تاریخ نیست، امری است برای تغییر تاریخ همین امروز. برای همین هر کسی که از جامعه انتظارات انسانى دارد، و به دنبال هر نوع ايده مبنى بر برابرى حقوقى، سياسى و اقتصادى انسانها و دخالت واقعی انسانها بر سرنوشت خويش است، و برای مسئوليت اجتماع در برابر فرد مبارزه میکند، و در یک کلام برای منزلت و معیشت، برای سوسیالیسم مبارزه میکند،  به صفوف خویش دعوت میکند.

اینرا هم بخوانید

گفتمان چپ کف خیابان؛ تولید عالی/ سفره خالی- یاشار سهندی

کارگر کمونیست ۸۶۳ یکشنبه دوم دی ماه، بیش از هزار کارگر ارکان ثالث و پشتیبانی …